Finanskrisens slut och guldprisets fall

gold
Märkligt att man pratar om den ”allvarligaste finansiella krisen sedan den stora depressionen” – och så visar det sig att den löses som i ett trollslag.

Och enkelt har det varit också; bara västvärldens regeringar går in med några i sammanhanget futtiga bankgarantier (som enligt dem själva inte ens kommer att behöva utnyttjas), sänker räntorna och trycker lite nya pengar så är allt klart. Vips – så är krisen över, innan någon knappt hunnit få sitt varsel omsatt i praktiken.

 Så skönt. Nu kan vi lugnt somna om – eller?

 Någonting säger mig att det inte är så enkelt. Förr eller senare kommer det att visa sig huruvida finanskrisen och dess konsekvenser verkligen är över. Man kan ju alltid hoppas, men jag tror dessvärre inte vi sett slutet på detta ännu. Vad man kan spekulera i är dock hur lång tid det tar innan nästa kris ”som varit helt omöjlig att förutse” dyker upp.

 Jag påstår att det inte alls är omöjligt att förutse nästa kris. Jag och många med mig gör det ju onekligen i olika bloggar som t ex denna, denna och många andra. Problemet är att det är omöjligt att förutse när nästa kris inträffar, vilket gör det rätt värdelöst att förutspå den överhuvudtaget. Krisar vi igen om en minut eller om femton år? Jag vet inte, och ingen annan heller, alla tvärsäkra uttalanden till trots.

 Handelsbankens råvaruchef Torbjörn Iwarsson tror t ex enligt Dagens Nyheter att priset på guld är på väg ned. Det tror jag också – åtminstone ett tag framöver. Jag vore dock inte förvånad om det visar sig att guldet trots allt i längden kan vara en bra försäkring mot den inflation som rimligen bör födas ur de åtgärder som vidtagits för att stävja finanskrisen.

I värsta fall kan det för all del bli en rätt dyr försäkring.

Även om ingen säger det högt är nämligen det enda realistiska sättet att få bort bankernas fortfarande ivrigt tickande kreditförlustbomb att inflatera bort realvärdet av den – tror jag.

 Man behöver helt enkelt öka gapet mellan disponibel inkomst och skuldbörda bland västvärldens högbelånade bostadsspekulanter – även om det nu råder en ”ny ekonomi” (igen) där det denna gång uppfunnits att skulder på just bostäder aldrig behöver vara möjliga att betala tillbaka.

Alla vet ju att hus alltid ökar i värde betydligt mer än alla andra tillgångar och alla kända index. Alla vet ju också att bostäder är den enda handelsvara i världshistorien som lyckats slå hål på naturlagen att vinstmöjlighet och risk alltid går hand i hand.

 Nåja, inflatera var det. Det går faktiskt ganska fort att få ner realvärdet till hanterbara nivåer med en lagom het årlig inflation.

 Jag tror att våra bostäder i genomsnitt i framtiden skulle behöva kosta runt hälften så mycket som i dag i reala värden. Eller, rättare sagt, en framtida normal knegarlön bör väl ligga runt 50 kkr/mån medan prisutvecklingen på bostäder står ungefär still tills vi nått detta. Det blir nog en riktigt bra lösning. Då har alla räddat ansiktet och känner sig som vinnare.

 Det finns egentligen bara ett par hakar:

 1. När man försöker skapa en ”lagom” inflation brukar man ofelbart förlora kontrollen över den.

 2. Obelånade med ordnad ekonomi får se sina tillgångar urholkas för att betala risktagares skulder, s k ‘moral hazard’.

 Huruvida man tycker det sistnämnda är bra eller ej får man ta ställning till efter egen övertygelse. Svaret kanske blir olika om man tänker sig en skuldfri bankdirektör med jättebonus eller en barnfamilj som sparat och gnetat, men ännu inte hunnit få ihop till handpenningen på drömhuset.

 Oavsett du tänkt dig spekulera i drömkåken eller Krugerrand, minns detta:

 Ädelmetaller är liksom bostäder långt ifrån en bergsäker och riskfri investering.

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Samhällsekonomi och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Finanskrisens slut och guldprisets fall

  1. Flavian skriver:

    Man kan också de det som så att guld inlåst i ett bankfack är den minst dåliga konstant i förhållande till vilken andra investeringars avkastning kan värderas.

  2. rogerklang skriver:

    Guld har aldrig varit triggaren eller föremålet för en finanskris, snarare tvärtom så har guldvärdet varit en stabilisator i kristider. Bostäder ansågs länge vara en säker investering, tills bostadsmarknaden triggade den senaste krisen som tenderade att göra folk osäkra i Europa och hemlösa i Amerika på grund av det tidigare införandet av subprimelånen i USA. Frågan är; var landar bostadspriserna? Kommer de att stiga från en så hög nivå som de låg på innan finanskrisen, eller kommer de att stiga långsamt från en lägre nivå? Och medför det att vi får räkna med att bostadsmarknaden kan bli en potentiell kristriggande bransch även framöver? De flesta var i alla fall säkra på att en finansbubbla inte kunde starta med utgångspunkt från bostadsmarknaden tidigare.

    Roger Klang

  3. Pingback: Fem år med Morgonsur | Morgonsur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s