Poliser med politiskt engagemang

Jag tror att polismyndigheten i Västerbottens län kommer att få på pälsen för detta tilltag.

Poliser har varit politiskt engagerade i kommuner Sverige kring sedan… ja, sedan polisen uppfanns. Det är helt enkelt synnerligen tveksamt ur demokratisk synpunkt att hindra någon från att på sin fritid ta ett uppdrag som förtroendevald med hänvisning till att man innehar ett visst yrke.

Sedan är jag å andra sidan lätt tveksam till lämpligheten att arbeta som polis och samtidigt ge sig in i något som helst som kan rubba förtroendet för den opartiska tjänstemannarollen. Det är helt enkelt svårt att vara ’privat offentligt’ och samtidigt vara trovärdig som polis. Jag skulle nog inte ens komma på tanken att sätta mig i socialnämnden samtidigt som jag arbetade som polis. Det känns helt enkelt inte rätt. Men det är jag, det.

Och därmed inte sagt att det bör vara formellt förbjudet eller motarbetas av arbetsgivaren på något sätt.

Det känns för övrigt lite lätt inkonsekvent att förbjuda de anställda att åta sig ett uppdrag som förtroendevald när andra poliser samtidigt tillåts demonstrera iförda uniform. Ett par tjänstemän i polismyndigheten Stockholm har nämligen för ett antal år sedan bestämt att just Pride-festivalen inte är en politisk manifestation. Rikspolisstyrelsen har sedan tydligen fastställt denna tolkning.

Till skillnad från alla andra privat anordnade offentliga tillställningar de senaste hundra åren kan denna förvisso behjärtansvärda festival tydligen inte på något sätt eller av någon alls kan tolkas som att den företräder någons sakintresse eller uttrycker någon åsikt.

Inte överhuvudtaget. Alls.

Men om Pride nu är så intetsägande, opolitiskt, icke-provokativt och inte på något sätt kan missuppfattas kan jag inte annat än undra varför det ens är aktuellt att tillåta bärandet av uniform överhuvudtaget. Det känns lite märkligt att bryta upp det i alla tider principfasta demonstrationsförbudet för att visa stöd för något som då antingen måste anses vara antingen en självklarhet – eller ingen fråga alls.

Polisen har ju sedan urminnes tider försökt hålla sig från alla ställningstaganden annat än att ta ställning för upprätthållandet av den av riksdagen beslutade gällande lagstiftningen. Utan att egentligen tycka något särskilt om den, annat än yrkesmässiga synpunkter på genomförbarhet, effektivitet eller praktiska detaljer.

Man har varit så opartisk att man inte ens tillåtit uniformerat marscherande på nationaldagen eller vid riksdagens öppnande. Inte heller på Barnens Dag, insamlingar för Barncancerfonden eller andra behjärtansvärda arrangemang. Man är strängt förbjuden att i uniform demonstrera till stöd för egna aldrig så självklara arbetsrättsliga eller fackliga rättigheter.

Polisens uppgift är inte att provocera och väcka opinion, utan att upprätthålla lagen.

Och det tycker jag är en bra princip.

I den bästa av världar skulle jag således önska att polismyndigheten i Västerbottens län hade haft vett om att inte försöka hämma demokratin på detta sätt. Samtidigt skulle jag önska att polismän och kvinnor frivilligt och av omsorg mot den egna tjänstemannarollen höll sig borta från politiken eller begärde tjänstledigt på heltid.

För övrigt anser jag att polisens uniform enbart skall bäras för att symbolisera den svenska rättsskipningens fysiska makt och inte för att stödja aldrig så behjärtansvärda åsikter, tillställningar eller arrangemang.

polis

Annonser

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Rättssamhälle och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Poliser med politiskt engagemang

 1. Nummerupplysaren skriver:

  Man är ju inte tjänsteman på sin fritid… Blir det ett problem för att man är tjänsteman några timmar om dagen är det samhället man ska ändra på. Man ska inte inskränka på dessa oskyldiga medborgares rättigheter. Mycket bra inlägg, men tyvärr lever vi verkligen inte i den bästa av världar alla gånger…

 2. Morfar Lasse skriver:

  Vilka andra yrkeskategorier faller under det här ”paraplyet” av kränkt yttrandefrihet? Borde inte hela försvarsmakten finnas där, inklusive lottor och reservofficerer?
  Effekten av detta är att vi skulle få en ”utvandvanring” ifrån regering, riksdag och kommunala förtroende uppdrag.
  För att göra begränsningen total borde inte heller dessa kategorier erhålla rösträtt.

  Hör du nu hur korttänkt och oklokt hela förslaget är. Sverige har en total yttrandefrihet, vilken du endast kan begränsa genom personliga avtal. Ett avtal som endasst gäller något specifikt för ett uppdrag och aldrig får vara generell.

  Nej, de som skadar mitt förtroende för polisen, är en polisledning som den i Västerbotten.

  • morgonsur skriver:

   Det yrke som nog har störst problem med en sådan intressekonflikt är väl journalister. Men jag skulle aldrig komma på tanken att föreslå att en journalist inte fick ta ett uppdrag som förtroendevald heller.

   Jag håller med om att detta är ett korttänkt och oklokt förslag. Men det ligger helt i linje med samhällsutvecklingen. En allt mer återkommande tendens jag tycker mig se (som jag känner igen från 70-80-talen) är tyvärr att vi i Sverige åter igen börjar bli allt för intresserade av att styra önskvärda beteenden med lagstitftning istället för med information och informella normer.

   Alla mer eller mindre önskvärda eller lämpliga mänskliga beteenden behöver faktiskt inte göras antingen förbjudna eller obligatoriska.

   Alla är i sin fulla rätt att engagera sig politiskt – men vissa yrkesroller, t ex journalister eller offentliga tjänstemän, bör nog navigera med försiktighet genom detta förtroendemässiga minfält. Det är framför allt av största vikt att hålla isär rollerna (det är därför uniform i demonstrationer i mitt tycke är en styggelse).

   Jag tycker för all del dagens system fungerar bra, och de flesta har omdöme nog att inte ge sig in i jävsituationer även om de innehar politiska uppdrag. De få som inte har detta omdöme är så få att de inte direkt utgör ett problem.

   Som jag ser det är det självklart att poliser som alla andra har rätt att sitta i kommunfullmäktige för vilket parti de vill – även om jag personligen hellre såg att de lät bli.

   Som tankeexperiment kan man om inte annat leka med den inte helt osannolika tanken att en polis fyller en fullmäktigeplats för Sverigedemokraterna. Den debatten skulle jag följa med intresse…

 3. Anders skriver:

  För ca fyra år sedan uppmärksammades samma rollkonflikt i ett annat fall:

  “Biskopen i Lunds stift, Christina Odenberg, kräver att diakonen Gunnel Brännström ska avsäga sig sina politiska uppdrag för kristdemokraterna i Hässleholm.

  Orsaken är att församlingsmedlemmar har känt sig osäkra på vilken roll Gunnel Brännström har i sociala ärenden. Hon sitter som ersättare i socialnämnden i kommunen samtidigt som hon är diakon i Hästveda-Farstorps kyrkliga samfällighet.”

  Inte ens för en ersättare (och än mindre för en ordförande) ansågs rollkonflikten acceptabel.

  Det är självfallet olämpligt, om en domare, en polis, en präst eller ortens läkare är ordförande i socialnämnden och i synnerhet på en liten ort (kulturnämnden och likn. uppdrag är i sammanhanget rätt ointressant).

  Det handlar ju om ett FÖRTROENDE för polisen, domaren, prästen/diakonen eller läkaren – förtroendet för vederbörande (och ytterst förtroendet för ämbetet eller professionen) rubbas, om det finns en tydlig rollkonflikt.

 4. Morfar Lasse skriver:

  Efter att följt debatten i den här frågan under dagen, vill jag ge en litn rekommendation. Läs den här bloggen, så får ni veta något viktigt.
  http://juristensfunderingar.blogspot.com/2009/08/poliser-forbjuds-att-engagera-sig.html

  • morgonsur skriver:

   Ett fullständigt lysande och uttömmande svar med förarbeten, utdrag ur mötesprotokoll och allt. Jag älskar Internet och är redo att avkunna min dom…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s