‘Arctic Sea’ funnen?

Enligt Expressen och Aftonbladet är det i alla fall möjligt att så är fallet.

Fortfarande handlar det om… typ… sjundehandsuppgifter, ungefär lika litet fakta och lika mycket spekulation som tidigare, men ett 98 meter långt fartyg borde väl inte vara helt omöjligt att hitta i det område det rimligen befinner sig.

Åtminstone så länge det fortfarande befinner sig ovanför vattenytan.

Om dessa uppgifter nu stämmer skall jag också be att få spekulera lite; jag spekulerar i sådant fall att fartyget snart är bordat.

Ryssland brukar inte tveka särskilt mycket när de en gång beslutat sig för något. Och det har de bevisligen gjort när de gett flottan i uppgift att hitta fartyget. Deras under 90-talet insomnade förmåga att faktiskt verka globalt med militära enheter har dessutom stärkts kraftfullt på senare tid.

Jag väntar med intresse på nästa steg i denna följetong…

UPPDATERING: Även DN och SvD har nu varsina artiklar där absolut ingenting nytt tuggas om i omredigerad form. Gammelmedia är – liksom jag – åtminstone intresserade av att hålla intresset vid liv.

Det skulle dock inte förvåna mig om upplösningen trots allt blir någon form av antiklimax, och visar sig vara betydligt mindre spännande än vi tror.

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till ‘Arctic Sea’ funnen?

 1. B-O Gavne, Västerås skriver:

  JAG UNDRAR: Dessa, första uppgifterna om att fartyget hade kapats mellan Ölands norra udde och fastlandet. Att ”mörka män” i polisuniformer hade åkt ribbåt ut till fartyget. Uppgifterna som blev att polisen inledde förundersökning för brott. Att polisen bad om tips. -Varifrån kom dessa iaktagelserna/uppgifterna? ..för det sades det inget om i medierna. Bara att så var det i tillvaron.

 2. Morgonsur skriver:

  Såvitt jag förstått skedde all kommunikation via rederiets representant i Ryssland – något som förvisso kan ursäkta att svensk polis kanske inte hann ”vara med” förrän det var försent.

  Denna kommunikation är i sig märklig eftersom Arctic Sea borde ha kunnat anropa sjöräddningscentralen MRCC på Käringberget i Göteborg via VHF kanal 16.

  Visst kan man tänka sig att man kanske avstod från VHF om man var rädd för att kaparna skulle avlyssna samtalet. Om jag spekulerar vidare kanske man då istället försökte larma via satellittelefon. Tyvärr går det inte att ringa till en svensk larmcentral på en sådan, och då kanske man vände sig till hemmakontoret istället.

  Ren spekulation.

 3. Erik Hammarstrom skriver:

  Hur var fartyget Lastat? Hade man tillracklig stabilitet?
  Passerade man ut i Nordsjon via Oresund, Balten eller Kielkanalen?
  Har det ratt extremt daligt vader i Biscayabukten eeler de vatten man passerat under aktuell period?
  Har fartyget mojligen kapsejsat och sjunkit?
  Har man i sa fall hittat nagra flytande plank?
  Fragetecknen aro manga – spekulationerna tydligen an fler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s