Då skall vi se…

Svd, DN, Expressen, Aftonbladet, Russia Today och Telegraph rapporterar alla att ‘Arctic Sea’ siktats utanför Kap Verde.

Kanske vi äntligen får den förmodligen inte särskilt rafflande upplösningen på detta mysterium.

Vad som vore rafflande att få förklarat för mig är hur man från myndigheternas sida kunnat släppa detta skepp vidare genom hela Europa för att hålla förhör ‘vid ett senare tillfälle’. Normalt sett betraktas ju ett överfallslarm alltid som skarpt även om det återkallas, och man avblåser inte pådraget för den mest självklara feltryckning på Knäckebröhults Sparbank med mindre än att någon i personalen mött upp och utfrågats. Om en kvinna ringer och säger att hon blivit slagen av sin man är det knappast någon polispatrull som ger sig utan att ha fått prata med henne även om hon ringer tillbaka och säger att allt var ett missförstånd.

Märkligt att det skulle vara annorlunda om väsentligt allvarligare brott rapporteras…

UPPDATERING 15 augusti 00:25

Nu dementeras det enligt DN friskt från Rysslands ambassadör i Kap Verde (jo, det finns faktiskt en rysk ambassad i Kap Verde – det har jag kollat för säkerhets skull) att fartyget hittats samtidigt som det enligt samma DN i tyska Financial Times påstås att en lösensumma krävts (och det gör det – det har jag också kollat).

Minns vad jag tidigare sagt om en rullande snöboll. Med ökande intresse kommer allt fler rykten. Dessa rykten kommer att svälla i omfång tills tolkningen av vad som hänt – eller åtminstone troligen hänt – når fantastiska proportioner.

Huvuddelen av alla fantastiska rykten kommer dock sannolikt att också visa sig vara just rykten.

SvD

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Säkerhetspolitik och märktes . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Då skall vi se…

 1. Per Larsson skriver:

  Herr Putin sände sin ambassadör, 4 dygn efter den s.k. bordningen av artic sea, då hade han räknat ut, att svenska myndigheter inte skulle reagera förrän fartyget var i engelska kanalen.Sedan släcktes allt vad sändare heter ned.

 2. N.Pålsson skriver:

  Finska myndigheter bekräftaden idag 15:e Augusti att en lösensumma på $1,5 milj. har krävts av någon för att släppa besättningen. Kap Verdes kustbevakning har också bekräftat att fartyget befinner sig ca 60 mil norr om ögruppen.

  Men tillbaka till vår svenska polis:
  ”– Vi följer alla nya uppgifter, men lägger inte några egna resurser på fallet förrän vi själva kan tala med besättningen om vad som hände i svenska farvatten, säger Ylva Voxby vid Rikskriminalen till Aftonbladet.”

  Ett allvarligt brott har begåtts i svenska vatten, ett brott som skulle kunna vara förberedelserna till en extrem terroristattack, ett massmord på besättningen eller utpressning och svenska polisen lägger INGA egna resurser på fallet???

  Jag skulle inte acceptera att svenska polisen inte la några resurser på ett fall som berör någon anhörig eller bekant! ”Vi lägger inga resurser på fallet förrän vi talat med mordoffret” eller vaddå???

  Nu får för f-n svenska myndigheter skärpa sig. Vi kan inte bli ett Somalia mitt i EU. Detta agerande från svensk sida kommer göra att Sverige får ett extremt dåligt rykte runt om i världen. Vi kan vänta oss rysk militäreskort av ryska handelsfartyg på svenskt vatten om vi inte kan visa för världen att vi tar detta på största allvar!

  Vem som helst som äger en ribb kan sticka ut på kvällen från centrala Stockholm och kapa ett fartyg mellan Gotland och Öland och sedan vara tillbaka lagom till frukosten utan att någon skulle fatta misstankar. Jag tror inte det är någon militär konspiration eller narkotikasmuggling, det är nog snarare några rastlösa svenska ungdommar som haft lite för tråkigt under sommaren… eller?

 3. Morgonsur skriver:

  Ja, frågan dyker onekligen upp hur man tänkt sig kunna tala med besättningen om man inte bemödar sig om att skicka ut någon för att göra just det medan man fortfarande har chansen…

 4. N.Pålsson skriver:

  Nu ska det visst finnas i Biscayabukten enligt AIS…
  http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=164979

 5. Morgonsur skriver:

  Ja, en sådan soppa. Och det är inte klart än på långa vägar. Så här rörigt, förvirrat och kostsamt blir det om man inte gör rätt från början.

 6. Daniel Eriksson skriver:

  Fast jag skulle inte direkt lita på AIS, och jag är inte säker på vad som hänt i svenska vatten…….

  Se på:
  http://aprs.fi/?call=215860000&dt=1248307200&mt=m&z=8&timerange=3 600

  och jämför med detta:
  http://www.marinetraffic.com/ais/default.aspx?zoom=9&oldmmsi=215860000&olddate=7/24/2009%2012:15:00%20AM

  Inga data den 24:e på den finska sidan, MEN DATA PÅ DEN SIDA APRS.FI FÅR INFO FRÅN. Hur kan det komma sig, kanske för att de data som visas på marinetraffic inte är original?

 7. N.Pålsson skriver:

  Kanske för att aprs.fi har raderat data från ”kapningen” eller? Kan ju ge upphov till en och annan konspirationsteori. 😉

 8. N.Pålsson skriver:

  Nu ska det vara funnet (Sön 16:e Aug. ca 23:00 CET), utanför Kap Verde. Besättningen ska ha förts över till ett ryskt örlogsfartyg. Kanske ska vi få veta hela historien inom några dagar, eller?

  Är det möjligt att fartyget befann sig i Biscayabukten härom dagen som AIS-systemet visade?

  Hur pålitlig är AIS-informationen? Detta ställer nya frågor som mer rör ”trafiksäkerheten” på världshaven!

 9. Morgonsur skriver:

  Ja, om nu det är sant.

  Den här historien är det helt enkelt ingen idé att följa i media förrän man får en fullständig redogörelse från någon statlig källa i en presskonferens/liknande, med foton från presskonfernsen och helst foton och verifierade redogörelser av besättningen.

  Mängden rykten är och kommer att vara så förvirrande fram till dess att det är omöjligt att veta vad som är sanning och vad som är rykten.

  Hur trovärdiga eller otroliga uppgifter som presenteras är det omöjligt att sålla i informationen utan att själv ha rätt kontakter i flera länders administrationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s