Svenska samövningar med Ryssland

Mikael Nilsson, militärhistoriker kopplad till Försvarshögskolan, vill i en debattartikel i SvD att Sverige skall samöva mer med Ryssland. Det tycker jag är en lysande idé. Jag har ett förslag på var man börjar; säkerheten i Östersjön.

Vi behöver tillsammans med grannländerna arbeta fram tydliga riktlinjer och handlingsplaner för terrorangrepp eller annan brottslighet mot civil sjöfart i Östersjön, något som blivit rykande aktuellt tack vare ‘Arctic Sea’.

Som jag nämnt tidigare har Sverige ett stort ansvar inte bara för sin egen – utan även för sina grannars säkerhet. Ryssland har den största hotbilden och är en självklar partner i ett arbete med att stärka den gemensamma förmågan att hantera möjliga kommande hot i Östersjön.

Fler gemensamma övningar är ett naturligt steg i ett sådant arbete.

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Säkerhetspolitik och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Svenska samövningar med Ryssland

 1. tty skriver:

  Och vem är det som hotar Ryssland då?

 2. Viking skriver:

  @tty.
  NATO med pappa USA som spinnmaster och manusskrivare.

 3. Morgonsur skriver:

  Man skall inte överdriva hotbilden, men Ryssland sitter mest illa till av följande anledningar:

  * Genom sin geografiska belägenhet och starka beroende av båttrafiken (och kommande gasledning?)genom Östersjön behöver man mer än andra länder säkra Östersjön som transportled. Rysslands export av olja från Finska Viken kan inte dirigeras om till andra transportmedel på samma sätt som de flesta andra exportprodukter.

  * Man har en högre internationell profil än alla andra länder i Östersjön. Det gör att man generellt får fler ovänner. De mest aktuella just nu är väl kanske Tjetjenien och Georgien. Ingen av dessa förmår idag projicera kraft i Östersjön.

  Jag tror Ryssland av ren självbevarelsedrift inte vill att Sverige skall bli ett militärt vakuum.

  Det finns en hotbild, men den är idag varken påtaglig eller överhängande. Så bra. Då har vi all tid i världen att se till att den blir varken eller.

  Säkerhetspolitik handlar mer om möjlig framtid som ”här och nu”. Ingen bestämmer ju sitt privata försäkringsläge efter hur situationen i kropp, bil, hus och hem mest sannolikt ser ut de kommande fyra timmarna.

  Det handlar om förutseende, planering, övning och beredskap. Att använda de resurser vi har på ett klokt sätt. Inte om att vi omedelbart måste öka försvarsbudgeten till 200 miljarder – eller gå under…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s