Datainspektionen

Så är då Datainspektionen i farten igen – denna myndighet som bland sina för övrigt viktiga arbetsuppgifter också tycks se en extra utmaning i att då och då sabotera polisens arbete.

Jag minns med glädje och sorg polisens försök med mobila arbetsplatser – MoAr – redan 1993. Genom att använda laptops i fordonen, uppkopplade via Mobitex kunde polispatruller ute på fältet få fordonsuppgifter, skriva anmälningar, förhör, och sköta all rapportering omedelbart. Person- och fordonsuppgifter hämtades och lades automatiskt in i rapportfloran. Vid passets slut tog man med ett minneskort med den sparade informationen som enkelt tankades över till polisens centrala system.

Systemet var en revolution, fullt fungerande i verkligheten – och förmodligen det bästa som hänt svensk polis sedan bilen uppfanns. Effektiviteten ökade enormt, och poliser i yttre tjänst kunde för första gången i modern tid också sägas vara i yttre tjänst.

Åtminstone tills Datainspektionen upptäckte saken. Då kom någon finurlig byråkrat på att någon faktiskt kunde göra inbrott i polisbilarna, stjäla det PCMCIA-kort anmälningarna sparades på och läsa uppgifterna.

Datainspektionen förbjöd användningen av mobila terminaler av denna anledning, och därför har vi nu våra poliser i yttre tjänst huvudsakligen sittandes i inre tjänst skrivandes rapporter – eftersom det är det enda stället man via en mängd 70-talsdatasystem (som är en lång historia för sig) kan göra det på.

Ju mer det är att göra ute på gatorna – desto fler poliser sitter inne och skriver. I sexton år sedan lösningen både fanns och fungerade har alla Sveriges poliser åkt fram och tillbaka till polisstationerna (i tvåmannapatrull) med jämna mellanrum för att avrapportera händelser och brott innan pappersblocket blivit för fullt. Jag undrar vad detta kostat i arbetstid, och dessutom vad den minskade närvaron på fältet inneburit för samhället.

Det är här ni har era ‘fler poliser på gatorna’, kära politiker. Helt utan att behöva nyanställa.

Att man kunde gå in på vilken polisstation som helst, begära och få ut uppgifterna som fanns på det ‘hemliga’ PCMCIA-kortet över disk spelade dessutom ingen roll för Datainspektionen (Det rörde sig nämligen i princip uteslutande om offentliga uppgifter och handlingar).

Några mobila dataterminaler finns fortfarande – 2009 – inte i polisens bilar.

Tack, Datainspektionen.

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Allmänt tyckande, Rättssamhälle och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Datainspektionen

 1. Chefsingenjören skriver:

  Ha, lysande. Datainspektionen gör samma skada för Polisen som MUST/ITSA gör för Försvarsmakten. Visst har jag en försåelse för datasäkerhet, men när fokuset vid en förbandssättning av ett nytt system i Försvarsmakten nästan enbart rör Ackreditering, d.v.s. IT säkerhet, så har det gått en smula för långt. IT säkerhet måste vägas mot effekt av ett förband samt personsäkerhet, d.v.s. om t.ex. ett ledningssystem ger ökad omvärldsuppfattning så skyddar det den enskilde soldaten bättre.

 2. G skriver:

  Flertalet stora företag i Sverige har skyddade uppgifter om egna produkter som hemlighållas. System för IT-säkerhet och regelverk för ett sunt säkerhetstänkande som ligger decennium före många myndigheter. Där säkerhet och effektivitet lever i symbios. Varför tenderar myndigheter att välja det ena av dom två?

  Många företag har uppgifter som är betydligt känsligare än vad som finns på den lokala polismyndigheten.

  Och angånde ‘läckandet’ inom polisen: Om man ska tro på Dick Sundevall så läcker polisen utan PCMCIA-kort oroväckande bra. Uppgifter i spaningsregister som enligt Sundevall finns ute på ‘vernissage’ hos kriminella grupperingar. Sundevall kanske överdriver men jag tvivlar på att PCMCIA-kort skulle vara polisens största problem. Om man ser till problemet med olämplig information som läcker ut.

 3. Joppe skriver:

  I samband med kontrollmärkets avskaffande har dock handdatorer nämnts. Man håller alltså på att ta fram något nytt eller är det bara nys från politikerna?

  Jag fick en scanner för ett par veckor se’n och blev rätt förvånad över att man kunde lyssna på S80 här i Göteborg, jag trodde man använde Rakel nuförtiden? Men man får en helt annan syn på polisens arbete än man hade innan efter att ha lyssnat ett tag, för en tekniker känns det verkligen stenålder.

  • Morgonsur skriver:

   Det skulle inte förvåna mig om det dyker upp handdatorer beskostade av Vägverket som det dock bara går att kontrollera Svenssons skattebetalande på. Det tar säkert inte många månader.

   När det gäller ‘vanliga människors’ trafikförseelser och skatt är det nämligen sällan något problem vare sig att ändra lagstiftning så att polisen får alla befogenheter som behövs, eller att prioritera och få fram dyr och funktionell utrustning. De få trafikpoliser som finns har redan idag topputrustning och snabb, effektiv avrapportering – men det gäller bara trafikbrott. Ändå står politikerna på kö för att ge mer befogenheter och utrustning för att beivra trafikbrott.

   Det är inget fel i det, men man skulle önska att någon intresserade sig för att bekämpa vardagsbrottsligheten överhuvudtaget.

   Vadå, jag bitter?

 4. NiklasN skriver:

  Man skulle kunna tänka sig att det aktuella PCMCIA-kortet innehöll lite mer uppgifter än vad man egentligen vill lämna ut, så kallad metadata.

  Idag finns det inga hinder för att förse en polis med uppkoppling mot externa system, förbindelsen kan krypteras, hårddisken kan krypteras och så vidare.

  Visst, allt kryptering går att forcera, men frågan är om någon orkar vänta så länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s