Polisbilder

Polisen lägger ut bilder föreställande misstänkta brottslingar på nätet. Det är synnerligen kontroversiellt, säger bl a Jerzy Sarnecki.

Jag är böjd att hålla med, med en viss modifikation; det mest kontroversiella för de kring nio miljoner människor som inte tillhör kadern mediefolk, proffstyckare och kriminologiforskare är nog att detta inte redan görs.

Integritetsengagerade Pär Ström har i sin blogg förvisso en viktig poäng i att detta är ett tecken på ändamålsglidning. Det tycker jag han har rätt i. Som jag ser det måste man vara mycket försiktig, tydlig och restriktiv med vad som skall uppnås, i vilka syften. Man måste ha tydliga riktlinjer för när kameraövervakning är av godo – men också när den inte är ett alternativ. Integritetsaspekten måste beaktas noggrant, och man måste vara vaken för det missbruk som onekligen kommer som ett brev på posten.

Men dessa frågor anser jag skall lösas i tillståndsdelen och inte i tillämpningsdelen. Och vad menar jag med det? Jo, det borde vara tämligen självklart; man skall inte tillåta kameraövervakning i brottsförebyggande syfte om man inte samtidigt är beredd att använda informationen från kameran i brottsutredande syfte.

Har man nu bestämt att det är värt att kränka min integritet med att sätta upp en kamera så ska den banne mig göra någon nytta också.

Skall vi nu ha någon nytta av dessa integritetskränkande tingestar måste

a) bilderna spelas in,

b) det gå att identifiera människor, och

c) bilderna även kunna publiceras publikt om man kör fast.

Däremot bör man tänka sig noga för var man sätter upp en sådan kamera.

Men att bilder från kameror – som satts upp enbart i syfte att stävja brottsligheten – publiceras i syfte att just lösa brott kan knappast anses kontroversiellt. Vad är man rädd för? Att polisen skall börja öka den uppklarningsprocent vi ständigt anmärker på som varandes för låg?

Polisen behöver allmänheten. Brott löses nämligen inte som på TV av en skarp hjärna läggandes pussel i ensamhet på ett kontorsrum. Brott löses genom två saker – teknisk bevisning och förhör. Utan nyss nämnda har man ingenting, och brottet är omöjligt att utreda. Om vi har tänkt att endast lagföra sådana brottslingar som av en slump är personligen igenkända av just ansvarig utredare är det inte märkligt att vi i Sverige har en pinsamt låg uppklarningsprocent.

Visst kan oskyldiga pekas ut i tips. I värsta fall kan man då bli ‘drabbad’ av ett förhör – vilket är en medborgerlig skyldighet att ställa upp på. I det förhöret kommer man då att finna att det rör sig om fel person. Poliser är nämligen inte dummare än att de inser att bilder från övervakningskameror kan vara oerhört missvisande.

Det mesta av denna förvirring har dock skapats av lagstiftningen själv:

Många kameror i Sverige har tyvärr en bildkvalitet som gör det lätt att peka ut oskyldiga. Tillstånd för övervakningskameror i syfte att förhindra brott har i Sverige nämligen nästan uteslutande givits med två märkliga förbehåll; helst får ingenting spelas in, och det får inte vara möjligt att identifiera någon med hjälp av bilderna (sic!).

Med de restriktionerna är det inte konstigt att det i flera svenska undersökningar – som man ofta hänvisar till i den offentliga debatten – hittills visat sig att övervakningskameror är av ringa nytta för brottsbekämpningen.

Sedan kan man å andra sidan fråga sig om tillståndsgivna övervakningskameror är det största integritetsproblemet i dagens mobilkameravärld, där man helt ovetandes riskerar att få de mest privata och pinsamma situationer publicerade på YouTubes topplista. Med ljud och allt…

SvD, DN

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Rättssamhälle och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s