Kan vi släppa Anna Odell nu?

Så har då domen mot Anna Odell kommit. Som väntat blev det ett lågt straff, eftersom hon ändå på något sätt menat väl.

Hennes sociala förlust som ‘dömd brottsling’ är obefintlig, och är av den arten att den rentav förmodligen räknas som en merit i hennes CV. Hennes bötesstraff uppgår väl ungefär till vad man skulle ha lagt ned på material till ett konstverk, och man har förmodligen redan samlat in summan med råge.

Anna Odell har således i princip gått skadeslös ur denna historia. Hon verkar för all del resonera någorlunda klokt och moget såhär i efterhand, även om konstverket väl ärligt talat inte känns helt genomtänkt. Men hon står för vad hon gjort och har hela tiden sagt sig vara beredd att ta det straff hon har att vänta. Det hedrar henne.

Det finns som jag sagt tidigare ingen större anledning att förlora fattningen och förfasas över Anna Odell, även om jag själv är rätt kritisk till konstverk och aktioner av detta slag.

Vad jag däremot inte kan begripa hur man som Maria Schottenius i DN eller Ulrika Stahre i Aftonbladet kan anse att detta innebär en ‘dom mot konsten’. Snarare är det väl tvärtom, eftersom det goda syfte hon haft ändå reducerat hennes straff rätt rejält. Ingen kan väl ändå mena att man skall slippa följa svensk lag om man råkar vara konstnär? I sådant fall undar jag vilka fler yrkesgrupper som kan anses handla med ett i grunden gott syfte, och således kan tillåtas göra lite som de vill oavsett om det är ett uppenbart lagbrott?

Poliser kanske?

Nehej, tänkte väl det.

Naturligtvis skall lagen gälla alla. Lagen ger däremot utrymme för att i straffmätningen visa vem som hade ett i grunden gott uppsåt och inte. Anna Odell har fått all del av denna välvilja hon kan begära. 2500 kronor i böter känns trots allt inte som ett så drakoniskt straff att ingen någonsin kommer att våga utmana systemet i framtiden.

Kan vi nu släppa Anna Odell och debattera själva sakfrågan – psykvården? Det var väl trots allt den frågan som gjorde hela konstverket så viktigt?

Och i den mån det inte är intressant att debattera psykvården kan vi annars släppa hela frågan och konstatera att detta verk i sådant fall varit en helt onödig idé.

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Allmänt tyckande, Rättssamhälle och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kan vi släppa Anna Odell nu?

  1. Motvalls skriver:

    Har inte det så kallade konstverket gjort det svårare att diskutera psykvården – och vem skulle idag vilja försöka sig på *seriöst* wallraffande på detta område?

    Schottenius är uppenbarligen ute och cyklar, fast hon kanske på fullt allvar anser att ”konstens högre syfte” rättfärdigar även lagbrott.

  2. Morgonsur skriver:

    Ja, Schottenius resonemang är verkligen underligt. Kanske hon också anser att man bör få sina parkeringsböter rivna om man kan styrka att man skrivit poesi medan bilen stod felparkerad?

    Innan man Wallraffar bör man nog dessutom avslöja lite mer än att det är allmänt obehagligt att bli psykiskt sjuk. Det är ju knappast något revolutionerande avslöjande…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s