Svininfluensan ett lackmustest

Photobucket

Svininfluensan verkar – trots medias försök att skapa panik – inte vara en sjukdom med särskilt hög dödlighet. Utan att förringa lidandet för de familjer som nu drabbats av tragedin att förlora en familjemedlem skall vi som samhälle vara oerhört tacksamma att sjukdomen inte är värre.

Tack vare att H1N1 nu sannolikt inte kommer att orsaka samhällets totala kollaps har vi dock ett lysande tillfälle att se hela vaccineringsprocessen som ett lackmustest.

Vi har för denna typ av extrema händelser skrivit avtal med ett antal utländska företag om att trygga Sveriges försörjning av vaccin. Det kan ju kännas betryggande att företagen garanterar leverans enligt gällande avtal.

Jag brukar dock ofta hävda att det finns en mycket stor risk med att outsourca ens ett enda litet steg i samhällets krishantering till privata företag. Det gäller såväl fredsmässig hantering av allt utöver vardagliga olyckor till större åtaganden som rör nationell säkerhet.

Och varför?

Jo, risken ligger i det att det inte går att få ett företag att skriva på ett leveransavtal utan en klausul som reglerar force majeure.

Detta är inte så mycket att säga om. Allt annat vore orimligt eller rentav oseriöst; Inget företag kan nämligen ta ansvar för nationella myndigheters beslut, lagstiftning, nationalisering, undantagslagar, underleverantörers eller distributörers oförmågor eller systemkollapser av diverse okända anledningar m m.

Och det är här man hamnar i ett avgörande Moment 22; Avtalet är aktuellt endast under en situation som per definition utgör force majeure.

Och då är det ju onekligen tråkigt om avtalet inte gäller under just force majeure…

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Allmänt tyckande, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Svininfluensan ett lackmustest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s