Tips om ‘Arctic Sea’

Som jag tidigare misstänkt fylls nu medierymden av allt mer fantasifulla spekulationer kring ‘Arctic Sea’. Påståenden, spekulationer, dementier och olika uppgifter flyger jorden runt i allt mer fantastiska proportioner. Tyvärr tycks det för varje hotad journalist, transportflyginsats och indicie finnas en lika stark motuppgift om man gräver lite runt nätet. Det tycks således vara omöjligt att dra en enda hållbar slutsats om händelserna kring ärendet ‘Arctic Sea’ i nuläget.

Jag håller det dock personligen fortfarande som osannolikt att hela historien dragits igång enbart för en last timmerstockar eller för att utkräva en lösensumma för en vanlig fartygsbesättning.

Det mest troliga motivet är nog gissningsvis fortfarande någon form av ägartvist eller dylikt, men historien har lärt oss att inte ens den mest osannolika teori är en omöjlighet. Illegal vapenexport från de olika f d Sovjetrepublikerna är dessvärre ingen ovanlighet, och man kan absolut inte utesluta att detta varit en ‘branschintern uppgörelse’ – eller ett statligt beställningsuppdrag för att förhindra vapensmuggling.

I sådant fall skall vi nog vara glada att uppdraget verkar ha lyckats.

Jag tänker personligen inte ytterligare fylla på spekulationsfloran just nu. Jag misstänker att den kommer att fortsätta några veckor till, och inte sansa sig förrän man börjar nosa på inblandning från UFO:n och zombiepatruller. Förhoppningsvis kommer jag under helgen att ha möjlighet att göra en kort scanning och sammanställning av vilka rykten som florerar på nätet.

Tips om florerande rykten och uppgifter mottages därför tacksamt via kommentarsfältet eller mail (morgonsur@hotmail.com)

(Aftonbladet, SvD, DN)

Annonser

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Rättssamhälle, Säkerhetspolitik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tips om ‘Arctic Sea’

 1. JJ skriver:

  Arctic Sea är en märklig affär, men detta beror på att ryssarna alltid oavsett Sovjet eller Ryssland har betett sig skurkaktigt åt. Det är ett under att landet låter påskina att man har ”demokrati”…Hm, något som jag har svårt att tro det ringaste på! Ägartvister brukar knappast ta sig uttryck i att man kapar en båt på svenskt farvatten – det där är något som kan kallas för knäppt! Som sagt, det är nog bättre att ryssarna får sköta den affären i lugn och ro, och att besättningen är belagd med sin munkavle och att Sovfrakt kan lämnas åt sitt öde. Detta är enbart något som man bör strunta i – det liknar som sagt allt som tidigare har förevarit med ryssarna och deras sätt att handla och agera.

  • Morgonsur skriver:

   Det finns i Ryssland en tradition av statlig vilseledning, som gör det svårt att värdera information även om myndigheterna talar sanning. Man vet helt enkelt aldrig vad som är sant eller inte. Hela samhället är dessutom betydligt mer korrumperat än det svenska (…än – vi möts nog från var sitt håll med tiden), och det finns både dolda statliga och privata intressen som är oerhört mäktiga och saknar motstycke i Sverige.

   Det finns också en tradition att lösa skumma affärskonflikter med våld i en helt annan grad än i Sverige.

   Många indikationer pekar mot att detta är en affär med oanade proportioner, och det är inte säkert (eller kanske ens troligt?) att det någonsin går att få fram hela sanningen. Någonting skumt torde det vara i alla fall – annars hade nog rederiet varit snabbare på larmknappen när detta inträffade…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s