SJ, SJ, gamle vän…

Photobucket

SJ hänvisar bland annat till ‘ökad säkerhet’ för att införa sina personliga biljetter.

Argumentet är rent trams.

På vilket sätt ökar min säkerhet för att jag måste legitimera mig på tåget?

Namngivna biljetter hindrade inte direkt Mohammed Atta att förinta ett helt flygplan.

Namngivna biljetter lär knappast hindra det fåtal hotfulla och våldsamma personer jag stött på inne på ett tåg heller – för knappt någon av dem har ens haft biljett. Ofta är det faktiskt just därför de blir hotfulla.

Och så hänvisar man till att det kan vara bra med passagerarlistor om något skulle hända. Då undrar jag om SJ ofta har så stora olyckor att några tiotal människor är förintade? I sådant fall kanske man borde sluta åka tåg, för det låter banne mig inte säkert.

Svartabörsförsäljningen av biljetter upplevs nog bara som ett problem av SJ. För oss andra är det ett icke-problem (jag tror inte ens Skattemyndigheten bryr sig).

Vi vanliga dödliga tycker dessutom det är rätt bekvämt om vi kan ge en outnyttjad biljett till en anhörig, kompis eller kollega som ändå skall samma väg.

SJ inför naturligtvis personliga biljetter av en enda anledning; för SJ:s egen skull, så att fler redan betalda biljetter skall bli obrukbara.

Så enkelt är det. Man kan då sälja fler biljetter med ‘ombokningstillägg’ och fler biljetter som ersättning för sådana som blivit värdelösa – kort sagt, man får in mer pengar utan att behöva utöka passagerarantalet ett minsta dyft.

Vore det inte ärligare att bara höja biljettpriset, SJ?

Vem vet, det kanske rentav vore en lättare mediedebatt att vinna också…

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Allmänt tyckande och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till SJ, SJ, gamle vän…

 1. TaggtrådsHawwaii skriver:

  Nja, svarta börs-handeln av biljetter ÄR faktiskt ett bekymmer för ex folk som sporadiskt åker Sthlm-Gbg.

  ”Hajarna” köper upp ett stort antal biljetter, rent av hela vagnar. Biljetterna på SJ tar slut – och svart-biljetterna läggs ut på blocket.se för absurda priser.

  Att kräva personliga biljetter har inget med säkerhet att göra, däremot kanske det kan minska svarthandeln med biljetterna.

  • Morgonsur skriver:

   Om problemen är så stora just på den sträckan tycker jag det är just på den sträckan man bör hitta lösningen. T ex genom att ha obokade vagnar, eller i värsta fall införa personliga biljetter på berörda avgångar. Med lite fantasi kan man säkert hitta kloka lösningar som inte behöver göra tågåkandet krångligare för hela Sveriges befolkning.

   Men nog finns det för all del större bekymmer att reta sig på här i världen än personliga biljetter på SJ…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s