‘Ideella krafter eller polis’ är fel fråga

Photobucket

Lösningen på kravallproblem består till stor del av samverkan och samordnade insatser från flera aktörer. Jag har i ett tidigare inlägg fokuserat just på polisens enkla del av denna komplexa helhet.

Advokat Michael Niklasson skriver i Aftonbladet om att det behövs större satsningar på ideella föreningar. Det har han säkert rätt i. Men det kommer tyvärr inte att lösa problemet som i ett trollslag det heller.

Aftonbladet har också listat de förändringar man gjorde för att få bukt med kravallproblemen i Paris. Jag kan skriva under helt och hållet på lösningarna, även om alla delar nog inte vore politiskt lätta att få igenom.

I svensk debatt ställs ofta förhoppningen till att lösningen på gängproblematiken helt och hållet står att finna i kommunala fritidsgårdssatsningar, renovering av bostadsområden, ideella organisationer och dialog och inte i repressiva polisiära insatser. Inte särskilt överraskande finns samma naiva inställning till lösningen på Afghanistans problem. Det är rätt att ideella, civila satsningar krävs för att lyckas. Liksom det inte finns någon ensidigt militär lösning på situationen i Afghanistan finns ingen ensidigt polisiär lösning på gängkriminalitet i förorten.

Samtidigt kan man inte bortse ifrån att det inte finns någon lösning alls om ingen med mandat och resurser upprätthåller en grundläggande säkerhet. Denna säkerhet skall upprätthållas på ett försvarligt, respektfullt och tydligt sätt – i Gottsunda, Göteborg och Rosengård likväl som i Afghanistan. Man kan således anmärka på det sätt polisen eller försvaret agerar – jag har själv ett beprövat och framgångsrikt alternativ för svensk polis i denna länk – men det är inte relevant att spela ut lika nödvändiga delmängder av lösningen mot varandra.

Varken i Gottsunda eller Mazar-e-Sharif.

Ideella och civila organisationer behövs – men de kan aldrig ersätta vad som kräver ett polisiärt eller militärt ansvar.

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Rättssamhälle, Säkerhetspolitik och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ‘Ideella krafter eller polis’ är fel fråga

  1. Conrad skriver:

    Man kan undra hur i hela världen det ska vara så svårt att inse det verkliga i det du skriver i detta inlägg, men rent sunt förnuft är tyvärr inte politiskt korrekt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s