Låt oss förfasa oss över vårdbolagens vinster

Våra största vårdbolag redovisar mycket stora vinster. Grattis.

Själv kan jag erkänna att jag har är kluven inför beskedet att man lyfter stora vinster inom verksamheter som bekostas av skattepengar.
Fördelarna är att vinstintresset driver utveckling. Vi lever själva rätt gott på de framsteg som gjorts i mångt och mycket tack vare att företag kan tjäna pengar på att utveckla tjänster, produkter, mediciner och behandlingsmetoder för vården. Vi njuter frukterna av detta på flera sätt; dels i form av stora svenska biotechföretag som skapar arbetstillfällen, dels genom en bättre sjukvård.

Jag gissar att de flesta framsteg inom medicinen på något sätt betalats av någon som förväntat sig tjäna igen pengarna med ett smakligt påslag i ett senare skede.

I vår dagsaktuella förundran över den dyra privatiserade amerikanska sjukvårdsapparaten bör vi samtidigt komma ihåg var någonstans i världen man åstadkommit den största utvecklingen inom behandlingsmetoder, medicin och medicinsk teknik de senaste decennierna. Framstegen som bekostats av den onödigt dyra amerikanska sjukvården drar vi ju faktiskt nytta av även i Sverige.

Nackdelarna med affärsdriven vård finner man nog mer på det känslomässiga planet. Samtidigt som vinstintresset försvisso driver utveckling känns det för mig någonstans instinktivt motbjudande att skapa stora rikedomar och vinster på verksamhet vars grundläggande drivkraft är människors lidande.

Det går aldrig att komma ifrån att man som ‘konsument’ har ett förhandlingsläge som i sin uselhet saknar motstycke på någon annan ‘marknad’. ‘Betalningsviljan’ för tjänster och produkter i vårdsektorn är snarast att likna med ett ‘betalningstvång’. Det går inte som i de flesta andra branscher att vänta eller avstå sin vårdkonsumtion om man inte anser sig ha tid, råd eller lust att bli frisk just nu.

Nu skulle jag med mina djupa personliga instinkter och värderingar som grund lätt kunna ägna mig åt svenskens favoritsyssla – att förfasa sig. Det vore lätt att skriva en lång indignerad text om hur skattepengar avsedda att lindra lidande och död försvinner ned i privata riskkapitalisters fickor. För onekligen är det väl den första spontana tanke de flesta av oss får.

Jag avser dock tygla min mänskliga svaghet och gräva ett steg djupare i frågan;

Vårdbolagen lyder under samma lagstiftning, har upphandlats med samma uppdrag och med samma direktiv som den offentliga vården.

Man löser alltså exakt samma uppdrag som Landstingen för samma avsatta peng.

Jag är oerhört nyfiken på svaret på följande i sammanhanget relevanta kontrafaktiska fråga:

Vilket mervärde hade Landstinget skapat för de miljarder vårdföretagen anser sig kunna avvara i vinst om de hade fortsatt driva verksamheten?

Eventuella följdfrågor utifrån det eventuella svaret på frågan överlåter jag till dig, käre läsare, att ställa själv. Det är nämligen här den riktigt intressanta debatten dyker upp – oavsett om man anser vård skall drivas privat eller offentligt.

Vad man än anser om privat vård har deras ohemula vinster bevisat att det tycks finnas en hel del ekonomiskt handlingsutrymme i våra vårdkostnader.

Det är vad man gör med detta handlingsutrymme som borde vara det riktigt heta samtalsämnet i den politiska debatten.

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Samhällsekonomi och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Låt oss förfasa oss över vårdbolagens vinster

 1. Peter Hammarberg skriver:

  En mycket intressant slutfråga som de politiker jag frågat inte kunnat, eller inte velat, svara på.
  Med i huvudsak samma förutsättningar genererar den ena aktören, om inte ohemula så i alla fall, rejäla vinster medan den andra konstant går back.
  Någonstans finns ett systemfel, men vilket är det?
  Politisk klåfingrighet med detalj- istället för målstyrning? Motiverade krav på resurser även i olönsam glesbygd? Specialkliniker i för många landsting av prestigeskäl istället för en bättre samordning över riket? Jag vet inte, även om jag tror mig veta, men något måste det vara!

 2. karl (ej bildt) skriver:

  Gärna privat vård men INTE offentligt finansierad. Skattepengar ska inte gå till vinster hos företag.

 3. Morgonsur skriver:

  Skattepengar måste nog alltid gå till vinster hos företag. Även inom vården.

  Mediciner, medicinsk utrustning, ambulanser, datorer, huskroppar, golv och tapeter – ja, allt som används av skattefinansierad offentlig verksamhet köps från privata företag. Som gör vinster på sin försäljning.

  Det är hittills tjänster som varit mer kontroversiellt. Från början köpte man underhållstjänster och reparationer, sedan städning och tvätt, numera köper man tjänsten ‘helt sjukhus’.

  Jag tror som Peter Hammarberg att det är själva systemet man behöver se över. Någonting är som sagt märkligt när den ene alltid går back medan den andre gör jättevinst på samma premisser.

  Det tycks förekomma en enorm förskingring och ett enormt slöseri med skattepengar som dock inte är helt fokuserat till den privata sektorn.

  Den största nyttan med vårdbolagens redovisade vinsterna är att man påvisat att det tycks finnas en hel del luft i systemet.

  Det får som jag ser det finnas en gräns för hur mycket vinst man bör kunna göra i en offentligt upphandlad tjänst. I detta fall måste det vara antingen felräkning eller brist på konkurrens. Om felräkningen i sig beror på att man bedömt vad Landstinget behöver för att utföra motsvarande blir man närmast än mer förundrad.

  Själv har jag ingen ideologisk övertygelse om vem som skall utföra vården. Det viktiga för mig är att

  – Bästa vård är en rättighet för alla och således är ett statligt ansvar
  – vården håller högsta möjliga kvalitet (och också ges i tid…)
  – att skattepengar inte slösas i onödan

 4. FJ skriver:

  Skulle vara intressant att se försvarsmakten utsåld på samma sätt och vilka vinster som kunde göras. Puh.

 5. Klas skriver:

  Bra skrivet (skall lägag till din blogg som favorit nu).
  Den intressantaste faktorn är ju just: Hur mycket vård per krona får vi!?

  Och om vi spenderar 3 mdr på riktigt bra vård, varav 2 mdr blir till ”vintst” är det sämre än att spendera 5 mdr på offentliga bolag där inte blir till vinst med
  vården blir sämre ?

  Nej den stora frågan är hu man kvalitetesäkrar de privata liksom de offentliga alternativen till skola och vård !

  Att ta ut 2 mdr i vinst är inte acceptabelt om man gör det på bekostnad av kvalitet !!
  Så prioriet ett måste vara system och avstämmningar för att mäta kvalitet !!

  /K

  • Skeptisk skriver:

   Håller med dig Klas, den stora frågan är hur man kvalitetssäkringen. Får man ut mer vård för pengarna av ett privat bolag än från ett landstingsdrivet alternativ är ju det privata bolaget ett mycket bra alternativ. MEN, svårigheten ligger i att mäta hur mycket (och bra) vård man får. Vårdbolag som gör vinster som överstiger normal avkastning får ju uppenbart för mycket betalt av landstingen (dvs landstingen skulle kunna betala mindre och ändå få lika mycket och bra vård). Här har många landsting brustit, de har betalat för mycket och ofta har de dessutom haft svårt att på ett bra sätt mäta kvalitén på det de har köpt. Lyckas man inte mäta kvalitén tillräckligt bra kommer vårdbolagen alltid att kunna producera övervinster, de kan helt enkelt se till att producera vård värd t.ex. 85% av den summan de får av landstingen istället för att producera den vård kvalitetskraven kräver för att sen se hur mycket vinst de gör. De flesta företag beräknar sina vinstmarginaler INNAN de lägger ett anbud medan jag misstänker att många vårdbolag och skolbolag kan justera sina vinstmarginaler under pågående produktion utan att landsting och kommuner tillräckligt väl har lyckats ställa upp bra kvalitetsmål.

 6. Veritas skriver:

  Det finns en massa aspekter i detta med privat vård som ännu inte är berörda som t.ex. risken för korruption när det inte går att få ut aktiebok från de offshorebolag som ligger i holländska antillerna och på andra ställen. Man kan vara offentlig upphandlare och handla med egna bolag, för att inte nämna politiker.
  Läs gärna min blogg om effektivitets nonset

 7. Klas skriver:

  @skeptisk:
  Nej kvalitet är kanske inte det billigaste att mäta (eller lättaste). Men i vardagsliver görs ändå det om och om igen. Hotell och resebolag klassificeras. Butiker får besök av ”kunder” som rapporterar in erfarenheter till oberoende institut osv osv

  Varför inte applicera detta på vård, skola och omsorg. Dvs låt kunderna sätta betyg på tjänsten, alltså elever, vårdnadstagare, äldre osv osv

  Och om ett offentligägt bolag/inrättning misslyckas i kvalitetsmätningarna så kräver man bättring !
  Om ett privatägt bolag misslyckas så kräver man bättring+böter !

  Och säljer man ut offentlig verksamhet så är det ok att det går till lägst bjudande, MEN dom skall vara medvetna om att kvalitet kommer avkrävas – och man kan lägga in ekonomiska spärrar som tex gör så att delar av pengarna inte kommer in innan kvaliteten har bevisats osv

  /K

 8. Mattias D skriver:

  Jag ar inte helt saker pa att USA aer saa varldsledande som man tror: ett antal intressanta procedurer (ansiktstransplant!) har utforts foerst i Frankrike eller Tyskland.
  Om man skall vara lokalpatriot kan man ju paapeka att Karolinska forekommer valdigt ofta i medicinsk litteratur…
  Mycket medicinsk forskning laeggs idag daer det finns antingen gott om billiga doktorander eller gott om fosoeksobjekt.
  Mvh
  Mattias (bor i USA med laekare till fru)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s