Helikopterrånet en insidesaffär

Med den planeringsförmåga och professionalitet som ligger bakom denna kupp måste lösningen rimligtvis finnas på insidan av värdedepån.

Jag har svårt att tro att någon planerar och genomför en insats av detta slag – med helikoptrar, sprängämnen och rapellerande skurkar – för att chansa på att man ‘säkert hittar något att stjäla någonstans bara man kommer ned på taket’.

Jag törs sätta fem öre på att nyckeln till att lösa fallet ligger i en kartläggning av nuvarande och tidigare anställda i byggnaden och deras umgänge.

En spektakulär kupp av detta slag sätter igång en massa rykten och spekulationer i den undre världen, och brukar gå lätt att lösa. Man kommer sannolikt att hitta de skyldiga. Jag är dock inte övertygad om att de skyldiga kommer att anse detta vara ett avgörande problem.

Vem som än ligger bakom helikopterrånet kommer de för alltid att betraktas som kungar i sin bransch. För att detta skall hända måste det ju däremot bli någorlunda känt vem som utfört rånet. Att man åker fast finns det både för- och nackdelar med, således.

Vad som däremot är relevant för en brottsling av denna kaliber är att säkerställa stöldgodset. En del bränner man på festande – för säkerhets skull. Om man åker fast skall man i alla fall ha haft en j-a skiva för pengarna. Redan här drar många brottslingar ögonen till sig.

Huvuddelen av pengarna vill man dock naturligtvis gömma undan så att det skall vara värt att i värsta fall ta en volta på kåken för.

Morgonsurs prognos: Jag tror att man kommer att lösa detta brott, men att man bara kommer att återfinna bråkdelar av stöldgodset.

Ingen vill förstås åka fast, men jag är övertygad om att de inblandade inser faktum; i värsta fall har de att se fram emot en tid i svensk fängelse där de kommer att umgås med en samlad skara medfångar som kommer att bocka och buga och betrakta dem som hjältar. De kommer således att få ett anseende, ett erkännande och en uppmuntran de aldrig kan uppnå i det vardagliga livet – åtminstone inte om de vill fortsätta vistas på utsidan av fängelsemurarna som okända doldisar med låg ekonomisk profil.

En fängelsevistelse är inte så avskräckande som vi vill tro för kriminella av den här kalibern. En fängelsevistelse – ‘volta’ – innebär förvisso att man befinner sig under tvång på en minimal yta, men det finns trots allt möjligheter att med jämna mellanrum umgås med sin familj. Det ges dessutom permissioner rätt frikostigt. (Kuriosa: De tre senaste poliser som dödats har alla dödats av brottslingar under tiden de avtjänar fängelsestraff men släppts ut utanför murarna av rättssystemet självt – som en del av fängelsevistelsen)

Ibland känns det som om ett svenskt fängelsestraff är upplagd ungefär som en normal FN-mission på någon lagom tråkig tjänst – och det finns det ju trots allt folk som genomför frivilligt mot någorlunda ersättning.

För, säg, tio miljoner är jag övertygad om att många gärna gjorde FN-tjänst som latrintömmare i fem-sex år utan att ens lämna campen. Så man skall inte förvånas över att människor ser ett fängelsestraff som en oftast ovälkommen – men nödvändig – del av karriären.

Jag kan inte låta bli en reflektion till:

Ofta när man diskuterar polisens beväpning och taktik i den offentliga debatten kommer argumentet fram att man ‘inte vill trappa upp våldet’, och att polisen därför bör helst både vara obeväpnade och låta bli att ingripa i akuta skeden, för att uttrycka det raljant.

Vi har redan haft rån och våldsbrott i Sverige som inbegripit automatkarbiner, kulsprutor, pansarskott, kraftiga sprängladdningar och truppminor. Nu finns faktiskt även ett exempel på luftlandsättning.

Frågan är hur polisen skulle kunna ‘trappa upp våldet’ från dagens nivå oavsett vad de gjorde? Om polisen skulle t ex skulle få tillgång till ‘less lethal’-alternativ som elpistolen ‘Taser’ – innebär det att rånare kommer att börja anlända i stridsvagn med flygunderstöd?

Förlåt min raljanta kommentar, men det enda som någonsin styrt brottslingars beväpning och våldsanvändning är följande enkla ekvation; ‘hur kraftigt vapen kan jag få tag på och på ett någorlunda praktiskt sätt transportera med mig?’…

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Rättssamhälle och märktes . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Helikopterrånet en insidesaffär

 1. gudmundson skriver:

  En bra början vore kanske om polisen började bevaka polisflyget? Så att det inte gick att hindra utryckning med hjälp av en resväska och en skylt med ordet ”bomb”?

 2. D Lund skriver:

  Nja. Lek med tanken. Att polisen fått upp sin flygmaskin trots bomblappen.

  Då hade rånarna skjutit ETT spårljus tio meter ifrån polishelikoptern så hade den varit borta från scenen i alla fall.

  Polisens visade hänsyn mot övriga människor är ett av rånarnas starkaste vapen.

 3. Heckler skriver:

  Två reflektioner:
  Frågan är OM det verkligen hade gjort någon skillnad i det här fallet, ifall Polisen kommit upp i luften med sin/sina ”kolfibertrastar”.
  Jag tror att tjyvarna hade både landat med sin hkp och stuckit all värdens väg, även om Polisen kommit upp i luften.
  Det är ju inte med en hkp, som med en bil, bara att sätta sig i och köra iväg.
  Men självklart underlättar det enormt för Polisen att ha ett snabbt och operativt Polisflyg.

  Sen kan man ju undra vad medierna menar med att bovarna hade ”avancerade automatvapen”…!?

 4. Conrad skriver:

  Nog känns det lite som Ankeborg ibland, man kan med fog tycka att det borde finnas någon slags bevakning runt deras egna helikoptrar, även ifall det denna gång inte skulle varit patentlösningen att få iväg en…i värsta fall får man göra som i Repmånad – ta en lastbil och skriva Helikopter på sidan…och har man inte personal att själva sköta bevakningen (vilket jag kan förstå) så kan man väl helt enkelt hyra in sig på redan bevakat område?

 5. Flute skriver:

  Men hade en polishelikopter kommit upp i luften hade de åtminstone kunnat följa efter på långt avstånd och se var rånarnas helikopter landade. Det hade varit en oerhörd fördel i jakten.

 6. Morgonsur skriver:

  Jag har länge tyckt det är fullständigt sjukt att lämna dyra polishelikoptrar obevakade. I slutet av 90-talet låg baseringen på Barkarby flygfält. I hangaren förvarades tre helikoptrar och ett flygplan.

  Allt stod obevakat på ett folktomt industriområde. Jag undrade redan då hur länge det skulle dröja innan någon kom på hur lätt det var att kasta in en flaska bensin och slå ut hela baletten.

  Det hände inte förrän man flyttat baseringen till Tullinge. Hela hangaren brändes – som väntat – ned till grunden med flygetyg och allt.

  Det känns som den korta perioden på Berga – inom militärt bevakat område – inte var en helt dum idé.

  Sedan önskar man ibland att dagens konstaplar vore mindre professionella. Professionalitet är måhända bra, men det skapar också en förutsägbarhet. Vet man att polisens rutiner är skrivna i sten när någon knystar ordet ‘bomb’ kan man lätt slå ut polisen helt. Dett problem börjar bli återkommande och skulle behöva hanteras.

  När jag jobbade som polis hade vi nog bara lyft undan väskan och kört. Om vi varit riktigt misstänksamma hade vi knutit ett långt rep och dragit undan den med en bil.

  Inte proffsigt, men mindre förutsägbart…

 7. G skriver:

  På debatt i SVT kunde talesmanen för polisen i Stockholm kunde inte erkänna att baseringen i myttinge var väldigt bristfällig eller rent av felaktig. Han gick med på att erkänna att baseringen kunde förbättras i princip.

  Kan man vara mer naiv?

 8. Peter Hammarberg skriver:

  @ G
  Nej men snälla G, tänk till lite. Sthlmspolisens talesman kan ju inte säga något i stil med ”otillfredställande, bristande fantasi, naivitet, vad vad det vi sa, Göteborg/Säve,”, etc förrän han vet vad RPC kommer med för kommentarer. Tänk om RPC kommenterat med ”baseringen kunde kanske förbättrats; i princip”.
  Då Sthlmaren stått med ändan bar och karriären på väg ut åt vänster…
  Takhöjden är inte högre hos polisen än den blivit hos FM.

 9. Heckler skriver:

  Rikspolischefen HAR kommenterat placeringen av polisens helikopterbas i Aktuellt häromkvällen.
  Han tyckte själv att den ligger helt på fel ställe, och ville gärna tillbaka till Berga, där dom tydligen blev mer eller mindre utkastade.
  Polisen skulle åter ta upp diskussionen med FM tydligen.
  Det måste tydligen hända en hel del tråkigheter innan förbättringar kan ske – historien återuppreåpar sig igen, och kommer så att göra till tidsålderns slut.

 10. TaggtrådsHawaii skriver:

  Till och med Berga kan vara en bit bort. Finns det INGEN plats på PHS, Kungsholmen eller liknande?

  Helikoptrar är i min värld ett ypperligt verktyg att hålla allmän koll på stora områden, samtidigt som de är bra insatsverktyg – kanske polisen (och FM) skulle kika på FLER helikoptrar?

  Men då måste den allmänna helikopterfientligheten bort i ledningarna..

 11. Morgonsur skriver:

  Själv sitter jag här och börjar inse att jag motsvarar rånarprofilen ganska väl:

  Då jag har både ‘militär bakgrund’, ‘polisiär bakgrund’, ‘helikoptererfarenhet’, ‘en historia på Balkan’ och dessutom har varit chef på G4S en kortare period (även om det på den tiden hette Falck Security) börjar man klia sig i huvudet.

  Till råga på allt var jag i Stockholm nämnda dag.

  Kanske man borde ringa och reda ut det alibi jag faktiskt har innan f d kollegorna kommer för att hämta en till förhör…

 12. TaggtrådsHawaii skriver:

  ”Militär bakgrund” har ju alla som gjort lumpen…

  Resten kan bli svårt förvisso. Och ur vet vi att du inte bara mutar dina ”alibin” med bytet, hmm?

 13. Morgonsur skriver:

  Jag säger inte ett ord till utan min advokat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s