Helikopterrånet uppklarat på onsdag?

Photobucket

Ett antal personer har anhållits för det spektakulära helikopterrånet. Alla skall betraktas som oskyldiga tills de är dömda i domstol – men polisen tror ännu så länge på goda skäl att dessa personer är skyldiga. De skulle nämligen knappast ha anhållits annars. Polisen kan dock ha helt fel. Det tillhör spelets regler och har hänt åtskilliga gånger förut.

Gripande, anhållande och häktning är nämligen utredningstekniska åtgärder och inte fällande domar. Det gör att det finns en acceptans för att de faktiskt kan drabba oskyldiga.

De misstänkta för helikopterrånet har också anhållits med en lägre misstankegrad varför polisen långt ifrån kan ropa ‘hej’ ännu. Att de anhållits som ‘skäligen misstänkta’ innebär att det finns skäl som talar för att de är inblandade i brottet – men inga solklart avgörande bevis.

Polisen lämnar därför i nuläget inga som helst kommentarer beträffande utredningsarbetet i helikopterrånet. Det beror på att utredningsarbetet är inne i sin mest kritiska fas – man har anhållit flera personer och klockan tickar. Man har tills nu på onsdag den 30 september klockan 12:00 på sig att samla tillräckligt med bevis för att få dem häktade. (Rättegångsbalkens 24 kapitel, 12 § stadgar nämligen att man senast på tredje dagen efter anhållningsbeslutet måste göra häktningsframställan till Tingsrätten).

Misslyckas man att få de misstänkta häktade riskerar hela utredningen att haverera helt.

Om man inte hunnit samla tillräckligt med bevis genom förhör och husrannsakningar till detta klockslag måste man nämligen släppa de anhållna. Häktningen prövas förvisso individuellt, och resultatet kan därför också bli att vissa häktas medan andra släpps. Men faktum kvarstår; hinner man inte samla tillräckliga bevis fram till onsdag 12:00 är risken stor att man aldrig hittar några senare heller.

Att tvingas släppa misstänkta innan man samlat tillräckligt med bevis innebär att de kan prata ihop sig, undanröja bevis eller helt enkelt avvika från landet. Detaljer i en utredning kan man sortera ut senare – men det är under de första fyra dagarna efter gripande/anhållande det avgörs huruvida man har ett ‘case’ eller inte.

Minsta oönskade läcka kan vara förödande i just detta läge, och man kan lugnt påstå att det just nu är ‘vinna eller försvinna’ som gäller för polisen.

Eftersom polisen av ovan nämnda anledning inte säger ‘flaska’ sprids istället en hel del rykten. Med rykten är det så att det är helt omöjligt att avgöra vilka som har substans eller inte förrän efteråt. Det är sannolikt så att man fått tips från serbisk polis – men vi vet inte vad dessa tips innehöll eller hur detaljerade de var, och innan svensk polis behagat bemöta dem är det svårt att säga vare sig bu eller bä om hur professionellt eller inte polisen behandlat tipsen.

Det lär bli tillfälle att återkomma till detta.

Tills vidare håller jag fortfarande fast vid min prognos från råndagen: ”Jag tror att man kommer att lösa detta brott, men att man bara kommer att återfinna bråkdelar av stöldgodset”.

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Rättssamhälle och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Helikopterrånet uppklarat på onsdag?

  1. ner skriver:

    det ser ut att vara blyff-fångst, de fixade syndabockar som har ingenting med rånet att gjora.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s