Ett våldsamt polisingripande

Photobucket

Så har vi då drevet igång. Igen. En 24-årig man har tragiskt dött vid ett polisingripande.

Rättssystemet kan omöjligt vinna en sådan här mediekampanj. Man kommer i ‘Folkdomstolen Media’ att oavsett bakomliggande fakta befinna rättssystemet skyldigt på samtliga åtalspunkter. Så här är den obönhörliga gången i ärendet ur mediesynpunkt:

Rättssystemet har prövat saken enligt gängse rutiner och inte hittat något åtalbart brott.

Medias kommentar: Det måste vara fel. Någon har dött, och då måste ju någon vara ansvarig.

Eftersom nya uppgifter – vissa sanna, andra påhittade – alltid dyker upp som ett brev på posten när media lyfter något omprövar rättssystemet ärendet utifrån de nya uppgifterna – också helt enligt gängse rutiner.

Medias kommentar: I och med det erkänner ni ju att ni gjorde fel som lade ned utredningen förra gången.

Nu har man målat in rättssystemet i ett hörn. Det finns nu bara två alternativ som båda innebär vinst för lösnummerförsäljningen:

1. Antingen hittar man någon att åtala och döma för något. Media blir nöjda då man fått sitt offer och dessutom kan påvisa att man faktiskt avslöjat oegentligheter och rättat till ett rättsövergrepp. Blir detta utfallet kan man faktiskt med fog säga att media gjort sitt jobb, och det är bara att tacka för väl utfört arbete samt gratulera. Jag är dock av det jag läst om just detta ärende långt ifrån övertygad att så kommer att ske, men är villig att ändra mig om någon polisman faktiskt både åtalas och döms för brott.

2. Eller så finner åklagaren (eller domstolen) återigen att dödsfallet var en olyckshändelse, och att ingen kan anses ha handlat brottsligt. Media blir då nöjda eftersom man kan ta det fastställda beslutet som ett kvitto på korruption, att man ‘håller varandra om ryggen’ och slätar över ‘egna misstag’ och har mängder av insinuanta, välsäljande artiklar om rättsväsendets tillkortakommanden att se fram emot. Med kronologiska återblickar mot tidigare ‘ifrågasatta myndighetsbeslut’.

Det kan mycket väl vara så att brott begåtts i detta fall. Samtidigt kan jag inte hitta något i de uppgifter som framkommit i media som talar för att så är fallet. Ju fler detaljer jag läser – och jag är efter lång erfarenhet rätt bra på att läsa även mellan raderna när det handlar om polisjournalistik – desto mer förefaller det vara en fruktansvärt tragisk olyckshändelse.

Det enda media hänger upp sig på är att mannen dött under ett polisingripande, och att rättsläkaren anser att omständigheterna under polisingripandet orsakat mannens död. Det kan ju tyckas solklart och vattentätt, men varken verkligheten eller juridiken är så svartvit och enkel att någon alltid måste ha begått ett brott när någon tragiskt nog dör under ett polisingripande. Inte ens när själva polisingripandets utförande orsakat dödsfallet.

Allt beror på vilka alternativ polispatrullen hade, hur de resonerade och vilka avvägningar som gjorts i den specifika situationen.

Det första som slår mig är den återkommande och till synes totala oförmågan i den offentliga debatten att inse den bistra verkligheten att våld är och alltid kommer att vara ett arbetsverktyg för polisen. Detta ställer särskilda krav på utövarna av detta arbete – men innebär alltid, alltid, alltid en stor risk för svåra skador och dödsfall även när polisen följer de föreskrifter, råd och rutiner som finns.

Enkla misstag eller förbiseenden kan innebära andras död . Det kan som sagt t o m bli så illa att människor dör trots att man följer alla rutiner.

Verkligheten är tyvärr så tragisk att polisen dessvärre alltid kommer att behöva trycka ned folk mot marken – och förse dem med handbojor bakom ryggen. Även om man vet att det finns en liten risk för dödsfall. Det gäller dock att göra det på sätt som minimerar risken för skador.

I det här fallet har onekligen något gått allvarligt fel. Polisen har misslyckats med sin uppgift och till följd av detta är en ung människa död. Det är svårt att greppa, och vi vill naturligtvis att någon skall ta ansvar för det. Men jag är trots det långt ifrån lika säker som media tycks vara att någon enskild polis måste pekas ut, anses ha begått brott och dessutom förtjänar fängelse och avsked för att denna tragedi inträffat.

Hur man än transporterar in en våldsam och narkotika- eller alkoholpåverkad person finns det alltid en risk att personen avlider av transporten. Att kraftigt narkotikapåverkad, med en puls som gränsar till hjärtsvikt, förses med handbojor bakom ryggen för att sedan transporteras liggande på mage i en polisbil är nämligen ingen transport människor som egentligen är i behov av läkarvård bör utsättas för överhuvudtaget.

Samtidigt finns det tyvärr människor som beter sig så labilt och våldsamt att de lämnar få – om några – andra alternativ. Det hjälps tyvärr inte när verkligheten knackar på att vi alla är överens om att ‘så här borde det inte behöva vara’. Det omöjliga i att kunna kontrollera andra människors vilja och det våld den yttrar sig i oavsett situation är anledningen att polisens råd när det gäller att undvika särskilt farliga grepp och kroppspositioner alltid är ‘bör’ och inte ‘skall’.

I åtskilliga fall, säkert minst tvåsiffriga tal dagligen Sverige runt, går det utan problem att transportera liggande människor med handbojor på ryggen. Man bör – om möjligt – lägga folk på sidan, och naturligtvis måste man ha kontinuerlig tillsyn. Men av de uppgifter som media redovisat i det här fallet verkar man ju också ha haft tillsyn.

Trots det har det gått fel. Så fruktansvärt fel.

Det finns ett gammalt polisuttryck som ofta används i denna verksamhet där man alltid agerar utan skyddsnät. Där varken utbildning, utrustning, bemanning eller den allra godaste vilja alltid räcker till att lösa alla omöjliga uppgifter man ställs inför med ens godtagbart resultat:

‘Så rätt vi gjorde, så fel det blev.’

Hur än gärna man vill tro det så går det nämligen inte att utbilda fram poliser som likt seriefiguren Mandrake med en hypnotisk gest förvandlar brottslingars vapen till bananer och gör våldsmän fogliga som lamm. Som med en snabb blick mitt under en brottningsmatch lätt ställer diagnos över livshotande tillstånd som vore de ett helt läkarteam med intensivvårdsutrustning. Som alltid är tillräckligt många för att vara i överläge, och som alltid är så fysiskt starka att de med bara handkraft kan hålla en kraftigt påtänd och mycket våldsam vältränad man i framstupa sidoläge på en madrasserad bår under färden till sjukhuset.

Åklagarens uppgift i det här fallet har varit och är att klargöra huruvida förbiseenden eller misstag begåtts. Om misstag begåtts måste han sedan ta ställning till huruvida de är så allvarliga så de är brottsliga eller ej. Om de inte är det kommer han att lägga ned förundersökningen. Poliser är inte immuna mot åtal – men de skall heller inte ha en sämre rättssäkerhet än andra för att tillfredsställa en ‘välkampanjad’ folkopinion.

Att inte alla vittnen hörts är egentligen inte fel vare sig juridiskt eller processuellt sett, såvida de vittnen som hörts gett en tillräckligt bra bild av händelseförloppet. Det finns ingen skyldighet att alltid höra alla som överhuvudtaget kan vara vittnen till en händelse.

Skall jag vara riktigt elak tillhör det väl snart ovanligheterna att polisen bemödar sig att höra ett enda vittne innan man handlingskraftigt lägger ned de brott vanliga medborgare råkar ut för. Men när det gäller dödsfall i myndighetens förvar – som detta handlar om – tycker jag det borde vara självklart att höra alla för att helt utesluta varje tillstymmelse till tveksamhet. Även om det inte är fel är det helt klart en brist att man inte hört alla inblandade.

Jag följer med intresse ärendets utveckling. Gärna via SvD, som tycks rapportera sakligt och med berättigat ifrågasättande utan att dras med i den oseriösa lynchmobb kvällstidningarna brukar utgöra så snart de känner doften av tjänstemannablod.

Själv vågar jag vara motvalls och hävda att medias ivrigt spridda rykte om polisens ‘regelmässiga övergrepp dold bakom kåranda’ är en myt.

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Rättssamhälle och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ett våldsamt polisingripande

 1. vadeva skriver:

  Tips: Var inte full, hög på LSD och krossa bilrutor. Då slipper du hamna i slagsmål med poliser.

  • juggen skriver:

   Tillägg: Inte bara med polisen, utan med andra också. Dessutom blir ju risken för självförvållad skada mycket mindre.

   Jag har börjat skriva lite i ämnet själv. Ifall att någon person som gillar att supa, knarka eller slå sönder saker besöker denna blogg kan den ju alltid läsa texten. Med lite tur så lär den sig något.

 2. Peter Hammarberg skriver:

  Just för att dödsfall eller allvarliga skador i samband med polisingripanden är så medialt intressanta och drevframkallande, måste dessa händelser utredas, inte bara enligt lagens krav och åklagarnas ”normalrutiner”, utan verkligen i botten där ingen hypotes, hur osannolik den än är, lämnas oprövad, inget vittne lämnas ohörd, ingen rättsläkarteori läggs åt sidan.
  Även om detta kan uppfattas som att poliser sätts i specialklass och utreds på ett avsevärt mera noggrannt och ifrågasättande vis än motsvarande brott med endas herrarna Svensson och Karlsson inblandnade, är det något man får ta. Det är det enda sättet att komma bort från både osakliga mediedrev och dåliga poliser.

 3. Mediekraft skriver:

  ”Det omöjliga i att kunna kontrollera andra människors vilja och det våld den yttrar sig i oavsett situation är anledningen att polisens råd när det gäller att undvika särskilt farliga grepp och kroppspositioner alltid är ‘bör’ och inte ’skall’.”

  Jag lyssnade på P3 Nyheter igår, där de konfronterade chefen för länsordningsavdelningen med uppgifter om att de ingripande poliserna bröt mot polisens egna handbok. Jag antar att det är den s k självskyddshandboken som avses. Redaktionen har där tolkat handboken som ett regelverk, vilket ju inte är fallet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s