Vad är en ‘machopolis’?

Photobucket

Om någon kan få fram en någorlunda hållbar definition på en ‘machopolis’ , och hur man sedan ‘sållar bort’ en sådan är jag intresserad (är det numera förresten konstaterat ‘macho’ att slå tjejer?).

DN har i denna artikel producerat en märklig blandning av äpplen och päron jag inte får ut någonting av.

För det första: Exakt var har man utläst att poliser på något sätt är överrepresenterade i statistiken när det gäller misshandel av sin partner? Tills motsatsen är bevisad hävdar jag att poliser är som folk är mest – och motsvarar genomsnittet när det gäller detta förvisso allt för vanliga och allvarliga brott poliser inte skall begå alls.

För det andra: Att poliser inte begår de brott som ’Svensson’ påstås begå i artikeln är inte så konstigt. ’Svensson’ begår dem nämligen inte heller.

De trafikbrott det väcks åtal för är inte fortkörning och felparkering. Det handlar om olovlig körning, grov olovlig körning, vårdslöshet i trafik m m vilket i praktiken oftast innebär narkotikamissbrukare, yrkeskriminella och tidigare dömda rattfyllerister som kör bil utan körkort. Och denna kategori människor begår åtskilligt fler brott än poliser, hur konstigt det än må låta.

De begår så många att det t o m ger utslag när de klumpas ihop med ‘Svensson’.

För de trafikbrott både ’Svensson’ och poliser begår – fortkörning – väcks överhuvudtaget inget åtal – det utfärdas en ordningsbot.

Och när vi nu är inne på ordningsböter kan jag passa på att avliva en annan seglivad myt om ‘kårandan’ inom polisen; Kårandan säger tvärt om vad allmänhet och media tror.

Man har som polis inte ett skvatt fördel när det gäller att slippa fortkörningsböter – tvärtom. På 70-talet fick poliser aldrig böter, men idag har du inte en chans att slippa fortkörningsböter som polis. Till skillnad från ’Svensson’, som faktiskt både lagligt och i praktiken kan få rapporteftergift.

Alla poliser vet nämligen att kollegan som stoppat en skulle riskera sitt arbete om han lät en gå – så frågan att ’slippa böter som kollega’ kommer inte ens upp. Det är bara att skylla sig själv, ta sina böter, betala och bita ihop.

Så säger ’kårandan’.

Och, ja, jag har fått fortkörningsböter och många av mina f d kollegor med mig. Utan att knorra.

Den enda fördel man har som polis är att man vet hur en trafikkontroll går till, och att man därför vet ungefär var de förekommer. Man känner dessutom igen en laserkontroll på långt avstånd – om man bara hinner se den – och hinner bromsa en bra bit innan de 500 meter som är tillåten gräns för ’laserskytten’.

Snatteri/stöld begår en polis inte alls. Sådana människor söker sig inte till polisen – eller åker ut fortare än ögat.

Så säger också kårandan.

Det största problemet jag kan utläsa av artikeln är att kårandan dessvärre aldrig nått in i kollegornas sovrum.

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Rättssamhälle och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s