Den norska Nobelkommittén har gjort det – igen!

Photobucket

Så har Nobels fredspris delats ut – igen.

Nobels fredspris tillsätts av en kommitté bestående av norska politiker. Av de ivriga och entusiastiska pristagarbesluten att döma hade jag snarast gissat att det tillsattes av ett gäng tonåringar.

Nobels fredspris håller tyvärr att degeraderas från det tunga ‘Lifetime Achievement Award’ det borde vara till en topplista för ‘bästa politiska åsikt just nu’. Priset tycks delas ut för att försöka påverka den dagsaktuella politiken i olika riktningar. För att använda militärspråk har Nobels fredspris blivit ett ‘taktiskt’ – eller t o m ‘operativt’ – pris i stället för ett ‘strategiskt’ eller historiskt sådant.

Missförstå mig rätt – jag tror säkert både Al Gore och Barack Obama mycket väl kan visa sig vara värdiga nobelpristagare – men man bör vänta tills loppet åtminstone startat innan man börjar dela ut medaljerna.

Nobels fredspris har allt mer fått karaktären av något slags dagsaktuell opinionsbildande manifestation, där priset ges som uppmuntran inför framtiden till någon som ‘verkar lovande’ just nu – men som vi ännu inte har en aning om hur historien kommer att döma.

Jag anser att det är en farlig väg att slå in på om man vill vara ‘Det’ historiska facit Nobels fredspris borde vara.

Nobels fredspris skall ges till människor eller organisationer som i form av engagemang, uppoffringar och resultat gjort något exceptionellt för att göra världen till en bättre och mer demokratisk plats. Detta har man återkommande misslyckats med genom historien, där det blandas friskt mellan självklara pristagare och rena bottennapp.

Barack Obama kan väl knappast kategoriseras som ‘bottennapp’ – men han borde inte ens vara aktuell för nominering än på många år. Hittills har han i princip hunnit vinna ett val och bli installerad som president. Kanske man borde ha väntat åtminstone en mandatperiod, eller tills han på något mirakulöst sätt löste Mellanösternkonflikten, skapade en så hållbar fred i Irak eller Afghanistan att de egna styrkorna kunde dras tillbaka, eller…ja, ni förstår säkert vad jag menar.

Jag kan inte låta bli att känna att Barack Obama inte alls får Nobels fredspris för något han är, representerar eller något han genomfört:

Han får priset för att han inte är George W Bush.

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Allmänt tyckande, Säkerhetspolitik och märktes . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Den norska Nobelkommittén har gjort det – igen!

  1. Morgonsur skriver:

    Lyssnar man till juryns motivering (det börjar kännas fel att kalla det ‘Nobelkommitté) låter det snarast som om man delar ut något slags branschpris för marknadsförare.

    Priset delas av motiveringen att döma i år ut för ‘bästa valkampanj’.

  2. thomas skriver:

    …hmmm undrar varför de valde amerikanskt stridsflyg istället för svenskt…hmmm
    Utrycket ”If I scratch your back you scratch mine” känns enkel och rimlig i denna konspirationsteori.

    Förutom min raljans och k-teori så instämmer jag helt.

    Känns klokt och sant!

    /Thomas

  3. Chefsingenjören skriver:

    Din slutsats är lysande! I jämförelse med Bush d.y. så framstår vem som helst som Johannes Paulus II.

    Om man ska vara lite konspiratorisk så kanske USA de senaste 10 åren kört en avancerad form av ”God Cop, Bad Cop”. Det gäller nu för USA att hämta hem all Goodwill som bytet till Obama kan medföra.

    Den gode bundsförvanten Norge, som redan med valet av JSF visat att dom är USA:s medhjälpare nummer ett i Europa visar nu återigen framfötterna med att putsa på Obamas CV.

  4. Lars skriver:

    Jag håller med i sak, men angående det du skriver om ”Lifetime achievement award”: om man läser Nobels testamente så står det där uttryckligen att priset ska delas ut till ”dem, som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta.”

    Att orden ”under det förlupne året” förvisso verkar ha bortsetts från under väldigt lång tid, framförallt av kommittéerna för vetenskapspriserna, är ju en annan sak.

    Kanske är det i själva verket norrmännen som hedrar Nobels minne på bästa sätt? De tenderar ju faktiskt, mycket mer än de svenska prisutdelarna, att belöna prestationer som skett i närtid, i enlighet med Nobels sista vilja.

    • Morgonsur skriver:

      Ja, det har du förvisso rätt i – men även människor som faktiskt uträttat något stort under en livstid kan ju ha gjort något bra det senaste året. Obama har ju än så länge bara hunnit bli vald till president. Det är måhända exceptionellt, men huruvida det gjort mänskligheten den största nytta känns lite…prematurt.

      Det känns i sådant fall mest som en politisk markering mot John mcCain – och Nobel hade nog inte tänkt sig att priset skulle bli någon slags partipolitiskt slagträ.

  5. Conrad skriver:

    Jaha…Obama, förbluffande!

    Begriper faktiskt inte riktigt hur man tänker, nåväl, Norge är med i Nato va?! Men det vore väl bara att snöa in väl hårt på diverse konspirationsteorier…men nog är det ungefär samma sak som att Litteraturpriset skulle gå till en deckarförfattare som precis släppt sin debut-thriller, föga troligt.

  6. Gustav skriver:

    Som påpekat fick Obama priset för han inte är sin förgångare. Fredspriset har devalverats ordentligt de senaste åren, Al Gore måste nog anses som det största misstaget. Investera många miljoner i att göra en film i en ‘populär’ fråga, sen dra till med alla trick i boken för att laborera statistik till max och visa animerade isbjörnar som drunknar. Sen är priset hemma..

    Vad är Obama och Gore jämfört med: Dag Hammarskjöld, Martin Luther King, Moder Teresa, Nelson Mandela och Dalai Lama?

    Snacka om devalvering.

    Mitt förslag: Romeo Dallaire & FN-styrkorna i Rwanda som med kraftigt begränsade resurser räddade många liv under folkmordet i Rwanda.

  7. fredrik lemoine, bromölla skriver:

    Ha Ha.
    Det säger allt om läget i världen.
    Han var den bästa kandidaten! Och vann.
    Bloggposten och kommentarerna påminner mig om hösten.
    Rönnbären hänger i stora klasar…

  8. Pingback: Om Manning, Snowden och en icke-debatt | Morgonsur

Lämna en kommentar