Datainspektionen igen…

Photobucket

Så har då Datainspektionens – denna märkliga myndighet från en annan planet – svar på vad jag tidigare skrivit om i detta inlägg (länk) kommit, apropå att polisen lagt ut bilder på misstänkta för att få hjälp av ‘detektiven allmänheten’.

Det gick som förväntat.

Att polisen skulle få ta hjälp av allmänheten för att ingripa mot brottslingar – även om det sker under tydligt reglerade former – var väl att förvänta sig för mycket. Datainspektionen borde efter sina otaliga och målinriktade insatser (länk) för att omintetgöra eller försvåra polisarbete genom åren snarast byta namn till Brottsbefrämjandemyndigheten.

Att man tillämpar de märkliga sjuttiotalslagar som finns kan man måhända inte har så många synpunkter om. De lagarna skrevs på den tid man sett sig trött på filmer som Stanley Kubricks ‘2001 – a Space Odyssey’, och trodde att datorer hade en egen vilja. Det värsta straff en människa kunde råka ut för på 70-talet var därför inte livstids fängelse – utan att hamna i ett dataregister.

Huvva.

Att Datainspektionen tillämpar dessa 70-talslagar kan man egentligen inte ha så mycket synpunkter om. Tjänstemän skall tillämpa lag, även om den är märklig. Däremot brukar det finas ett visst tolkningsutrymme avsett att användas på det ena eller det andra sättet.

Datainspektionen brukar genomgående och alltid tillämpa det på det ena.

Deras yttrande finns att läsa här (länk).

Ur yttrandet:

‘Enligt Datainspektionen kan det utifrån polisiär synvinkel inte anses nödvändigt i PuL:s mening att lämna ut övervakningsbilder genom att publicera dem på Internet. Däremot får det anses nödvändigt i lagens mening att polisen samlar in och internt behandlar bilderna automatiserat för att t.ex. kunna färdigställa ett förundersökningsprotokoll.’

Vad Datainspektionen säger i klartext är för den som vet polisarbetets begränsningar i princip att bilderna endast får användas för att kunna avskriva brott.

Lysande, Dataispektionen.

Igen.

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Rättssamhälle och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Datainspektionen igen…

  1. Wiseman skriver:

    Jag läste också om det och blev bedrövad. Det var precis som du skrev ett inte helt oväntat utslag.

  2. Nils skriver:

    Sverige. Det säger allt.

  3. Snickarn skriver:

    Jag säger det igen. Det behövs en ny tidning! Fri från lögnen! Tror vi är många som saknar den…Det var länge sedan man kunde lita på något som stod i tidningen, Tyvärr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s