Jag tecknar försäkring med landet Sverige direkt

Photobucket

Jag måste säga att jag inte riktigt förstår det svenska resonemanget kring säkerhetspolitiken. Sedan vi avskaffade vår egen försvarsförmåga har vi två aktörer att vända oss till för att försäkra oss om vår säkerhet; EU och/eller NATO. Och vi har verkligen högst… annorlunda… sätt att förhålla oss till båda.

När det gäller NATO:

Vi vill inte gå med i NATO, eftersom vi ’inte vill bli inblandade i något’.

Samtidigt tycks vi idag ha ambitionen att delta aktivt på något sätt i snart sagt varenda offensiv NATO-operation som inte ens NATO-länderna själva är tvungna att delta i.

Vi bär således redan idag i princip alla nackdelar och hela det tunga militära ansvar som följer med ett NATO-medlemskap, och har NATO-anpassat oss så mycket att vår flygstridsledning inte ens fungerar utan NATO längre. Vi lär vara det mest NATO-anpassade landet i världen, sägs det. NATO-länderna inräknade.

Det enda vi inte gör är att försäkra oss om att någonsin få något tillbaka av NATO om vi själva någon gång skulle behöva det.

När det gäller EU:

Vi har själva varit en av de starkaste pådrivarna för att EU inte på något sätt skall kunna utvecklas till en försvarsunion.

Trots detta går vi nu ensidigt ut och förbinder oss att försvara andra EU-länder militärt om de hamnar i trångmål.

Om jag hade ett försäkringsbolag skulle jag verkligen vilja ha Sverige som kund;

’Vi vill vara med och betala högsta premien – bara ni garanterar att vi slipper utbetalningar om det någon gång skulle behövas’

Annonser

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jag tecknar försäkring med landet Sverige direkt

  1. jonfro skriver:

    Det hela är väldigt enkelt. det finns några länder Sverige inte vill ha att göra med. Av Natos medlemsländer är alla EU medlemmar utom fem Kroatien, Albanien, Turkiet, Canada och USA. Som ni vet så är Sverige en av de främsta förespråkarna för att utvidga EU och närmast ligger Kroatsien, Albanien och Turkiet. Så alltså vi vill inte visa solidaritet med Canada och USA troligen så är deras kultur, samhällssyn och värdegrund så vitt skild från Sveriges (uppenbarligen inte övriga Europa).
    Därför är vi bara en ev de mest betrodda partnerna, näst största icke Nato land i Afganistan och i övrigt samarbetar fullt ut och har personal tjänstgörande inom Nato utan att vara med och fatta beslut…..

  2. Peter Hammarberg skriver:

    Sen kan man ju fråga sig om NATO vill ha oss med. Vi ställer ju upp i de flesta lägen ändå utan att alliansen behöver riskera något som den inte vill.
    Om jag vore NATO-hövding skulle jag sitta lugnt och om en svensk ansökan dök upp på mitt bord fundera både en och två gånger på vad som bäst gynnar NATO. I ett europeiskt hotperspektiv har ju Sverige inget substantiellt att tillföra….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s