Demonstrationstaktik

Photobucket

Läste just en debattartikel om inhuman behandling av dansk polis. Jag kan inte låta bli att tycka det känns lite märkligt; Om man avsiktligt flödar en redan överbelastad organisation i en känslig situation med mer bekymmer för att ställa till det kanske man inte skall vara så förvånad att det blir väntetider och allvarliga problem att hantera situationen.

Lite grand som att skicka en hel Facebook-grupp att busringa 112 samtidigt och sedan klaga på att man minsann inte kom fram tillräckligt snabbt.

Det hedrar å andra sidan skribenterna att de är tydliga i det att de tillstår att den danska polisen inte brutit mot någon lag, utan att det är lagen i sig man vänder sig mot. Det är dessvärre inte ofta så pass klarsynta resonemang förekommer när det gäller debatt om polisbefogenheter.

Och visst har de rätt i att det ‘inte borde vara så här’. Tyvärr vet alla som jobbat med/mot folkmassor att det minsann inte är så lätt att hitta något annat sätt att hantera situationen heller. När en folkmassa inte får som den vill är flockbeteendet från stenåldern nära. Tyvärr har ingen lyckats uppfinna ett bättre sätt att möta detta än att hålla emot med samma stenålderstaktik; ‘You Tarzan – Me Tarzan with Big Stick!’

Att endast tre åtalats misstänker jag beror på att ett omhändertagande i Danmark precis som i Sverige inte har ett dugg med brott att göra överhuvudtaget. Man omhändertas för att skydda sig själv, andra, eller för att upprätthålla allmän ordning – d v s en ‘Time-Out’ för att det inte skall uppstå brott eller bara allmän kalabalik.

Dansk polis är generellt rätt skickliga på att hantera upplopp (de är ju rätt vana), och byter ständigt taktik och gör oväntade saker. Som härom dagen när man plötsligt tog av sig hjälmarna, bytte till mössa och började le.

Tyvärr brukar sådana lyckade oväntade grepp resultera i att svensk polis försöker kopiera det hela efter något år, och gör det till en regel att man alltid skall ta av sig hjälmen och le eftersom det verkar vara en bra idé och ju fungerade bra en gång i Danmark. Tyvärr lär det inte fungera lika bra nästa gång, när det inte kommer som någon överraskning längre. Det gäller nämligen att ständigt vara på förhand och göra det oväntade. Man måste ständigt byta taktik. Den poliskår som blir förutsägbar får svårt att hantera folkmassor. Och att hantera folkmassor är något av det svåraste och farligaste som finns.

Om inte annat för att polisen alltid får skulden för att inte alla är nöjda eller för att problem uppstått, att en demonstration upplösts, att en demonstration inte upplösts, att oskyldiga drabbats, att man varit för brutal, för mesig, inte gjort tillräckligt, borde medlat mer, inte borde gjort något alls, eller borde ha öppnat eld rätt in i folkmassan med kulsprutor.

Alla har en åsikt. Och det får man ha i ett någorlunda fritt samhälle. Vi kanske kan vara överens om att det är någonting positivt, åtminstone?

Annonser

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Rättssamhälle. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Demonstrationstaktik

  1. magnus skriver:

    Tack, det var bildande!
    /M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s