Uppdaterad: Om Internet kommit i början av 80-talet

Photobucket

Nu tänkte jag ge mig ut i nostalgins vindlingar, så jag varnar för att detta blir ett långt inlägg.

I en kommentar till mitt inlägg ‘Här härskar vi’ ställer signaturen Bosse frågan hur Sverige sett ut om Internet och bloggande kommit några år tidigare. Det fick mig att leka med tanken att Internet slagit igenom under början av 80-talet. För er som fortfarande kommer ihåg det och inte har lyckats förtränga det (vilket allt för många svenskar har) var Sverige innan Östblocket kollapsade med dagens mått mätt faktiskt inte ett särskilt fritt land. Om jag raljerar lite var det väl ur mediehänseende ungefär som dagens Kina, fast utan dödsstraff.

Som ett exempel för att påminna om hur hemskt det faktiskt var att växa upp som filmintresserad kan jag nämna att vi bl a hade filmcensur. Det innebar att t ex Clintanfilmen ‘Sudden Impact’ var tretton minuter kortare i Sverige än i resten av världen. För vår egen skull tog man bort sekvenser som kunde upplevas som otäcka. I just ‘Sudden Impact’ klippte man bl a bort en lång sekvens från skjutbanan, där en diskussion om vapen var alldeles för förråande. I vissa filmer höll man på att få spatt i biosalongen, eftersom man i filmens dialog hänvisade till saker som sagts tidigare – i något i Sverige bortklippt avsnitt av filmen.

Krigsleksaker var förstås också totalförbjudna i Sverige. Roliga leksaker var nog förresten förbjudna per definition. När jag som liten tittade i katalogerna från Matchbox, Dinky Toys och andra leksakstillverkare hittade man ofta någon riktigt häftig bil eller annan leksak. På allt man som telning verkligen hade gett sin högra arm för stod alltid orden ‘SÄLJES EJ I SVERIGE’.

I princip alla kommuner motarbetade dessutom skateboarden när den kom på 70-talet. En skateboard var det strängt förbjudet att ta med sig till skolan eller bruka på skolgårdar. Det kunde sluta hos rektor och med allvarliga föräldrasamtal. I den stad jag bor just nu förbjöd t o m kommunstyrelsen byggandet av skateboardramper med motiveringen att det var en sport som ‘inte motsvarade arbetarklassens ideal’. (Jodå, det är sant). Och om kommunen påträffade skateboardförberedelser på sin mark revs de blixtsnabbt och all materiel som skulle kunna användas för skateboardåkning fraktades bort.

Vi hade två hårt styrda TV-kanaler som började straxt efter 18.00 och slutade sändningarna 22.30. I huvudsak fylldes kvällarna av samhällsprogram, gamla svartvita filmer från 30-talet samt någon enstaka nyinköpt schweizisk-fransk-polsk film om en kvinna med psykiska problem som jobbade i fabrik. På fredagar kl 21.00 var det fest i femtio minuter, eftersom man då för att åtminstone ge folket någonting som inte var djupt och av kvalitet brukade visa någon tjugo år gammal amerikansk TV-serie. Som ‘Bröderna Cartwright’, till exempel.

Photobucket”>

Sedan var det ingenting på TV. Ni hörde rätt, ungtuppar och -hönor – ingenting. Inte ens bärvåg. Morgon-TV? Ja, när ‘Gomorron Sverige’ dök upp 1977 under stor debatt om ‘vad det ska vara bra för att sända TV på morgonen?’ och sändes på lördag morgon kl 07.00 – 09.00.

Apropå TV minns jag bl a ett nyhetsinslag från försök med satellit-TV i 80-talets början. Det var ett jämrans liv och debatt eftersom man erbjudit ett radhusområde i Skåne eller Blekinge satellit-TV. Man erbjöd hela fem kanaler, varav bl a sovjetiska Ghorizont och tre kanaler från DDR och Polen. Men det var inte propagandakanalerna från nämnda diktaturer debatten stormade högt om. Det fruktansvärda var den femte kanalen. Det var nämligen en västtysk kanal som visade… håll i er nu…reklam! Huvva.

Alla män gjorde lumpen, och fick vart annat år offra ett par veckor till en månad i krigsövningar. Annars hamnade man i fängelse. Men kvinnor behöver inte vara oroliga för att de skulle glömmas bort. Man kunde krigsplaceras från 16 års ålder till 47 i olika civil- eller frivilligförsvar också. Med tvång i vissa fall. Om du ägde en lastbil eller kombibil kunde den också krigsplaceras. Då kunde det i värsta fall hända att staten tvångsinhyrde den och gav den till några vårdslösa värnpliktiga som körde skiten ur den.

Hela Sverige var fullt av militära skyddsområden – och där fick inte utlänningar, dessa suspekta varelser, vistas överhuvudtaget. Halva Stockholms skärgård, i princip hela Bodens kommun och flera av landets bästa friluftsområden (och restauranger) låg i sådana. Man hade poliskontroller längs de stora vägarna ibland som istället för blåskontroll avkrävde legitimation. Om någon påträffades som saknade svenskt medborgarskap skulle personen gripas.

Den fördel vi i Sverige hade då var att svenskarna till skillnad från idag hade en väldigt hög levnadsstandard jämfört med i princip alla andra länder. Det hade givetvis inget att göra med avsaknaden av frihet, utan beror förstås på det försprång som Sverige och Schweiz fick genom att slippa andra världskriget.

Sverige var dessutom det i särklass renaste och snyggaste landet i världen. Det var innan svenskarna började överösas med så mycket information att de tappade fokus från den massiva samhälleliga ‘Håll Sverige Rent’-kampanjen, och istället upptäckte att man kan ägna sig åt klotter och nedskräpning.

Ny musik laddade man inte ned från nätet – utan den rattade man in på ‘Radio Luxemburg’ på 1440 kHz mellanvåg, och försökte sedan genom att flytta antennen och pilla med tuningratten få en tillräckligt bra mottagning för att åtminstone höra ungefär hur det senaste och hippaste i musikväg lät.

Nåväl, hoppas jag har öppnat några gamla minnesluckor från 70- och 80-talens Sverige. Jag erkänner att jag blev lite nostalgisk och drev iväg från ämnet. Dags att komma till saken. Vad hade då hänt om Internet kommit… säg 1981?
Jag tror att:

…Internet redan från början varit genomreglerat i Sverige. Datorer med möjlighet till Internetkommunikation hade krävt licens och – som telefoner gjorde innan muren föll – tillhandahållits av ‘Televerket’. Alla andra datorer hade varit lagliga att inneha – men förbjudna att ansluta till datanätet för att garantera att de inte spred virus eller hade tekniska specifikationer som krånglade till det i nätet.

Varje dator hade varit grå, kostat 60 000:-, och fått köpas av nämnda Televerk. Sedan man köpt den dyrt hade man fått betala hyra för den för att slutligen med hot om straffansvar tvingas lämna tillbaka den till Televerket när man inte behövde/ville ha den längre. Precis som det var med våra telefoner på 80-talet.

Naturligtvis hade Televerkets folkdator, som förmodligen hetat något i stil med ‘Datalog’ och burit stämpeln ‘Tillhör Televerket’ arbetat efter en speciell svensk standard framtagen för Försvaret och som inte var kompatibel med någonting annat från vare sig väst- eller östblocket i vare sig mjuk- eller hårdvara. Det skulle ju i sådant fall kunna tolkas som om vår alliansfrihet inte var att lita på.

Alla datorer hade förstås dessutom som allt annat i samhället varit krigsplacerade.

Datalicensen hade tilldelats en per hushåll efter anmälan till Televerket, och hade då gett användaren rätt att mot en kvartalsavgift surfa fritt inom Sverige. Att ‘surfa fritt inom Sverige’ hade i praktiken inneburit att kommunicera med myndigheter och att ta emot streamad information från ‘Anslagstavlan’. Man hade också kunnat kommunicera med kommunens konsumentupplysning och ställa frågor till Nationalencyklopedin i textform.

Det sistnämnda mot en extra avgift om 1:50 per fråga, förstås.

För privatpersoner skulle det förstås enbart gå att surfa på sidor som fått publiceringstillstånd av granskingsmyndigheten, och som förstås inte innehöll reklam.

Att använda datorn för nöjesändamål skulle anses som fult och suspekt, eftersom alla hade vetat efter kampanjer i ‘Anslagstavlan’ och i skolorna att datorn är en apparat för arbete, utbildning och samhällsupplysning.

För företagsändamål hade man kunnat söka ett särskilt utlandsdatatillstånd med tillgång till hela det hemska, farliga Internet. Detta tillstånd hade utdelats restriktivt och då endast för exportindustrin. Givetvis hade varje liten byte av trafiken övervakats av FRA och SÄPO.

Och så hade vi förstås pratat mycket om Internet i den offentliga debatten:

Vi hade utan tvekan förfasat oss över andra europeiska länder, som gjort bort sig så kapitalt genom att släppa Internet fritt. Vi skulle läsa spaltmeter och se timmar av samhällsprogram i TV som lät oss förskräckas över den ohämmade och okontrollerade kommersialism som nätet missbrukades för i västländerna. Vi skulle gapa över lössläpptheten, frispråkigheten, brottsligheten, porren och att man lurades att ställa massvis med onödiga frågor i något som hette ‘Google’ och som egentligen bara var ett utstuderat sätt att lura människor att läsa lömskt dolda reklambudskap – vilket ju alla vet fungerar som ondskefull hjärntvätt som gör alla till viljelösa zombier.

Vi skulle också skratta åt de oupplysta europeerna, som på allvar letade information i något som hette ‘Wikipedia’, trots att vilken idiot som helst kunde skriva i det och ingen myndighet innehållsgranskade informationen. Vi – säkert även jag själv – hade varit rörande överens om att det någon gång kommer att bli en hård lärdom för de av marknadskrafterna förtryckta europeerna att man givetvis måste expertgranska information så den inte blir fel.

Vi skulle som vanligt anse oss ligga först i den internationella utvecklingen och satsa allt på att just vårt unika svenska sätt att ta fram Nationalencyklopedin givetvis måste bli en stor exportindustri i framtiden när alla kommit lika långt som vi och tröttnat på det hemska, helt okontrollerade Wikipedia med dess amatörmässiga och oseriösa upplägg.

Och vi hade varit nöjda med oss själva och vår ’svenska modell’ som gett oss den största friheten av alla i världen; friheten att äga och bruka datorer fritt precis hur vi vill samtidigt som vi slipper alla nackdelar med Internet i form av dålig kvalitet, desinformation och skräpkultur.

Ibland inser åtminstone några av oss som minns filmcensur, förbud, påbud och obligatorium hur fantastiskt mycket bättre livet blev även här i vår ankdamm när den där stensamlingen i Berlin föll…

UPPDATERING: Kan bara inte låta bli att kasta med några uppfriskande nostalgitripper från YouTube


Bostadsstyrelsen informerar om bostadsbidrag i ‘Anslagstavlan’


Från utbildnings/informationsfilmen ‘Förebudet’. Mot bakgrund av filmen är det kanske inte märkligt att Vattenfall, Televerket och andra viktiga statliga institutioner länge ansåg det nödvändigt att vissa befattningshavare tilldelades tjänstepistoler av modellen Walther PP stämplade ‘Tillhör Vattenfall’/motsv för dolt bärande.

Förutom denna fredstida beväpning fanns förstås även Driftvärn – d v s ett slags företagsinterna militära försvarsstyrkor bemannade av den egna personalen – på varje samhällsviktig arbetsplats.

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Allmänt tyckande och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

37 kommentarer till Uppdaterad: Om Internet kommit i början av 80-talet

 1. UBS skriver:

  Det finns faktiskt en mycket rolig och sevärd dokumentär som på något sätt tangerar detta: ”Disco and the Atomic War” (Disko ja tuumasõda) som behandlar Estland som en del av ett Sovjetunionen på gränsen till kollaps – om hur man rattade in västerländska tv-stationer och hur kommunistregimen försökte förhindra detta. Se denna om ni har möjlighet 🙂

  http://www.imdb.com/title/tt1421032/

 2. P N skriver:

  Förvisso har du rätt i dina intressanta och skarpa observationer och reflektioner i denna fråga.
  Å andra sidan var mycket av detta inte speciellt sär-svenska fenomen, utan fenomen som fanns, kanske inte alla tillsammans men ofta var för sig, i många andra västeuropeiska på den tiden.

 3. Bosse skriver:

  I den kommentar till ”Här härskar vi” som du refererar till är min fråga föranledd av att ledande politiker inom vänsterblocket arbetade för ett förbud mot parabolantennar med motivet att de möjliggjorde mottagande av för svensk kultur främmande ideologi. En fråga som jag anser vara en vattendelare där den ena strömmen ledde mot det betydligt friare och kulturrika samhälle vi (på gott och ont) har idag och den andra strömmen ledde till ett samhälle som nog skulle varit betydligt mera likt det Nordkorea vi nu kan studera. Alltså OM allmänheten då kunnat komma till tals genom att fritt kunna publicera sig med hjälp av datateknik, HUR hade majoriteten allmänheten då ställt sig? Innan man kommer med ett hastigt svar bör man nog inse att väldigt många svenskar ansåg att det samhälle du beskriver var ett väldigt bra samhälle och att de flesta nordkoreaner idag nog faktiskt tycker att Nordkorea är väldigt mycket bättre samhälle än Västvärlden.
  I övrigt kan man konstatera att du knappart kan beslås med felbeskrivningar. Du har dock en svartare syn på världen än vad jag, i varje fall i nuläget, har!

  • Morgonsur skriver:

   Jag har nog egentligen inte en särskilt svart syn på världen. Det är korrekt att världen var en annan under 70- och 80-talen, och att friheten nog inte var så där himlastormande mycket större i många andra länder heller. Och den massiva militariseringen var påtvingad av yttre omständigheter (även om jag anser att det i det gamla invasionsförsvaret fanns mycket att bygga vidare på som kunnat gynna hela samhällets krisberedskap även i dagens ‘eviga fred’).

   Det mesta i samhället har trots allt blivit betydligt friare sedan 90-talet, när även ‘farliga’ saker började avregleras och tillåtas. Och vi har ju inte gått under trots att ungarna som i andra länder får köra mopeder som går 50 utan körkort, lyssna på reklamradio, ta del av ofiltrerad information utifrån, se oklippta filmer, spela paintball, åka skateboard, köpa leksakspistoler och mängder av andra farliga men roliga saker vi ungar under 70-talet trodde vi inte ens skulle kunna hantera utan att alla slutade som utslagna vrak i ett kollapsat samhälle.

   Även om vi nu återigen bestämt oss för att ta itu med problemet ‘ökande frihet och dess konsekvenser’ sker det från helt andra nivåer. Och även jag tyckte ju att Sverige var världens bästa land under ‘DDR Light-tiden’ och hade säkert haft mycket att invända mot den som ville ändra på saker annat än enstaka detaljer. Men jag visste förstås inte så mycket annat – då. Och jag hade aldrig vågat uttrycka så extremistiska åsikter som t ex att filmcensuren borde avskaffas. Det hade bara betraktats som oseriöst i det klimat som rådde.

   Den största anledningen till min eventuella svartsyn är nog att jag dessvärre av någon märklig anledning alltid tycks ha arbetat i yrken och haft fritidsintressen som varit särdeles intressanta att begränsa, kontrollera, förbjuda och förstöra.

   Men för att svara på din fråga tror jag inte läget sett så mycket annorlunda ut om vi haft bloggare i Sverige. Debattklimat tar alltid lång tid att förändra i ett land, och det hade helt enkelt inte ansetts seriöst att förespråka väpnade internationella insatser eller reklam i TV.

   Vi hade ju trots allt demokrati och rösträtt. Anledningen att det såg ut som det gjorde var ju (?) att majoriteten eftersträvade ett lite lagom totalitärt välordnat samhälle där ingen stack ut för mycket.

 4. Cornucopia skriver:

  Ah, nostaligi, eller skall man säga östalgi? Gamla hederliga DDR-Sverige, det var grejer det. Hela svenska folket ungsvärmde burkpäron med en skiva After Eight på som efterrätt till Fina Middagen, som bestod av kassler med burkannanas och ris.

  • duga skriver:

   Cornucopia :
   Ah, nostaligi, eller skall man säga östalgi? Gamla hederliga DDR-Sverige, det var grejer det. Hela svenska folket ungsvärmde burkpäron med en skiva After Eight på som efterrätt till Fina Middagen, som bestod av kassler med burkannanas och ris.

   Inget fel med den middagen inte!

  • Savox skriver:

   http://denbrunamaten.se/ – en familj lagar sig igenom en samling receptkort från det glada 70-talet. Nästa gång jag känner för att klaga över hur man hela tiden ska stockholmsinnerstada till picknickkorgarna med lime, aioli, latte och CUPCAKES ska jag tänka på att det nog inte var bättre förr… 🙂

 5. Wiseman skriver:

  UBS: På samma tema kan jag rekommendera mästerverket ”Goodbye, Lenin” om hur knasigt det kan bli när muren faller medan man ligger i koma. http://www.imdb.com/title/tt0301357/

 6. Bosse skriver:

  Leds då samhällsutvecklingen av slumpfaktorer?
  Eller leds kanske samhällsutvecklingen av att vi ständigt sneglar på våra grannar – jag har fått köpa en Trabant efter 20 års slit på kolchosen men min granne har en Volkswagen. Jag kan konversera med en japan via dator utan att Säpo knackar på dörren. Jag som är pensionär har lägre skatt idag än för fem år sedan men jag har högre skattesats än grannen som inte är pensionär.
  Jo, det är nog så att ju mer inblick jag har i vår omvärld desto angelägnare känns det att förändra mitt eget samhälle.
  Att politikerna accepterar att vi har dessa influenser beror inte på bristande vilja utan på att den tekniska utvecklingen, med bl a internet, gjort det väldigt svårt att styra våra kommunikationsmöjligheter.

 7. Morgonsur skriver:

  Jag tror du har hittat den springande punkten. Det finns något djupt mänskligt i att jämföra oss med vår kända omgivning. Och det är omgivningen som i hög grad styr samhällsutvecklingen. Vi är ofta betydligt mer rädda för vad grannar och vänner skall tycka än t o m den egna hälsan.

  Det innebär också att vi kan ta i princip hur mycket skit som helst så länge vi ser att grannen har det ännu sämre.

  Om internet som det ser ut idag hade nått oss på 80-talet – ‘var mans egendom’ och möjliggörande fri någorlunda oövervakad och konsekvensfri kommunikation med andra människor och kulturer – då tror jag att samhället påverkats oerhört.

  Och vi har nog bara sett början på internets samhällsförändrande makt. Men hittills har det aldrig skett att någon frivilligt släppt ifrån sig makt och inflytande, så vi skall inte förvånas om det kommer att ta tid och bli lite jobbigt ibland för den som vill påverka via nätet…

 8. Anonym fegis skriver:

  Datorn hette Teleguide, och kom tio år för sent: http://sv.wikipedia.org/wiki/Teleguide

 9. Kallerdis skriver:

  Gråhet och enformighet åsido… var det ändå inte ett modigare samhälle med högre IQ? När man ser debatter och diskussioner från den tiden så är de reflekterande och låter saker ta sin tid. Och var inte åsiktsspektrumet *större*, både åt höger och åt vänster? Man var väl inte lika rädd för att ifrågasätta systemet på ett radikalt sätt. Vi har mer grejer idag men man var nog mer fritänkande för 20-30 år sedan.

  • Morgonsur skriver:

   Det fanns ju åtminstone fler skenbart fungerande system att välja mellan i omvärlden, vilket livade upp debatten. Men om man var så mycket mer fritänkande vet jag inte. Det var inte ens någon som vågade erkänna öppet att dragshowgruppen After Dark var homosexuella. ‘Det är nog bara vanliga duktiga killar som tycker det är roligt att spexa utklädda till tjejer’.

   I just Sverige var det nog huvudsakligen åt vänster som åsiktsspektrat var betydligt större och djupare. Det fanns för all del en hel del riktigt extrema åt höger också. De vågade förespråka djupt oseriösa saker som fri invandring, medlemskap i EG, privatiserade järnvägar, statliga verk och offentliga bolag. T o m förekom riktigt konstiga åsikter som avskaffande av försvaret och närmare knytning till NATO. Även om ingen tog dem på allvar då deras förslag var så oseriösa och orealistiska låg väl 70-tals-högerextremisternas samhälle ungefär i linje med dagens Socialdemokrati.

   Men varje tid bör förstås prövas efter sina egna förutsättningar.

 10. chefsingenjoren skriver:

  Jag rekommenderar filmen ”Pleasentville” för alla som längtar tillbaka till framåtandan och oskyldigheten som en gång i tiden fanns även i Sverige.

  http://www.imdb.com/title/tt0120789/

  Passar bra som nostalgitripp så här mitt i vinterkylans Sverige. En underbar rulle med en av filmhistoriens mest anonyma fenomenala skådisar i en av huvudrollerna: William H Macey!!

  Själv så håller jag på att titta på serien Mad Men. Det var den gamla goda tiden när det var OK att bete sig som en man i stället för något plyschbeklätt mähä som katten släpat in. 2000 talets man liknar mest en av Teletubbies… 🙂

 11. Kalle Kula skriver:

  Skön humor kring ett 80-tals Internet 🙂
  Men på 80-talet fanns föregångaren till Internet;
  Bulletin Board System eller BBS. Uppkoppling via modem till en server där man kunde chatta, lämna och hämta filer.
  Suck…, vilka nostalgiska tankar man får, uppe på sent på nätterna för att ladda hem bilder med en hastighet av 300 bitar per sekund.
  Nu laddar jag hem långfilmer med 6 miljoner bitar per sekund.

  • Morgonsur skriver:

   Hade den hastigheten funnits på 80-talet hade du uppnått en praktisk hastighet som liknat 12 miljoner bitar per sekund eftersom alla filmer värda att se var hälften så långa efter att Statens Biografbyrå klippt bort allt olämpligt ur dem.

   ‘Directors Cut’ var nog ett uttryck som uppfanns i Sverige, men som då betydde något annat. Det var raka motsatsen till ‘Gunnel Arrbäck’s Cut’

   Norge var å andra sidan snäppet värre; de totalförbjöd Monty Pythons mästerverk ‘Life of Brian’

   How’s that for a Norgehistoria…?

   • Savox skriver:

    Sverige, Finland och Norge försökte förbjuda E.T. eftersom filmen fick vuxna att framstå som onda… När det inte lyckades så satte de 12-årsgräns på den.

 12. Tillsats skriver:

  Lysande! Har inte reflekterat över det innan men jösses vilket DDR-land!

 13. Jonas skriver:

  Hej

  Jag har haft möjligheten att växa upp i holland under 80-talet och jag är en av de som avskyr termen ”typiskt svensk” Det som är typiskt svenskt är i själva verket ganska mänskligt och avspeglar samhällsklimatet. Mycket av det du berättar om var sanning även i NL när jag växte upp. Långt in på 70 talet (jag fick aldrig uppleva detta) hade man övningar som gick ut på att det kom kärnvapenanfall mot städerna. I NL går det inte att evakuera människor till någon landsbyggd utan det var överleva i städerna som gällde. Detta var tydligen högt traumatiserande övningar som lades ner men var ett arv från VK2.

  I NL finns även möjligheten att kallas in till samhällstjänst om dammarna skulle brista. Detta övades också under komiska former så sent som 80 talet då skolungdomar skulle ut och skotta sandsäck.

  P.s.
  Bara för att förstärka kan jag även påminna om Maj Britt Theorin som i slutet av 80 talet ville förbjuda privat innehav av parabolantenner

  • Morgonsur skriver:

   Jodå. Hela Europa var oerhört militariserat (Västtyskland var ju som en enda stor armébas där man t o m hade särskilda vägmärken för stridsvagnars och militärfordons bruk) och på många sätt lite ‘halv-DDR’ under 70-och 80-talen. Men varje land har haft sin lilla särart av förbud för andra länder att dra på munnen eller förfasas åt.

   T ex är ju synen på prostitution och narkotika tämligen annorlunda i Holland och Sverige, trots att holländare och svenskar i övrigt är väldigt lika. Vem som har ‘rätt’ vet jag inte. Kanske båda?

   • Jonas skriver:

    Vi skulle kunna ha en lång diskussion om vad som är ett förbudssamhälle och inte. Jag har bott långa stunder utanför Sverige och jag anser inte att Sverige varken är eller har varit ett land där förbud eller jantelagen (f.ö. ett danskt påfund) skulle ha någon särställning. Så det såg ut i Sverige på 80 talet såg det ut i många länder som du redan noterat.

    Sverige har för många holländare blivit en tillflyktsort och alla jag talat med talar om just friheten här som den största fördelen vilket förvånar många svenskar. Sverige är inte alls särskilt nedlusat av regler eller jantelagsmässigt. Jag vet inte vad det beror på men jag tror att det är sugrörsanalys av Danmark där den fria spriten utgör grundtypen för ett fritt och härligt öppet samhälle. Greppa tag iförsta danska invandrare från ett arabiskt land så kommer ni få en föreläsning om det fria, öppna, gästvänliga och framförallt gemytliga Danmark.

    Myten om det Liberala Holland är en produkt skapad av tillgången på Hasch och horor som om att det skulle vara den yttersta formen av frihet att fritt få konsumera dessa två varor.

    Stödet för den liberala politiken inom dessa områden är inte särskilt utbredd utan allmänhetens åsikter om vad som skall tillåtas och inte är mycket lika Sverige. Det är bara i vissa delar i de stora städerna som det liberala holland finns. I mindre städer och samhällen finns varken redlight eller coffeshops.

    Legaliseringen av sexköp skedde på samma grund som den svenska sexköpslagen nämligen att skydda kvinnorna. I NL var tanken att en legal marknad skapar skydd genom fackförbund, arbetarskyddsregler o.s.v. Även om den svenska och NL politiken på området kan tyckas vara helt diametrala är syftet med lagstiftningen nästan identiskt. Utanför NL framstår det ofta att den legala prostitutionen skulle vara en effekt av en syn på sex som en mänsklig rättighet men detta är fel.

    När det kommer till Marijuanan är det dock så att NL politiker förstått att allt som vi Sverige kallar för droger inte samma sak. Det är skillnad på Hasch, kokain och Metamfetamin och därför bör det vara olika lagstftning. Sverige säljer dock snus som är olagligt att både inneha och bruka i hela EU förutom Sverige. Det är därför lite komiskt när jag några gånger per år kör ner till NL med några stockar snus som fördelas till vänner som blivit narkotikaberoende under sina resor i Sverige. Enda ställe att köpa det på är annars Svenska Kyrkan I Rotterdam som olagligen bedriver narkotikaförsäljning under disk till svenskar och en och annan holländare.

   • Morgonsur skriver:

    Jag är fullt övertygad om att diskussionen huruvida Sverige är ett mer eller mindre förbudsälskande samhälle än andra beror rätt mycket på ens egna intressen. Och hur det än är tycker även jag – vilket jag har påpekat vid åtskilliga tillfällen – att det är en väsentlig skillnad mellan Sverige nu och Sverige under 70-talet. ‘Förbudssverige’ som det såg ut då är borta, oavsett mina och andras nostalgiska artiklar. Tack och lov. Min oro är däremot att trenden känns rätt tydlig – vi försöker återupprätta det hela.

    Det är å andra sidan som du påpekar en hiskelig skillnad mellan vilket europeiskt land som helst under 70-talet och idag.

    Dock hävdar jag fortfarande att man oavsett land och DDR-iseringsnivå bör vara rätt glad att någonting hänt som ökat friheten. Detta ‘någonting’ hade aldrig hänt om östblocket funnits kvar – trots Glasnost och Perestrojka.

    Vad Sverige eller Holland än beslutar sig för vad gäller sexköp eller marijuana är jag ärligt talat rätt ointresserad av resultatet. Just de två frågorna rör särintressen ointressanta för det stora flertalet. Vad jag däremot är intresserad av är trenden i lagstiftningsbeslut generellt. Är vi på väg mot mer frihet och medbestämmande, eller behöver vi allt mer vägledning i ställningstaganden som rör våra livsstilar eftersom vi inte anses klara det ställningstagandet själva?

    Kommer det att bli lättare att leva, eller behöver man mer assistans av myndigheterna oberoende av vad man nu vill fylla livet med…?

    Det är långt ifrån något isolerat svenskt fenomen att vi har en trend av ökad övervakning, minskad frihet och mer regelstyrning.

    Jag tycker Sverige idag är ett väldigt fritt land, hör och häpna. Men nog skulle vi kunna vinnlägga oss om att inte göra det ofriare. Någon sade att man för varje förbud eller restriktion man vill införa som påverkar människors vardag borde åläggas att ta bort något annat. Det vore en intressant princip. Om man inför något som inskränker människor frihet, som t ex rökförbud på offentlig plats skulle man samtidigt ta bort något annat mer eller mindre irriterande eller onödigt påbud som sprutlagen, TV-licensen, utökad frihet att bygga utan bygglov eller varför inte besiktningskrav på släpvagnar.

    Allt går nu inte i fel riktning. Jag tycker t ex det är bra att en friggebod får vara 15 kvadratmeter, och att man numera kan få tag i huvudvärkstabletter, nässprej och hostmedicin även på kvällar och helger om man bor utanför storstäderna. En enkel sak, men som gör livet lättare för många. Att man avskaffat värnplikten ökar också friheten, även om det sker till priset av att Sverige avsäger sig rätten att upprätthålla ett trovärdigt försvar.

 14. Res skriver:

  Vi får inte glömma att vi fortfarande har monopol på apoteket (fast inte länge till) och på systembolaget. Dessutom finns det en del lustigt segdragna myter om att allt i Sverige är världsbäst.

  Jag var nyligen och hälsade på en kompis nere i central Europa och blev förvånad av att folk inte dog på fläcken. De åt inte svenskt kött, kunde handla vin samtidigt som mat och behövde inte leta rätt på ett statligt apotek för lite mediciner. Ryktet sa också att det också fanns skolor som tydligen fortfarande lärde barnen saker. Något konstigt Euro-mynt hade de också som inte bara var deras eget, men det kan bara inte vara bättre än den världsbästa trygga kronan. De som arbetade var inte heller solidariska och betalade världens näst högsta skatt. Det som är så häftigt!

  Tur att jag flög SAS hem så att jag inte flög med något annat oseriöst flygbolag som inte har någon service och säkert störtar nästan hela tiden.

  • hmflb skriver:

   Fast Systembolaget är ju bra! Brett utbud överallt i landet, bra kunskap om t.ex. passande viner och många gånger billigare viner och whiskey än att köpa på slumpmässig butik i ursprungsländerna. Nu är det ju öppet på lördagar sen många år tillbaka också…

   När det gäller apoteket är jag mer kluven. Det mesta av det receptfria sortimentet borde kunna säljas av vanliga butiker/bensinstationer. Men det kommer inte bli billigare med receptbelagda mediciner bara för att man avreglerar, snarare tvärtom. En annan fråga är vad som kommer att hända med tillgängligheten i glesbygden. Vidare så är ju uppstyckningen och reklamförbudet för Apoteket AB helt befängt!

   • Morgonsur skriver:

    Sedan Systembolaget tog bort förnedringsköerna – och man själv kan få läsa på etiketter, jämföra och välja – och sedan man öppnade lördagar har jag inget alls emot upplägget. Numera inkräktar det nämligen inte på den lilla människans vardagliga frihet på samma sätt.

    Dessutom kan man sedan 90-tlaets början få en öl på en uteservering. Under 70-80-talet existerade knappt uteserveringar, eftersom de i princip var förbjudna. I de fall de existerade serverade de ytterligt sällan alkohol.

    Men nog kunde man lätta upp för gårdsförsäljning och se över situationen i den yttersta glesbygden, möjligen. Sverige gick ju inte under av att man lättade upp regelverket för grossistledet, t ex.

    Som du säger har Systembolaget ett fantastiskt sortiment, imponerande kunnig personal och en hyfsad täckning över landet.

    Jag tror trots det att vi kommer att se vin och öl i vanliga butiker förr eller senare. Vi kommer inte att gå under av det heller.

 15. Liba skriver:

  Intressant att läsa om den gångna tiden. Mycket har blivit bättre, men även bra saker har funnits under 70-80 talet. Först på 90-talet gick olika saker snet. Jag tänker på olika krig runt om i världen,inte lång från oss. Då kom väldigt många ivandrare hit. Det är viktigt att städja och hjälpa enl. FN definition folk som flyr krig och diktatur, för yttrandefrihet och demokrati och mänskliga retigheter är heliga ting för oss, eller hur? Men vad våra politiker inte tänkte på är islamism med dess terrorism. Just många bland muslimer låter sig representeras av islamister här i landet och våra valda politiker vänder sig till muslimska föreningar som domineras av just islamister som tex Waberi, rektor för en privat muslimsk skola i Göteborg, M-politiker som nyligen blev nominerad till riksdag. Chockerande att en islamist som bokstavligen förespråkar ett liv efter Koran dvs att få gifta sig med 4 kvinnor, barnäktenskap, använda våld inom äktenskap och sist och inte minst påbud för alla muslimer att leva enl. Koran. Där ingår även sharia lagar. Och han är inte ensam. Fruktansfärd att naivt att tro att landet ska om 50-70 år förbli demokratiskt med västerländska värderingar, när redan nu finns ca 500000 muslimer som inte gör mycket mot dessa islamister. Jag är inte mot invandrare i sig, men mot flathet och feghet hos våra politiker som hellre fjäskar och fiskar röster bland muslimer är ställer krav på att-vill de ha leva här, måste de leva enl. våra svenska lagar. I länder där det funnits och finns diktatur finns islam. Islam är intimt kopplat till landets politik och innefattar hela samhället.

  Men tack vare internet, som inte funnits tidigare, kan vi sprida kunskap och information, angagemang och sammarbete kan stärkas mellan människorna. Nu tom kan vi yttra oss fritt på nätet (än så länge). Men jag är rädd att våra barnbarn ska leva i ett annat samhälle. Om friheten minskar, kommer de att ställa frågor, VARFÖR vi-deras mor/farföräldrar lätt detta ske. Det kan bli tidigare och vad svarar vi våra barn?

  • Morgonsur skriver:

   Den finns en poäng i det du tar upp; Internet har ökat och kommer att öka polariseringen. Det finns helt enkelt utrymme för fler världsbilder än en – den av samhället (oftast överheten) påbjudna.

   Det är en frihet under (utan?) ansvar ingen av oss är riktigt van vid, eftersom möjligheten för den lilla människan att sprida vilket budskap som helst över hela världen aldrig har funnits tidigare. Och den friheten innebär naturligtvis att rasism, islamism och andra för oss i det stora flertalet mindre positiva krafter också kan utnyttja denna möjlighet, nå likasinnade, övertyga fler och öka sina anhängarantal.

   Eftersom jag tror mänskligheten om gott är jag dock fullständigt övertygad om följande; trots att internet gett ny kraft, mer makt och ökat inflytande för diverse mörka krafter har samma internet gett så mycket mer kraft till de ljusa krafterna.

   Ja – polariseringen ökar. Det är en följd av att fler får komma till tals och kan finna styrkan i att hitta likasinnade som bär annorlunda åsikter, värderingar och ståndpunkter.

   Det gör ibland ont att inte alltid vara överens, och det skapar konflikter.

   Men demokrati ger allt utrymme för att man inte behöver tycka lika. Förekomsten av även ‘felaktiga’ åsikter är en förutsättning för de goda krafternas fortlevnad. I den stund man tar goda avsikter för givna och slutar ifrågasätta och motivera dem förvandlas de nämligen ofta till något helt annat – vilket historien är full av exempel på.

   Man skall inte vara rädd för internets totalt värderingsfria utbud av information. Det går aldrig att vinna striden mot de stora, ljusa krafterna om den stora massan tillåts frossa i fakta, hjärta och förnuft på det sätt internet möjliggjort.

 16. delta mike 6 skriver:

  en sak som är rätt komisk av gäller skolan under kalla kriget, är detta ständiga orienterande.
  vilka andra länder än de nordiska, satsade en massa tid på att lära ungar karta och kompass?
  och varför kan vi väl undra?
  vad gäller datorer så fanns faktiskt både vic 20 och commendore 64 på 80talet.
  internet dök ju upp i ”wargames” 1983 redan, fast det fattade vi ju inte då.
  att lägga en telefonlur i ett modem, och skicka analoga signaler var ju rena sci-fi för oss.
  dessutom så fanns även abc-80, som faktiskt var tillverkad av luxor och var just grå.

  televerket var en kul myndighet.
  jag gjorde lumpen som telefonist, och fick lära mig en massa kul trix man kunde göra med telefoner.
  det mest underbara var när jag under en övning, ringde ”nummer-centralen” dvs dit man kunde ringa och kolla om ett nr var fritt och om man kunde bruka det för militären.

  damen där var för trött för att orka bry sig om en bevärings frågor kl 15 en fredag.
  hon gav mig ett annat nr.
  när jag ringde detta hamnade jag hos televerkets ledningscentral ”någonstans i sverige”.
  där blev de mindre glada över att jag fått tag i deras nr, och bad genast att får reda på vem som delat ut det.

  vad gäller monopol…
  tv-licens, digital-tv och radiotjänst.
  vilket annat land i världen finner sig i att köpa en box, och då samtidigt berätta för en myndighet att man innehar tv.
  iofs nu är svt-play kommer i iphone, lär ingen komma undan radiotjänst…

 17. Jonas skriver:

  Var bara tvungen. som en passus så där.

 18. Pingback: Disco, atomkrig och Öresundsregionens framtidsmöjligheter « Friskyttekompaniet

 19. Savox skriver:

  När jag läser detta inlägg kommer jag att tänka på låten ”Vintersaga” från 1984.

  http://www.anitalinder.se/vintersaga.html

 20. J skriver:

  Den där.Expressen skall tas med en nypa salt. Författaren är född 1974, och så gott som alla hade egen toa och varmvatten då (var främst vissa gamla hus där bara gästarbetare bodde, de bodde trångt, men det var just runt 1970-talets början det på allvar förbjöds att bo hur som helst). Det stämmer att homosexualitet klassades som onormalt i Sverige, men det försvann just under 1970-talet. Två statliga TV-kanaler och inte mer hade Sverige genom demokratiskt belsut. Det skulle dock inte hålla i dag.

  Internet kom i USA 1969, först till militären, sedan universitet. Hade det kommit under 1970- och 80-talen hade det säkert blivit mycket mer kontroll i alla länder. Kalla kriget ökade dessutom kontrollbehoven. Det Internet vi känner i dag, som ”var mans egendom”, är inte äldre än åren runt 1995.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s