TV4 avslöjar

Photobucket

I går kväll utspelades något märkligt på TV4-nyheterna. Man spelade upp ett inspelat internt samtal mellan befattningshavare vid Försvarsmaktens informationsavdelning. De två införmatörerna uttrycker såvitt jag kan bedöma sin personliga frustration över att de har svårt att få vettig information från den svenska styrkan i Afghanistan, och över att media tycks få reda på saker de inte har en aning om och av förklarliga skäl får svårt att bemöta.

Något som i och för sig är intressant.

Intressant är också påståendena i samtalet om ‘dålig ordning’ och att man ‘inte vet vad som är upp och ned på en skokartong’. Det låter förvisso inte helt olikt de omdömen om Försvarsmakten som florerar i diverse anonyma bloggar om försvaret…

När det gäller uppgifterna om dödsskjutningen av de svenska officerarna och utredningen om den händelsen kan jag dock inte utläsa mer av samtalet än att Försvarets informatörer tycks sakna information, och tycker att det är penibelt att det kommer ut i media hur taskig samordning de faktiskt har. Knappast någon nyhet för någon som sett Försvarsmakten från insidan, men för all del väl värt att lyftas i media.

Så till den största nyheten i inslaget:

Det mest intressanta i TV4:s ‘scoop’ är enligt min mening att TV4 på bästa sändningstid redovisar hur de själva med största sannolikhet begår brottet ‘olovlig avlyssning’:

Ur Brottsbalken (1962:700), 4 kap. Om brott mot frihet och frid

‘ 9a § Den som i annat fall än som sägs i 8 § olovligen medelst tekniskt hjälpmedel för återgivning av ljud i hemlighet avlyssnar eller upptager tal i enrum, samtal mellan andra eller förhandlingar vid sammanträde eller annan sammankomst, vartill allmänheten icke äger tillträde och som han själv icke deltager i eller som han obehörigen berett sig tillträde till, dömes för olovlig avlyssning till böter eller fängelse i högst två år. Lag (1975:239).’

Men två fel kanske gör ett rätt ibland…?

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Allmänt tyckande, Rättssamhälle, Säkerhetspolitik och märktes , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till TV4 avslöjar

 1. J skriver:

  Han har deltagit genom att säga: ”Hallå?”. Lita på att fyrans jurister lämnat klartecken innan sändning. Det är uppenbart att i kväll blir det värre!

  • Morgonsur skriver:

   Man kan nog knappast anse att han deltagit i samtalet, men jag tror ändå inte det kommer att gå att styrka brott, eftersom TV4 säkerligen spelar in alla samtal på ren rutin. De kan då hävda att de saknade uppsåt = ej brott.

   Å andra sidan tror jag de hade sänt det ändå. Om juristerna säger ‘om någon ens anmäler blir det max böter’ tycker man nog ändå att det är värt det.

   Det är dock lite intressant att medierna kräver att man skall gå till botten med brottsutredning av eventuella vådaskott som kan ha avlossats för att rädda eget liv – men inte direkt står på barrikaderna och kräver en lika grundlig polisutredning om huruvida avlyssning av ovetande tjänstemäns privata diskussioner är okej.

 2. Cornucopia skriver:

  Hm. Om man dessutom olagligen avlyssnar Försvarsmakten, så borde det väl klassas som spioneri?

 3. Bloggoff skriver:

  Detalj, men ingen av de två iblandade på Infostaben är officerare.

  • Morgonsur skriver:

   Slarvigt av mig.

   De kanske rentav är journalister?

   Tänk i sådant fall om man skulle vara lika konspiratorisk om journalistskråets inre väsen och kåranda, dra alla över en kam och försöka påvisa att denna yrkeskår är fylld av dolda agendor, egenintressen, illvilja, tjuv- och rackarspel – precis som man regelmässigt gör med militärer och poliser…

   Ja, jag larvar mig förstås. Huruvida TV4 begått brott eller ej är en akademisk fråga. Jag är inte ens intresserad av svaret. Försvarsmaktens informatörer får helt och hållet skylla sig själva då då helt enkelt varit klantiga, och det är bra att TV4 publicerar materialet.

   Detta sagt även om man enligt mitt tycke drar lite väl stora växlar på samtalets innehåll…

   (Korrigerar texten)

 4. chefsingenjoren skriver:

  Nja, jag tror faktiskt inte det kan klassas som olovlig avlyssning eftersom det var klantarna till infoansvariga som själva ”ringde upp”. Bosse Ringholm gjorde något liknande för ett par år sedan om jag inte helt missminner mig.

  http://svt.se/2.22620/1.452786/ringholm_kritiseras_for_poliskritik

  Inga reportrar åkte dit vid det tillfället.

  Själv så försäkrar jag mig om att varje gång jag använt telefonen på ett möte att den verkligen är avstängd. Det sker genom att stänga av. Sätta på igen och kolla att kopplingston ges och sedan stänga av igen. Detta sker redan vid möten som är helt öppna utifall vi av misstag skulle säga något som skulle kunna skapa en dålig relation med den jag pratat med tidigare. Ta ur batteriet är kanske att rekommendera om man inte har koll på sin telefon och någon elak spion fått möjlighet att installera styrprogram, annars så är det vanligt sunt förnuft som gäller. Ha inte telefonen i fickan på möten, utan på bordet framför dig så har du koll på vad den gör!

  • Morgonsur skriver:

   Detaljerna skiljer sig något, eftersom det fanns en anledning från början att spela in Bosse Ringholm, och Bosse var väl medveten om att han samtalat med journalisterna. Men jag tror som sagt TV4 ändå regelmässigt spelar in allt, eftersom de då sannolikt klarar sig undan diskussionen.

   OM det däremot varit så att FM-informatörerna ringt upp av misstag, TV4 insett detta men aktivt valt att starta en inspelning hade man förmodligen kunnat få dem fällda för något. Om man kunnat bevisa det, förstås. Vilket inte är sannolikt.

   Som du säger, det är sannolikt inget brott, men det föreligger en hel del oklarheter vi förmodligen aldrig får ett svar på. Inte helt olikt en viss situation i Afghanistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s