Felparkerande poliser

Photobucket

Jag skulle vilja tacka den man som anmält några poliser för att de ‘felparkerat’ sina bilar medan de åt frukost. Vad jag vill tacka honom för återkommer jag till sist i detta inlägg.

Vårt samhälle har förmånen att ha tillgång till människor som ser som sin livsuppgift att påtala för oss andra vad som är rätt och riktigt, hur vi borde göra, vara, bete oss och se ut. Och som är beredda att omedelbart och undantagslöst tillrättavisa oss när vi gör fel.

Nu pratar jag inte om polisen, om ni trodde det, utan om den typ av människa som – oberoende av vad lagen säger – ständigt går omkring i livet med djup insikt om vad som egentligen är objektivt rätt, som förtjänstfullt upplyser oss andra om våra tillkortakommanden och ger oss välmenta och tydliga råd om hur vi borde bete oss. Ibland hittar dessa människor någon riktigt stor fråga de rentav formellt anmäler, eller i alla fall med korrekt språk belyser i en indignerad insändare i lokalpressen.

Då oftast under signaturen ‘Vän av Ordning’.

Denna alternativa livsform – som ibland går under benämningen ‘Tvättstugepolis’ – har nu hittat en ny, djup samhällelig orättvisa att rätta till. Låt oss så bistå i detta oerhört viktiga arbete på vilket hela civilisationens framtid rentav kan vila med att först fastställa vad lagen säger om parkerande poliser:

Enligt lag får poliser trots förbud parkera var de vill när fordonet används av polispersonal ‘i tjänsteutövning’ om ‘omständigheterna kräver det och särskild försiktighet iakttas’.

Detta står att läsa i 11 kap 5§ Trafikförordningen (SFS 1998:1276)

Då kan man ju fråga sig om omständigheterna kräver att man parkerar fel för att äta frukost?

För det första kan vi slå fast att poliser har rätt att äta frukost, och att de har rätt att köpa den ‘ute på stan’ om de så önskar. Låt oss också fastslå att de är i tjänst även när de äter frukost. För så säger avtalet; Poliser har måltidsuppehåll, och inte rast. Skillnaden är att man under ett måltidsuppehåll inte stänger av radion, utan per definition arbetar, och har en omedelbar skyldighet att rycka ut.

Denna skyldighet gör att man rimligtvis inte kan parkera bilen allt för långt ifrån den plats man befinner sig för att äta frukost. Det är heller inte lämpligt att åka runt halva arbetstiden för att leta ett frukostställe där det råkar finnas parkeringsplatser i omedelbar anslutning. Särskilt inte om den platsen befinner sig allt för långt ifrån den plats man mest sannolikt kan bli skickad på utryckning till. Man bör således inte åka ända till Angered för att äta frukost om man är skyldig att upprätthålla utryckningsberedskap i Göteborgs City.

Här har vi återigen en av de där för poliser vardagliga situationerna när man har att välja vad man skall få skäll för; Antingen får man skäll av facket för att man som förman förhindrat personal att äta avtalad frukost, eller så får man skäll för att man lämnat bilen för långt ifrån frukoststället vilket medförde att man inte hann till den där pågående misshandeln förrän det var för sent, eller så får man skäll för att man lämnat sitt bevakningsområde för att äta frukost och befann sig i någon förort när rånet inträffade.

Mängden skäll och obehag är väl ungefär lika stor, så jag har all förståelse för att poliserna väljer att få skäll och äta, och dessutom upprätthålla en acceptabel utryckningsberedskap under tiden.

Vi kan således konstatera att polisernas beteende sannolikt inte är olagligt, och att det finns rätt logiska anledningar till att man gör som man gör. Det finns dock å andra sidan inget krav på att man måste utnyttja denna sannolika rättighet för sagda ändamål.

Om jag varit chef skulle jag nog sagt något i stil med: ‘Det är klart ni skall äta frukost, och formellt sett är det sannolikt inte fel att göra som ni gjorde, men det var inte snyggt och ni vet ju hur många ‘Vän av Ordning’ det går omkring därute och bara väntar på sånt här. Ni får göra hur f-n ni vill, men sköt det snyggare nästa gång.’

När vi nu konstaterat detta kan vi återvända till ‘Vän av Ordning’ som anmält saken. Man är självklart i sin fulla rätt att irritera sig på att poliser ‘parkerar fel’ vid frukost och lämna in en formell anmälan för att få ärendet prövat.

Detta precis som man är i sin fulla rätt att irritera sig på och formellt anmäla folk som parkerar cykeln bredvid cykelstället, som slänger kartongen från ungarnas bilbana i ‘Brännbart’ i stället för ‘Pappersförpackningar’, som låter torkvindan vara kvar fast det inte hängt tvätt på den på flera dagar och folk vars kaffekokare faktiskt ibland hörs efter klockan 21:00 om man stänger av TV:n, lägger örat mot väggen och lyssnar riktigt noga.

Men precis som poliserna inte behöver utnyttja varje formell rättighet till det yttersta när det gäller att parkera eller köra på cykelbanor (poliser får köra på cykelbanor precis när och hur mycket de vill)  finns det heller inget krav att ‘Vän av Ordning’ måste irritera sig på allt. Än mindre irritera sig så till den milda grad att man gör formell sak av allt man irriterat sig på. Minst av allt finns det krav på att man måste belasta rättsväsendet med personliga käpphästar och allmänt trams.

Med detta sagt vill jag – som jag lovade inledningsvis – ändå tacka Dig, ‘Vän av Ordning’, från djupet av mitt hjärta;

Jag vill tacka Dig för att Du inte är min granne…

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Rättssamhälle och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

48 kommentarer till Felparkerande poliser

 1. April April skriver:

  April, april, din dumma sill!

 2. April April skriver:

  Skratt, skratt, ja jag vet ju inte om det är så, men tack du också för ditt inlägg som jag tycker var mycket mycket bra. Skönt att se och förstå att det inte bara jag som tycker som jag gör. ”Privatpoliser”, ”ordningsvakter från skolan eller som du kallar dem ”Vän av ordning” finns det tyvärr allt för många av. Människor som inte har annat att göra av sin tillvaro än att lägga ner all sin tid och energi på annat än att leta fel på andra. För mycket fritid och för lite fantasi kanske, jag vet inte. Men jag är också tacksam över att inte ha dem som granne. Önskar dig en riktigt Glad Påsk! /April April /Anders A

 3. Fredrik Persson skriver:

  Hmm… där sjönk mitt förtroende för polisen en aning.

  Raljera och göra sig lustig över folk som faktiskt vill ha lag och ordning? Tja, ungefär lika snyggt som att fulparkera för att man inte orkar käka frukost hemma med ungarna.

  • Morgonsur skriver:

   Lag och ordning var det ja. Lag är någonting relativt fast, medan ordning är betydligt mer flytande.

   Poängen var just att detta nog mer handlar om ordning än om lag. Och det problemet löser sig snabbare och bättre om man ringer till polisens arbetsledning och förklarar sina känslor.

   Enligt lagen är det sannolikt så att polisens parkeringar i detta fall är fullt lagliga och tillåtna. Därmed inte sagt att de är lämpliga. JAg tycker själv inte att man bör parkera på detta sätt i onödan. Däremot; Att hantera ledarskapsfrågor med tillföljande personalåthutningar genom rättsväsendet börjar dessvärre bli allt mer utbrett i det offentliga Sverige.

   Vi kan snart avskaffa offentliga chefer och ersätta dem med en rättsprocess istället. Vi är redan en god bit på väg, vilket jag kommer att återkomma till senare.

   Efter att ha valt att anmäla ett brott som kanske inte ens existerar enligt lagen – vad skall nu denne ‘Vän av Ordning’ göra om det visar sig att åtalet faller – vilket det med största sannolikhet gör? Be om ursäkt för att han hade fel?

   • Fredrik Persson skriver:

    Att ringa polisens arbetsledning i det här ärendet är nog lättare sagt än gjort. Vem ringer man? Hur ska man hitta rätt nummer?

    Men framförallt; hur kan du vara säger på att Vän av Ordning inte gjort det flera gånger tidigare, kanske till och med blivit raljant behandlad i ungefär samma ton som du har i det här blogginlägget?

    För det är ju inte sakfrågan (där du har rätt) utan tonen och raljerandet som är så förbaskat oklädsamt.

    Vän av Ordning kanske inte känner till hur, var och när en polis får parkera sin bil för att äta. Sen när har allmänheten plikt att känna till aktuellt lagrum innan man gör en anmälan?

   • Morgonsur skriver:

    Svar på kommentar #8:

    Man besöker samma kontor eller ringer samma nummer som när man gör en formell anmälan, så kan man det ena är det inte svårare att kunna det andra.

    Som sagt är man i sin fulla rätt att anmäla precis vad man vill.

    Och som också sagt är jag inte polis längre, utan lika mycket privatperson som ‘Vän av Ordning’.

    Det blev nog plikt för allmänheten att känna till aktuellt lagrum ungefär samtidigt som det blev obligatoriskt för oss i samma allmänhet att tycka att alla polisanmälningar och personliga korståg är nyttiga, bra och utecklande för rättssäkerheten, rättstryggheten, rättvisan, våra medborgerliga rättigheter och samhällets fortlevnad.

    Jag är en rätt förstående och tolerant människa. Men ibland uppför vi människor oss helt enkelt så larvigt att vi får ta att bli raljerade med. Det gäller såväl polisernas frukostparkeringar som reaktionen på densamma. Jag bjuder dessutom på att någon raljerar över att jag irriterat mig på att någon irriteras på småsaker. Jag kan se det motsägelsefulla och lustiga i det själv, så det kan jag ta.

    Nu tycker du förmodligen att jag är ännu drygare, men det är definitivt inte min avsikt. Jag är som sagt rätt larvig själv, så jag kan gott skratta åt alla i denna bisarra soppa. Även mig själv och min överdrivna reaktion.

    Men ‘Vän av Ordning’ är knappast något offer för ett fruktansvärt myndighetsövergrepp som behöver medkänsla och överdriven respekt för sin rättrådiga gärning för allas vårt bästa. Det här handlar om ‘dagens I-landsproblem’ och en småaktig medborgare som förmodligen inte är van att ha annat än rätt.

  • Robert skriver:

   Trollar du nu eller?

   1. Hur kan ditt förtroende sjunka, när poliserna parkerar sitt fordon så pass nära, att de snabbt kan åka hem till dig och gripa inbrottstjuvarna? Dessutom är det såklart lagligt. Tänk till för fan!

   2. Äta frukost med ungarna? Är du medveten om att poliser jobbar i skift? Du vet. De jobbar inte kontorstider som du verkar ha gjort i hela ditt liv. Då börjar man kl 6 på morgonen och kan således inte äta med ungarna.

   Du är inte raketforskare va?

  • Simon skriver:

   Du är medveten om att poliser precis som all räddningspersonal arbetar efter annorlunda scheman än ditt 7-16 jobb…. frukost hemma med barnen är en lyx.
   Det är ingen fråga om ork.

 4. Grönvita skriver:

  Buskul!
  Tack!
  Lyfter på hatten och tillönskar en Glad Påsk!

 5. Daniel skriver:

  Grymt bra vinkling. O tänk hur mycket pengar ”vän av ordning” har kostat samhället?
  Säkert en 50 000 kr med tanke på alla förhör och vad den kommande rättegången kommer kosta. O och de skulle bli fällda(vilket jag förviso är lika med noll och det med all rätt) så slutar det med felparkringsböter på typ 800 spänn per polis=1500 kr till staten.
  O nu kommer vi till det du missade: Att ge den urusla åklagaren en rejäl känga för att han väcker åtal. Inte tusan kan han räkna med fällande dom? Jag tycker att någon annan ”Vän av ordning” borde anmäla åklagaren för tjänstefel då han uppenbarligen inte handlar rätt och sen är karulsellen igång igen. Skönt o betala skatt till sånt dravel.

  Tack för ett bra inlägg!

 6. Daniel skriver:

  ”på typ 800 spänn per polis=1500 kr”.. haha.. tänkte först att böterna var på 500 spänn men jag tror att de ligger på typ 800 så rätt summa borde bli 800 x 3 = 2400 kr. Sorry.

 7. Martina skriver:

  Äta frukost med sina barn?? Nu tycker jag att debatten fick en helt annan vänding.. Om Du Fredrik är på ditt jobb, åker du då hem för att äta frukost eller middag med dina barn?
  Poliser har, enligt min åsikt, all rätt i världen att parkera var dom vill. Har vi människor som ”ställer upp” på att bli poliser, och därmed sätter sitt liv i stor fara, så tycker jag dom ska ha rätt att förvara sin skyddsutrustning mm inom både synhåll och räckhåll.
  Om nu dina barn isället var ute och lekte, och kanske blev utsatta för brott, skulle inte du vilja att polisen skulle komma i tid??

  Till polisen: Ät hur mycket ni vill, parkera var ni vill och Tack för att just ni ville bli poliser!

  • Fredrik Persson skriver:

   Jag äter frukost innan jag åker till jobbet.

   Jag tycker också att polisen ska få parkera var dom vill, för att snabbt kunna rycka ut om det behövs.

   Men jag tycker också att det är otroligt viktigt att allmänhetens förtroende för polisen är absolut på topp. Så om ”Vän av Ordning” vill anmäler dem för felparkering, då är det absolut olämpligt att raljera och göra sig lustig över honom.

   Hade Morgonsur skrivit detta inlägg utan att vara så förbannat dryg och överlägsen, då hade det blivit pluspoäng, eftersom han i vanlig ordning på ett mycket bra sätt informerar om varför polisen gör på ett eller annat sätt.

   Men nu gjorde han inte det, utan körde mobbarstilen istället, och då blir det utan tvekan minuspoäng.

   • Martina skriver:

    Ja men vad bra, då är vi ju överens! Förrutom att jag tycker det var ”mobbarstil” att säga att poliser inte orkar äta frukost med sina barn..

   • Morgonsur skriver:

    Problemet är att det är svårt att ålägga poliser att medta mat till jobbet. Det är också svårt att förbjuda poliser att köpa lunch var de vill. Sedan är det förstås mer eller mindre lämpligt att parkera på det ena eller andra sättet. Det här tycker jag inte är ett sätt polisen skall parkera på – även om det förmodligen är helt tillåtet enligt gällande lag.

    Jag är lika litet polis och lika mycket skattebetalare som alla andra numera. Jag har som sådan samma rätt som envar att reta sig på slöseri med skattepengar. Ibland retar jag mig på att polisen slösar, men i det här fallet retar jag mig på att en allmänhet – som uppenbarligen själv gått direkt till rättsväsendet när han misslyckades med sin ‘mobbarstil’.

    Jag har tyvärr allt för ofta upplevt att definitionen på ‘otrevlig polis’ innefattar samtliga poliser som inte håller med en själv. Jag tycker dessutom att det får finnas en gräns över hur man missbrukar rättsväsendet – men det skulle jag aldrig uttrycka offentligt i rollen som polis.

    Som polis bet jag ihop och var trevlig. En av fördelarna med att inte längre vara myndighetsperson är att jag kan unna mig samma rätt som ‘Vän av Ordning’ att raljera och ondgöra mig över mina medmänniskor – poliser eller ej.

    Jag har förståelse för ‘Vän av Ordning’ – men jag har helt enkelt väldigt svårt för ‘Tvättstugepoliser’. De kan behöva rejält mothugg ibland. Tyvärr förstår de sällan att de inte företräder den enda objektiva sanningen.

    Mitt inlägg skall läsas som vad den är – en högst subjektiv partsinlaga. ‘Vän av Ordning’ har säkert goda bevekelsegrunder för sitt handlande, men för mig verkar det klantigt och småaktigt att reta sig så till den milda grad på kombinationen skitsak och att ‘lagen tycker fel’ att man väljer en polisanmälan. Själv tycker jag det är helt okej om t ex hantverkare parkerar bilen fel och på trottoar så länge de har direkt uppsikt över den. Jag begär inte att någon annan skall hålla med, men jag förbehåller mig rätten att tycka det är både småaktigt och larvigt att polisanmäla en sådan sak.

    Det är dessutom en väsentlig skillnad på lagligt och lämpligt. Poliser bör så långt möjligt undvika att parkera på detta sätt även om det är lagligt.

    Tyvärr har diskussionen nu gått över till en lagstiftningsfråga i stället för att diskuteras som vad den egentligen är – en ledarskapsfråga.

    Detta spär bara på den hyperlexi vi allt mer tycks ivriga att påbörja…

 8. zinkel skriver:

  ‘Ni får göra hur f-n ni vill, men sköt det snyggare nästa gång.’
  Det är väl som kallas för KÅRANDAN…? Gör hur ni vill men se till att du alltid får uppbackning av nån kollega så att allmänheten (vän av ordning) inte kan komma åt oss! VI står över lagen så länge vi kan hålla ihop….
  Polisen behövs inte minst för alla som tror sig att ha mer rätt och friheter än andra och därför är det väldigt viktigt att hålla tummen i ögat på polismakten.

  • Morgonsur skriver:

   Jag tror du har missuppfattat innebörden i meningen, men denna mytiska och mystiska ‘kåranda’ dyker alltid upp oavsett sammanhang. Den är lite som Jesus; alla pratar om den, ingen har sett den. Men jag såg något som jag tror kan ha varit den vid ett tillfälle. Eller så var det bara ett lagenligt ingripande…

   Som jag anmärkt tidigare är det skillnad på lagligt och lämpligt. I det här fallet skulle jag som arbetsledare strunta fullständigt i huruvida detta verkligen var lagligt eller ej; jag skulle förbjuda mina poliser att göra likadant någonsin igen.

   Däremot kan jag inte förbjuda dem att äta, och jag kan heller inte förbjuda dem att använda sitt eget omdöme när det gäller att välja parkeringsplats som både är laglig (vilket även innefattar uppställning av fordonet som för alla andra innebär ‘felparkering’) och inte sticker i ögonen på vanligt folk – ‘Vän av Ordning’ eller ej.

   ‘Vän av Ordning’ betalar nämligen vår lön, vi arbetar på uppdrag av honom, och natuirligtvis vill vi visa oss från vår bästa sida.

   Det gör att ni nästa gång inte ställer upp tre bilar i rad och sitter och mumsar på en frukostmacka i cafét innanför.

   Lös det hur f-n ni vill, som sagt. Ät hemma, ta med egen macka, dela upp er och ät i omgångar, men sköt er snyggt så ‘Vän av Ordning’ slipper hjärtinfarkt.

   ‘Uppdragstaktik’ går förresten att Googla på.

   …men även om man gör så dyker en annan ‘Vän av ORdning’ upp och ifrågasätter varför vi slösar hans dyra skattebetalda tid med att åka in på station och fika istället för att fika ute på stan och kunna bedriva övervakning samtidigt.

   Lösningen är kanske att man förbjuder poliser att äta eller dricka under arbetstid. Oavsett passlängd, omgivning eller sammanhang.

   Som du märker är jag ovanligt morgonsur i dag. Jag menar inget illa, så ta min bitterhet med en nypa salt. Du har naturligtvis rätt i att man ständigt måste granska poliskåren och rättsväsendet. JAg ägnar mig en hel del åt det på denna blogg. Men man bör granska det utifrån fakta – inte mediemyter. Kårandan är i huvudsak en sådan, som beror på missuppfattningar, överdrifter och identifikation av mönster som inte finns.

 9. Savox skriver:

  Jag tror att du Morgonsur skulle gilla den här sidan:

  http://www.argalappen.se/

 10. Ofelia skriver:

  Vad är detta att haka upp sig på? Bra att poliserna har bilarna så nära som möjligt! Dels för att kunna sticka iväg snabbt, med frukostfrallan i handen om så är, men också för att kunna hålla sina fordon under uppsikt. Det senare har ju visat sig vara viktigt, inte minst i storstadsområdena. Jag säger TACK till alla poliser som kämpar och ger allt för att vi ska ha ett tryggt samhälle!

  • trafik säker skriver:

   Vad..? Skall polisen få parkera var de vill för att de skall kunna äta sin middag eller lunch..? I så fall får väl även taxi bilarna göra det. De måste också ”rycka” ut direkt när beställningen kommer… eller hur? Hur är det med ambulansen då..? De måste väl också rycka ut när larmet går…? Vaktbolagen…? Lastbils chaffisar..? Stackars blivande familj far. Hur många exempel man skall ta innan folket fattar.
   Det är väl ingen som kan tro att sju polisbilar i klump sitter och väntar på samma larm så att bilarna måste ligga på deras knä när de äter..?
   Nej. Polisen i Sveriges har tagit alldeles för mycket rättigheter för sig själva: kör för fort, vårdslöst, följer inte trafik reglerna m.m. men är pigga på att ge böter för andra bilister som kör några futtiga kilometrar för fort på en mycket kort sträcka , kanske 25-50 meter. Det ironiska är att de är pigga på att jaga yrkesförare som gör sitt jobb och gör det tusen gånger bättre och är säkrare bilförare än polisen själv.
   Lag ordning måste det vara men är det inte dags för polisen att ta lite distans för sitt jobb och utvärdera sig själva. Alla är inte potentiella tjuvar och terroristen så som man lär i polishögskolan. Nej, ta körkortet för dessa poliser och låt dem patrullera staden på cykeln i stället. Det är billigt och bra, samt trafiksäkert.

   • Morgonsur skriver:

    Polisen har inte tagit sig dessa rättigheter – de har givits dem eftersom de utför en akut och samhällsviktig verksamhet. Vilket även ambulansen gör. Dock tycker jag att man har missbrukat dem i detta fall – även om det skulle bedömas som lagligt.

    För precis som du säger tycker jag inte det är okej att man i ett lugnt läge radar upp tre polisbilar på en stoppförbudszon för att käka frukost. Skit samma om det är lagligt – vilket det inte är säkert att det är. I sådant fall tilldöms de böter. Alla som nu är upprörda över detta fruktansvärda brott mot mänskligheten får väl hålla tummarna för detta så att världen kan bli en bättre plats.

    Det grundläggande syftet med böterna är att se till att folk slutar med felaktiga beteenden. I det här fallet tror jag det syftet redan är uppnått.

    Som du säger är det ett himla ‘pinnjagande’ nuförtiden. Systemet har blivit okänsligt, oflexibelt, och begreppet ‘rapporteftergift’ blir allt mer ovanligt. Vad är då anledningen till detta? Jo, ideliga kampanjer i media om hur ‘orättvist’ det var att vaktbolaget som just skulle lasta ur sin värdeväska bara fick en tillsägelse när de parkerade på stoppförbudszonen utanför banken medan jag som parkerade min Toyota där för att ta ut pengar i Bankomaten fick böter.

    Det har gjort att begreppen sunt förnuft och egna bedömningar snart är borta när det gäller bötesbrotten. Alla kräver millimeterrättvisa – men bara för ‘alla andra’.

    Och att ta körkortet av folk för att de kanske feltolkat parkeringsbestämmelserna känns faktiskt inte särskilt välavvägt. Jag tycker man i Sverige bör sansa sig innan man tar körkort överhuvudtaget. Sedan många år har vi i Norden förmodligen haft världens jämförelsevis mest drakoniska straff för trafikbrott medan vi har världens mildaste för våldsbrott. Jag undrar varför? Kanske för att vi alltid har dessa ständiga rättvisedebatter om sketna felparkeringar och fortkörningar? I Sverige tycks det vara lika allvarligt om polisen parkerar fel som om de skulle strypa ett barn.

    Men om du läser igenom min blogg kan du se att jag är synnerligen kritisk till hur polisen fungerar. Men denna organisations pinsamt låga verkningsgrad och höga ineffektivitet står och faller inte med att en handfull poliser klantar sig under en frukost i Göteborg. Människor gör bort sig. Oftast räcker det med en avhyvling – det gäller både taxichaufförer, blivande familjefäder och poliser. Och då särskilt om man inte ens är säker på att det som gjorts är olagligt.

    Det är förmodligen lagligt för en polis att ställa sig och pissa i en buske i parken också. Det betyder inte att jag inte skulle ge den konstapeln en avhyvling om jag vore hans chef. Helt utan verkningslös polisanmälan. Men å andra sidan ger en polisanmälan om något som inte är brott alltid läge till en ny debatt om ‘kåranda’ att ‘polisen håller varandra om ryggen’ när den läggs ned eller poliserna frias.

    Lagligt eller ej; ‘Polisman skall uppträda på ett sätt som inger aktning och respekt’, som det stod i den gamla polisinstruktionen.

 11. Cynisk skriver:

  Själv tycker jag att polisen måste sluta äta munkar i bilarna. Det lär ju vara ett utbrett problem. Mina skattepengar ska inte behöva gå till rekonditionering av polisbilar (och hur trafiksäkert är det?). Av samma anledning tycker jag att LOB:ar och annat bus ska få åka i bagageutrymmet.
  Liksom övriga anställda i Sverige så borde poliserna dessutom få köpa sin egen utrustning. Varför ska jag betala för den? De kan ju ändå inte sköta den?
  Apropå utrustning; varför har det nya radiosystemet fått ett kvinnonamn, RAKEL? Det tycker jag är diskriminerande så jag ska skicka en anmälan till JÄMO. Rätt ska vara rätt!

  Rätt nick på mig borde vara Ironisk.

 12. Bloggoff skriver:

  Hysteriskt roligt inlägg.

  /Vän av ordning.

 13. Den gamle skriver:

  April, april…? Varför skall poliser anses vara ett frälse och stå över de lagar och förordningar som gäller för oss övriga medborgare? Att man vid matintag skulle kunna åberopa undantag i VTF synes något långsökt oavsett om det är rast eller måltidsuppehåll. Slöa ”snutar” är minst av allt vi behöver efter FM´s förfall.

  • Cynisk skriver:

   Jag är inte säker på om du är ironisk eller ej så för säkerhets skull så svarar jag som att du verkligen är seriös:
   För att de på ett effektivt sätt ska kunna lösa tjänsten givetvis. Polistjänsten (och andra) kräver rättigheter som inte alla yrkesutövare eller privatpersoner behöver.

 14. Andreas skriver:

  Godmorgon!

  Ja, tänk vad valet av parkering kan få för konsekvenser och debatt. Det skrivs löpmeter i tidningar, bloggar och andra nätsidor. Alla har åsikter, särskilt om Polisen. Nu handlar det inte längre om sexskandaler, mutbrott eller annan grov brottslighet. Nu har ”Vän av ordning” riktat in sig på ett infekterat trafikbeteende, felparkering. Titta hur det gick på parkeringsplatsen i Landskrona, en död 78-åring och snart en fällande dom för mord/dråp. Detta med parkering är och kommer att förbi ett forum för ilska bland trafikanter, var så säker.

  Polisen som organisation kommer alltid att vara under lupp, så länge Sverige försätter vara en demokrati. Och så ska det vara. Vi har samhällsproblem i detta land, som spiller över i sättet vi ser på rättsstaten Sverige. Folk kan knappt gå utanför dörren efter morgonkaffet utan att bli kränkt och förnedrad.

  ”Slå hårt mot kriminella och buset. Ta moped-marrodörer och få slut på klottret i spårvagnen. Mc-gäng ska inte få excistera och se till att få bort villa inbrotten. MEN om mina barn eller JAG gör nått, så ta det lite vackert. VI betalar ju trots allt ERAN lön!” ”…och vad ni än gör, parkera inte fel får då f-n ska ni anmälas!”

  Det är ingen lätt uppgift samhället ställer på polismännen. Man skulle kunna säga, att den är näst intill omöjlig att lösa. Visst, det var kanske inte den snyggaste av parkeringar men allvarligt talat. Är det så himla farligt egentligen? Dessa poliser gör ett jätte jobb för oss alla, varje dag på året, dygnet runt, även när det är Kalle Anka på tv den 24:e klockan 15:00. Unna dom en frukost, det var sannolikt enda rasten de hade den dagen. Har dessa poliser gjort ett lagbrott är det inte poliserna det är fel på, det är lagen som måste ändras. Ett arbete som tar rättsväsendet mellan 5-10 år… Jo, så är det faktiskt.

  Så tack, ”Vän av ordning” för att mina skattepengar går till rättegångar, utredningar av trams och lagändringar av ännu mera trams. Låt polisen få göra sitt jobb i lugn och ro, låt dom göra det med mätta magar. En mätt polis är en snällare polis! Det vill jag ha!

 15. Trafik säker skriver:

  Morgonsur :Polisen har inte tagit sig dessa rättigheter – de har givits dem eftersom de utför en akut och samhällsviktig verksamhet. Vilket även ambulansen gör. Dock tycker jag att man har missbrukat dem i detta fall – även om det skulle bedömas som lagligt.
  För precis som du säger tycker jag inte det är okej att man i ett lugnt läge radar upp tre polisbilar på en stoppförbudszon för att käka frukost. Skit samma om det är lagligt – vilket det inte är säkert att det är. I sådant fall tilldöms de böter. Alla som nu är upprörda över detta fruktansvärda brott mot mänskligheten får väl hålla tummarna för detta så att världen kan bli en bättre plats.
  Det grundläggande syftet med böterna är att se till att folk slutar med felaktiga beteenden. I det här fallet tror jag det syftet redan är uppnått.
  Som du säger är det ett himla ‘pinnjagande’ nuförtiden. Systemet har blivit okänsligt, oflexibelt, och begreppet ‘rapporteftergift’ blir allt mer ovanligt. Vad är då anledningen till detta? Jo, ideliga kampanjer i media om hur ‘orättvist’ det var att vaktbolaget som just skulle lasta ur sin värdeväska bara fick en tillsägelse när de parkerade på stoppförbudszonen utanför banken medan jag som parkerade min Toyota där för att ta ut pengar i Bankomaten fick böter.
  Det har gjort att begreppen sunt förnuft och egna bedömningar snart är borta när det gäller bötesbrotten. Alla kräver millimeterrättvisa – men bara för ‘alla andra’.
  Och att ta körkortet av folk för att de kanske feltolkat parkeringsbestämmelserna känns faktiskt inte särskilt välavvägt. Jag tycker man i Sverige bör sansa sig innan man tar körkort överhuvudtaget. Sedan många år har vi i Norden förmodligen haft världens jämförelsevis mest drakoniska straff för trafikbrott medan vi har världens mildaste för våldsbrott. Jag undrar varför? Kanske för att vi alltid har dessa ständiga rättvisedebatter om sketna felparkeringar och fortkörningar? I Sverige tycks det vara lika allvarligt om polisen parkerar fel som om de skulle strypa ett barn.
  Men om du läser igenom min blogg kan du se att jag är synnerligen kritisk till hur polisen fungerar. Men denna organisations pinsamt låga verkningsgrad och höga ineffektivitet står och faller inte med att en handfull poliser klantar sig under en frukost i Göteborg. Människor gör bort sig. Oftast räcker det med en avhyvling – det gäller både taxichaufförer, blivande familjefäder och poliser. Och då särskilt om man inte ens är säker på att det som gjorts är olagligt.
  Det är förmodligen lagligt för en polis att ställa sig och pissa i en buske i parken också. Det betyder inte att jag inte skulle ge den konstapeln en avhyvling om jag vore hans chef. Helt utan verkningslös polisanmälan. Men å andra sidan ger en polisanmälan om något som inte är brott alltid läge till en ny debatt om ‘kåranda’ att ‘polisen håller varandra om ryggen’ när den läggs ned eller poliserna frias.
  Lagligt eller ej; ‘Polisman skall uppträda på ett sätt som inger aktning och respekt’, som det stod i den gamla polisinstruktionen.

  Jag vet inte vad polisen har fått, kontra vad de har tagit men sanning är den att i samhället finns även andra aktörer som jobbar hårt och dygnet runt och t.o.m sämre betalt och osäkrare arbetsplats än polisen.
  De får ingen uppbackning om de skulle bli överfallna eller ha naturligt behov och skulle bli tvungen at stanna ”olämpligt” för att inte spräcka blåsan, men ändå fortsätter de att göra sitt jobb i samhället.
  Jag har ingenting emot att polisen stannar och tar sin välbehövliga fika men frågan är ju ändå på vilket sätt man gör detta.
  Tyvärr så måste man ändå säga att polisen har tagit mer och mer sådan attityd att de får gör vad de vill och att trafikreglerna inte gäller dem.
  Det kan bero på av det stora rekryterings drive av nya unga poliser som har bristande livserfarenhet och försöker kompensera detta med nonchalant uppförande mot andra trafikanter som ändå är deras arbetsgivare.
  Det är ingen strunt att anmäla felaktig beteende av polisen även om det gäller grovt felparkering som i detta fall. Det är helt annan sak om polisbilarna hade varit på utryckning och tydlig markerat detta för allmänheten. Allmänheten har rätt att känna till vad som pågår inom poliskåren och kan ställa krav utan att bli stämplade som tokar.

  • Morgonsur skriver:

   De rättigheter poliser och vissa andra har att bryta mot trafikregler andra har att följa har man inte fått som tack för att man har ett hårt jobb och dåligt betalt. Man har fått dem för att man kan ha bråttom till hjälpbehövande. Rättigheterna finns således inte till för polisernas egen – utan för tredje mans skull.

   En fingervisning är att se efter vilka yrken som har tillgång till utryckningsfordon med blåljus.

   Men i det här fallet går det som jag redan påtalat knappast att motivera att alla fikar samtidigt och står på ‘förbud att stanna-zon’. Och jag håller också med dig om att man har all rätt att känna till vad som pågår inom poliskåren. Stämpla folk gör de dock så bra själva att jag knappast behöver göra det åt dem. Det står envar fritt att tycka vad som helst om det berömvärda och uppoffrande i att anmäla och fotografera poliser som kanske, eventuellt, övertolkat sina rättigheter och gjort bort sig. Min åsikt torde vid det här laget vara tämligen klar. Han har rätt att göra som han vill, och han har rätt till en rättslig prövning.

   Jag dömer heller inte människan bakom – han är säkerligen en hedervärd person – men i det här fallet hade han nog lite otur när han tänkte, blev lite för exalterad och jag kan bara inte annat än tycka beteendet är heltöntigt.

   Men liksom jag gärna friar klantiga poliser har jag gärna överseende med medborgare som känner sig onödigt kränkta också.

   Men det är bara min åsikt. Vederbörande har ju fått precis den rättsliga prövning han naturligtvis har all rätt till och skall ha. Jag skulle aldrig komma på tanken att vilja förneka honom det. Det är att han efterfrågar den som får mig att ruska på huvudet.

   Den här kvinnan har också all rätt att ifrågasätta Bosse Larssons badsalt. Man måste ju också ha rätt att ifrågasätta orättvisorna i TV:s lekprogram utan att stämplas som tok, men, ärligt talat… är det en rättighet man skall vara stolt över att ha utnyttjat?

   Du har förmodligen rätt i att poliser kör sämre än någonsin. Det kan bero på att knappt någon har körkort förrän man måste ta det för att komma in på polisskolan. Jag tycker mig också – rent subjektivt sett – ha märkt att poliser är mer näbbiga numera. Men det kan å andra sidan bero på att fler människor har mobilkamera och spelar in poliser. Jag har dock arbetat med flera hundra poliser utan att uppleva något så pinsamt som t ex detta.

   Men på tjugotusen anställda finns det väl också tillräckligt med undantag för att fylla löpet 365 dagar om året…

 16. Trafik säker skriver:

  Slutsatsen av all detta är att även poliser måste följa de trafik lagar som finns. Det står inte någonstans i trafiklagstiftningen att polisen ”får göra, det och det”.
  Svensk trafiklagstiftning har byggs på det viset att trafikanten inte har rättigheter utan endast skyldigheter. Detta gäller även poliser.
  Polisen får köra på cykelbanan om omständigheter kräver det. Det betyder inte att polisen får köra på cykelbanan när han eller hon vill.
  Polisen får bryta mot hastighetsbegränsning om omständigheterna kräver det.
  Det betyder inte att polisen får överträda hastigheten när han eller hon vill.
  Polisen får parkera bilen där han vill om omständigheterna kräver det. Det betyder inte att polisen får parkera bilen var han vill.
  Detta är en stor skillnad, vi lever väl inte i en diktaturisk och totalitarismisk polis samhälle…, eller är vi på väg dit….?

  • Morgonsur skriver:

   Är vi på väg mot en totalitär diktatur?

   Ja, det kanske vi är. Allt fler småsaker blir reglerade och förbjudna, och allt mer av allehanda trams i hem, skola och arbetsliv anmäls också och blir en sak för rättsväsendet i stället för att hanteras där det hör hemma – som en fråga om ledarskap.

   Frågan här var väl egentligen inte om poliser skall få göra som de vill överallt och alltid, utan om det i detta fall går att tolka vad ‘omständigheterna kräver’ på olika sätt. Du och jag har dessutom samma tolkning, emedan vi tycker poliserna tolkat saken fel.

   Frågan jag ställer mig är om ‘omständigheterna kräver’ att detta för att rättas till obönhörligen måste hanteras som ett ärende i rättsväsendet, och där tolkar vi bevisligen saken olika.

   • Trafik säker skriver:

    Nej. Jag rekommenderar inte att allt måste hanteras i domstol, tvärtom.
    Men om allmänheten har ingen förtroende längre till polisen så bli det så, att man automatisk söker sig till en instans i samhället, där man tror sig få saken prövad.
    En kursledare på Norrköpingspolis sa en gång på en kurs (– 80 talet) att: … ”lagen är skriven så att vi poliser kan gripa vem så som helst vi vill, direkt efter han har öppnat sin bostads dörr och klivit ut på allmän mark…” och menade att polisen hittar alltid någonting de kan stödja sig på, för att kunna rättfärdiga gripandet.
    Detta stämmer väldigt väl. Jag själv blev väldigt förvånad och tyckte se en framtid där polisen får göra vad de vill, på samhällets bekostnad.
    Har vi nått dit..? Vem kan ge svaret..?
    Det tillämpar de, i vart fall i trafiken, väldigt flitigt i dag. Jag själv anser att man skall sluta ”pinnjaga” och det gäller båda parter. Men …”Som man ropar i skogen…”!
    Lösningen till problemet är förståelse, av båda sidor, från polisen och från allmänheten.

   • Morgonsur skriver:

    Du ser, nu börjar vi bli riktigt överens. Om man ser till trenden så var det betydligt lättare för en polis att ingripa mot vem som helst på 80-talet. Uttalandet var förvisso överdrivet redan på 80-talet, och är idag ännu längre från verkligheten. Men visst var det betydligt lättare förr. Innan mobiltelefonen kom fattade enskilda poliser alla beslut själva, vilket gjorde att det fanns betydligt större utrymme än idag för en enskild polis att fatta beslut ute på fältet. Naturligtvis fanns det då också större utrymme att göra fel, eller att rentav missbruka denna rättighet.

    Idag ser verkligheten helt annorlunda ut. Om du ser fler än tre poliser på bild i en tidning i samband med ett brott kan jag nästan garantera att minst en pratar i mobiltelefon. Idag måste man nämligen alltid ringa och fråga om beslut uppifrån så fort någonting annat än möjligen säga ‘hej’ till folk skall genomföras. Vissa tycker det är bra, andra tycker som jag att nackdelarna är fler än fördelarna.

    Och vi är helt överens om att pinnjakten bör bort. Det område som skiljer ut sig mest i fråga om allt mer reglering, hårdare straff och fler befogenheter för polisen varje år är just trafiken. Om man tillämpade samma filosofi beträffande andra brott skulle din farhåga förmodligen vara sann; polisen skulle kunna gripa vem som helst för absolut ingenting, precis som man utan minsta misstanke kan stoppa vilken bilförare (och inom kort även båtförare) som helst och underkasta honom/henne en kroppsbesiktning (vilket alkoholutandningsprov faktiskt är).

    Det är också anledningen att jag vänder mig mot petimeter-resonemang i icke-problem som detta. Vare sig det kommer från poliser eller allmänhet. Det leder enbart till mer formalisering och mindre eftertanke, empati, förståelse och sunt förnuft.

    Vi kanske är mer överens än vi trodde…?

 17. PP skriver:

  Signalvärdet min vän. Signalvärdet. Allmänhetetens (och itne bara vän-av-ordning-folks) förtroende för polismakten minskar om man får intrycket att poliserna tänker ”vi är poliser, så vi kan göra hur fan vi vill”.

  – Hur såg det aktuella falle ut? Kanske var det inte särskilt många meter extra att gå för att komma till den lagliga parkeringsplatsen.

  – Om det var oerhört viktigt att vara ”stridsberedd” och kunna rycka ut med väldigt kort varsel, borde en av poliserna ha suttit kvar i bilen, medan den eller de andra var inne och skaffade frukost. I så fall kan polisbilen raskt köra fram och hämta de andra vid larm.

 18. Pingback: Repost: Management by polisanmälan « Morgonsur

 19. Tjänstemannen skriver:

  Detta var ett kul gammalt inlägg. Är det någon som vet hur det gick till slut med det där åtalet?

 20. Pingback: Om poliser som intellektuell resurs | Morgonsur

 21. vaktjavel skriver:

  Här sitter jag och läser gamla inlägg, och det här är som du skriver ett alltid återkommande problem – felparkering. Jag misstänker att Göteborg (framförallt i innerstan) i likhet med Stockholm lider brist på för volymen avsedda parkeringsmöjligheter, vilket i princip innebär att man riskerar handgemäng varje gång man ska parkera.

  Dock slår mig tanken… Sju poliser, gissningsvis en hundförare samt tre patruller. Vore det inte relativt smart att då ha någon form av intern turordning (meddelad av LKC?) och den patrull som står ”först i kön” ställer sig närmast stället, de andra kan leta P-plats i närheten.
  Saknas sådan, vilket det förmodligen gör, lös problemet.

  Sen håller jag nog med dig om att det är ett icke-problem att ett antal morgontrötta poliser käkar frukost en stund med bilar stående lite snett, med tanke på hur ofta man (i Sthlm) ser andra typer av yrkesförare göra än värre flagranta missbedömningar av lagar.

 22. Rättparkerande Polis skriver:

  Intressant inlägg! Jag vill bara belysa aspekten ur ytterligare ett perspektiv. Jag hör till den kategori poliser som lägger någon extra minut på att hitta en ”riktig” parkeringsplats när jag inte har brådskande jobb. Det som händer och hänt vid flertalet tillfällen (kanske 7-10) under min tid i yrket är att då jag lämnat bilen utom synhåll (långt bort)

  • Rättparkerande Polis skriver:

   … Fortsätter inlägget… Är att bilen inte haft kvar alla saker om man säger så, det är backspeglar trasiga, i några fall fyrhjulspunktering, och extraljusen brukar vara borta eller peka åt helt fel håll. … Det äe väl ingen större big deal om bilen är trasig efter frukosten, men när man får larm och uppdrag som faktiskt handlar om att rädda liv och hälsa och man då kommer springande fram till sin bil med fyrhjulspunktering, då är det allmänheten som får betydligt sämre service eftersom den närmaste bilen i detta fall är satt ur spel… En aspekt som jag tycker borde belysas starkare även till lagstiftarens kännedom….

   • Rättparkerande Polis skriver:

    … Och jag vill inte gå in på vad konsekvenserna i verkligheten blivit i mitt fall de gånger
    bilen varit trasig…

 23. Per Nordgren skriver:

  Har förstått att Polisen står felparkerade in case of emergency ✋🏻

 24. Dan Andersson f.d. polis. skriver:

  Kanonbra skrivet.😊

 25. Kalle Nymam skriver:

  Sen så blev det ju så att din juridiska hemmaanalys var helt fel precis som väntat. Undantag är inte huvudregel. Bättre lycka nästa gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s