Idag blir skärgårdsborna fyllerister

Photobucket

…och moralpaniken skördar ännu en seger. Jag har inte så mycket mer att tillägga än jag redan sagt i det här och det här inlägget.

Grattis, Sverige! Nu känns det väl mycket bättre?

UPPDATERING: Och idag håller jag på att explodera i detta inlägg (länk).

Annonser

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Rättssamhälle. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Idag blir skärgårdsborna fyllerister

 1. Cornucopia skriver:

  Men kommer lagen att tillämpas? Finns det resurser anslagna för detta? Hur bevisar man vem som körde (seglade) båten? Det är ju liksom inte så att alla passagerare sitter fastspända på sina platser utan möjlighet att flytta runt.

 2. Grönvita skriver:

  Tack för en vacker bild. Ger flashback till när man åkte mtb på 60-talet.

 3. JonasE skriver:

  Snart kommer det bälteskrav även i båt. Givetvis hjälmtvång på segelbåtar och båtar med mindre än två meters höjd i ruffen.
  //JonasE

 4. Conrad skriver:

  Bror Duktig är snart ensam på sjön…undrar också hur man tänkt sig att tillämpa lagen? Det är väl knappast så att det helt plötsligt finns 300 polisbåtar patrullerandes?

 5. Daniel o skriver:

  Fint sörru! Oduglingarna får betydelsefulla uppdrag. Dom där mupparna Knoll o Tott med kapten Bölja i spetsen dög inte ens till vanliga vakter och absolut inte som poliser. Nu skall dom visst stoppa oss när vi seglar….Dom har väl ihopsydda båtmössor som macho poliserna har? Aldrig att jag skulle ta ned seglen på min båt när allt är uppe, nästan 80 kvm om det kommer en Knoll o Tott kommer med alkometern. Är det nordkorea vi lever i? Dom där är så oduglia att dom inte ens kan hjälpa till när någon råkat i sjönöd. Dom vill bara spänna med sina muskelbåtar. Detta hände för cirka 5 år sedan: En man ramlade så olyckligt ute vid Stora Hansten att han slog sig medvetslös och drunknade. Ingen hjälp varken från macho sjöpoliserna eller Knoll o Tott. Utan de andra som var kvar på ön fick bogsera den förolyckades båt i land med den döde i. Och dom skall testa vår nykterhet..
  Ja vårt Nordkorea svedala blir bara värre och värre. Är det inte korrupta snutar och åklagere så är det dom här sakerna..

 6. Morgonsur skriver:

  Vad räknas som att ”framföra” en båt som kan göra 15 knop? Får man ro en sådan båt? Segla? Driva?

  En båt kan ju också vara en bostad. Betyder detta att man aldrig har rätt att dricka ens en öl i sin egen bostad eftersom ankaret kan släppa?

  På land är det betydligt enklare att hantera en midsommarfest eftersom man alltid kan promenera till och från grannens partaj även om det är en bit. Ingen ställer heller krav på att man i sin husbil aldrig någonsin – inte ens sovande – får dricka ens en starköl ”utifall någonting händer”.

  Vad gör man på sjön om man vill träffa grannen och trots det ta en öl till maten tillsammans? Folk som råkar bo på en ö och önskar dricka ett glas vin till maten vid besöket hos grannen? Vad gör de? Simmar hem eller sover över? Med familjen? Köper en särskild jolle som är mindre och rankare än den båt man annars kunnat puttra säkert i trots 0,4 promille?

  Är skärgården fr o m nu att betrakta som ett reservat för helnykterister?

  Om man dessutom parar ihop denna lagstiftning med båtkörkort blir hela familjen strandsatt på ön ett par dar efter pappa var på midsommarfest. För de familjer som har tid och råd med mer än ett körkort är nog inte särskilt många. Och pappa är oftast den som är båtintresserad.

  Jämställt och bra…

  Det mest lustiga är att man stiftat en lag för att komma tillrätta med drängfulla brats i 60 knop – något som redan är förbjudet. Och med den nya lagstiftningen är det dock fortfarande att ro omkring smålullig i en eka och fiska. Men om man nu vill förhindra dödsfall är det ju just medelålders farbröder utan flytväst i små roddbåtar i lugna vatten som brukar drunkna när de skall pissa eller ta upp nät på fyllan…

  Jag skulle möjligen kunna ta denna synnerligen ogenomtänkta lagstiftning om den var underbyggd av bättre argument än att man inte behöver dricka alkohol på sjön. Det kanske kommer som en överraskning, men man behöver faktiskt inte vara på sjön överhuvudtaget. Man behöver varken ha kul eller njuta av livet, faktiskt. Det finns i alla fall ingen anledning för samhället att uppmuntra något som helst trivsamt som har det minsta riskmoment i sig, eller skulle kunna missbrukas av någon.

  Kanske det vore bättre att förbjuda motorbåtstrafik i hela Stockholms skärgård istället – eftersom det verkar vara där man har problem. Bofasta i Stockholms skärgård kunde då söka tillstånd hos Länsstyrelsen att framföra båt under ordnade och kontrollerade former. Gärna med poliseskort. Övriga fick hålla sig till Vaxholmsbolagets turer, vilket kanske t o m skulle utöka antalet arbetstillfällen och vara bra för miljön.

  Med den lösningen kunde vi som bor i andra skärgårdar där problemen med ‘alkohol och sjön’ inte uppstått förrän i och med denna lagstiftning få fortsätta leva i skärgården. Man har löst ett problem som inte finns och i ett nafs försämrat livskvaliteten för alla skärgårdsboende som inte är helnykterister. Rejält.

  Och glöm nu återigen inte att det sedan mycket länge varit förbjudet att köra båt dyngrak. Vad man nu har förbjudit är något helt annat. Syfte; att underlätta för polisen – inte för de boende i skärgården.

  Skydda, hjälpa, ställa tillrätta…

  • Conrad skriver:

   Jag har en god vän som har en båt som precis klarar sig på längden (annars hade han tagit fram fogsvansen), men nog är god för en del över de 15 knopen…vad göra?
   * Förse den med åror istället för motor?
   * Riva ur motorn och hänga på en aktersnurra modell eka? (Kylskåp istället för inombordare vore då en tanke)
   * Medelst ingrepp ”strypa” motorns kraft?
   * Köpa klistermärke med texten ”5hk” och klistra över befintlig märkning?
   * Bli puritan?

   Förresten, utför man maxhastighetsprov efter att ha blåst i alkometern?

 7. \Thaman skriver:

  Jag kan bara hålla med, tycker friheten ska värderas högre än moralpaniken.

  Men du vet, man sitter där i riksdagen och har inte så mkt annat att göra än att hitta på fler lagar och folk är så flata att man inte säger ifrån.

  Väntar bara på att vi måste ha hjälm när man ska ut och gå, det kommer, men det dröjer väl 20 år till. Men jag bara väntar på motionen.
  Svenska folket är ett innesittande folk som är rädd för allt – ska vara säkert – är det enda man hör..

  Regler och lagar – Det är Sverige i ett nötskal.

 8. ulf O skriver:

  Fylla på sjön. Fp:s Johan Phaersson, den store lobbyisten för genomdrivandet av FRA spioneriet mot medborgarna har även varit drivkraften för den här sjöfyllerilagen. Och hon, den där ministern Ask vet väl inte så mycket mer hon heller, som knappast har några erfarnheter av sjöliv mer än att plaska omkring i nån flateka på någon fjällnära Härjedalsk smältvattensjö..Man skall inte vara berusad när man kör båt eller seglar. Man är inte berusad med 0,2 promille och heller inte vid 0,8! Men den store lobbyisten Phaersson han vet. Vill man ändå vara på fyllan till sjöss, då kan man paddla kanot är hans råd. För det gör visst den där Phaersson. Tänk om Phaersson kunde paddla hem i sin kanot från riksdagshuset till Öehrebroooeh och stanna där och vara helt tyst tills han får tillstånd att tala. Lagen är en galenskap! det finns ingen seglare med en något mer krävande båt med stort djupgående som seglar omkring på fyllan. Inte ens med upp till 0,8 promille som man fortfarande tillåter viss länder, i trafiken där trafikintensiteten är betydligt större än här i den svenska moralstyrda ankdammen. Näe, sätt på dom där kustbevakarna och skitviktiga sjöpoliserna snäv grå kjol och knytblus med krås, då är det fullbordat. Men dom skall väl ha något att gör förståss, meningsfullt som dom klarar av. För allt annat är väl omöjligt. Se bara på Stora Hanstensfallet. Eller försök få ut en sån där med ihopsydd båtmössa för fartkontroll i trånga sund……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s