Att borda på internationellt vatten

Photobucket

Enligt uppgifter i den israeliska tidningen Haaretz varnade mycket riktigt den israeliska regeringen militären för att borda ‘Ship to Gaza’-konvojen på internationellt vatten. I mitt inlägg om ‘Ship to Gaza’ förra veckan förundrades jag just över varför man onödigtvis utmanade världen på detta sätt.

Låt mig gissa att någon handlingskraftig israelisk högre officer just nu har det rätt svettigt i den fortsatta karriären.

Den debatt om ammunition jag förutspådde i mitt inlägg har inte dykt upp än, och kommer troligen heller inte att göra det. Av de uppgifter som framkommit hittills hade knappast ammunitionsvalet spelat den minsta roll.

Operationen mot ‘Ship to Gaza’ var hur som helst – i mitt tycke – sällsynt dumdristig och motverkade sitt eget syfte på det sätt den genomfördes. Som vanligt i denna konflikt briljerar heller inte motparten med de mest genomtänkta och balanserade motåtgärder. Bloggrannen Cornucopia spekulerar vasst och träffsäkert om vem på fartyget som egentligen betedde sig mest dumdristigt i detta inlägg.

Själv har jag svårt att ha någon annan åsikt än att hela historien är ett talande och tragiskt exempel på hur envist destruktiv kraften i hela denna konflikt är. Och återigen framför jag min förhoppning om en opartisk utredning i frågan.

Dessutom – apropå bordningar – är jag fortfarande intresserad av vad som egentligen hände kring det kapade Arctic Sea

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Säkerhetspolitik och märktes . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Att borda på internationellt vatten

 1. n.n. skriver:

  Uppgifterna i Haaretz är högintressant samt på samma gång mycket oroande, dvs den politiska ledningen i Tel Aviv verkar inte längre ha full kontroll över den israeliska militären …

 2. Per K Eleman skriver:

  Vadå motverkat sitt syfte?

  Sannolikt har de svenska hjältarna Mankell och Kaplan uppnåt sina respektive målsättningar med utflykten – obegränsad tillgång till media…

 3. Jacky skriver:

  Israel borde sanktioneras till helvetet. Löjligt hur Israel hela tiden försöker utmåla arabvärlden som ett hot när dem själva är kärnan till det.

  • Juggen skriver:

   Ja Jacky, visst är det löjligt. De har blivit angripna av sina arabiska grannar sedan 1948, och att då utmåla dem som ett hot är ju definitivt löjligt. Ditt ordval för beskrivningen av Israels agerande är oerhört träffande. Och jag håller med – det är ju deras eget fel att de är judar och judar ska ju skit ha. Det är ju ett historiskt faktum.

   Har du fler inressanta åsikter kring denna konflikt?

 4. Mats skriver:

  Jag har en liten fråga. Hur är det tänkt att man ska upprätthålla en blokad ifall man bara får borda blockadbrytare på sitt eget terriotalvatten? I teorin så borde man ju då endast kunna blockera sig själv.

 5. Johan skriver:

  Att borda på internationellt vatten är väl egentligen inte något problem, det ligger snarare i att eftersom media inte rapporterar om raketbeskjutning från Gaza längre så anser stora delar av proffstyckarna att det inte är tillräckligt mycket krigstillstånd för att erkänna Israels blockad som i någon mening legitim.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/israel-kan-havda-krigstillstand_4808411.svd

 6. ami skriver:

  Oj,
  Var är alla ”aktivister” som gick mot Israel,
  Här har ni chans att visa att ni är emot VERKLIGA massakrer, folkmord och etnisk rensning, som de som pågår mot tusentals oskyldiga människor i Kirgizistan.
  Sover ni?
  Eller är det bara mot Israel ni kan vara så hetsiga och högljuda?
  Jaaa, man kan vänta och se hur många till som ska mördas I Kirgizistan och hur lång tid det kommer att ta innan det ens uppmärksammans runt om i världens medier. Eller när människorätts organisationer, FN och Amnesty kommer att agera på samma hårda tuffa sätt som mot Israel.
  Varken sig ”vänsteraktivister”, världsamfundet eller andra radikala grupper bryr sig om rättvisa; det står klart för mig.

 7. sprinter skriver:

  Hamas är valda till att leda och styra Gaza i senaste demokratiska val. Hamas är (eller har) en beväpnad organisation. Hamas skjuter raketer på Israel. I alla andra länder utgör sådana angrepp krigshandlingar, inte ”terror”. Israel skjuter tillbaka. (Det vågar inte Sydkorea….)
  Israel vill ha kontroll över vad som importeras till Gaza. Alltså bordar man fartyg och tar dem till egen hamn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s