Försvarets IT-äventyr: Del 2

Photobucket

-Nu du, maskinjäävel, ska du få se på ‘Configsys’..!!

I dag landade Statskontorets slutrapport beträffande deras granskning av Försvarsmaktens nya IT-system PRIO, som jag tidigare berättat om i det här inlägget (länk).

Jag tänker inte peta mer i det öppna såret PRIO just nu. Statskontoret har redan sagt vad som behöver sägas, och den förmodade irritationen på Högkvartet just nu gör nog att man nog kunde byta varumärke (som det ju heter numera) från ‘Försvarsmakten’ till ‘Förnärmsmakten’.

Själv tillhör jag väl närmast ‘Förfasmakten’, och nöjer mig i den rollen med att citera Statskontorets granskning (med mina fetmarkeringar):

”Försvarsmakten redovisar i sitt svar till regeringen den 16 april en kostnadsbild för PRIO som består av ett antal komponenter. I redovisningen anger Försvarsmakten den samlade kostnaden ”för projekt PRIO” för utveckling, anskaffning och införande av system PRIO till cirka 2,5 miljarder kronor. Drygt 1,1 miljard av detta belopp avser perioden 2007–2009. Av återstående 1,4 miljarder är en viss andel redan intecknad i form av skrivna kontrakt (om än med möjlighet för Försvarsmakten att bryta dessa under vissa villkor) medan andra delar antingen är rörliga eller ännu inte avropade. Det ska dock, enligt För-svarsmakten, inte föreligga någon risk att summan 2,5 miljarder överskrids. Detta eftersom projektet hanteras som ett ”design-to-cost”-projekt vilket innebär att eventuella fördyringar medför en anpassning av funktionaliteten så att kostnaderna hålls inom den förutbestämda ramen.”

– – –

”Med reservation för att vissa delar i denna kostnadsbild är sekretessbelagda eller ännu inte möjliga att beräkna för PRIO:s del så kan ändå konstateras att de angivna kostnaderna nu är närmare 4 miljarder kronor, det vill säga runt 1,5 miljarder kronor mer än tidigare preciserat. Statskontoret anser att detta är en anmärkningsvärt stor ökning.”

– – –

”I det öppna underlaget bedöms de säkra ekonomiska effekterna för den totala perioden 2009–2018 till drygt 2,1 miljarder kronor. Någon motsvarande totalbedömning av utfallet av de osäkra ekonomiska effekterna redovisas inte.”

Minst 4 miljarder för att spara 2,1. Med möjlighet att avbryta kontraktet när totalkostnaden på 2,5 miljarder uppnåtts – och istället stå där med ett system som inte fungerar alls… Låter som en genomtänkt affär…

Försvarets kalkyl bakom PRIO påminner mig om ett byoriginal min far alltid brukar berätta om. Han hade flera sätt att försörja sig. Bland annat levde han gott på pant från sina egenhändigt inköpta och urdruckna pilsnerflaskor. Han köpte också in höns för en krona stycket och sålde dem vidare för 50 öre. När någon påtalade att det lät som en dålig affär skakade han bara på huvudet och sade:

-‘Du har inte fattat nånting! Det är mängden som gör’et’!

Om han levat idag kanske han hade kunnat konsulta för Försvarsmakten?

–     –     –

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Samhällsekonomi, Säkerhetspolitik och märktes , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Försvarets IT-äventyr: Del 2

 1. FC1, 8 Coy skriver:

  Bland vet man inte om man ska skratta eller gråta. När man sätter det hela i perspektivet att jag måste få minsta lilla inköp på saker som behövs för verksamheten och som FM inte har M-nummersatt, godkänt av min chef( gäller även om jag skulle få för mig att köpa en påse kanelbullar till ett möte), så kan man undra var FM är på väg. Inte nog med att PRIO inte direkt är användarvänligt, det skapar merarbete för mina chefer så att dom inte har tid att vara, just det, chefer. Jag har full förståelse att ÖB säger att PRIO är den rätta vägen; vad ska han annars säga!? Som anställd i FM måste jag acceptera eländet, men som skattebetalare tycker jag det är rent slöseri med skattemedel.

  • Calle skriver:

   Jag tycker att det är slöseri med skattemedel att du kan köpa kanelbullar till dina möten utan ett godkännande eller granskning. (Det köps ju andra saker än kanelbullar för skattemedlen)

   PRIO innebär ju också att ni inte längre kan begära traktamente utan att redovisa en kostnad.

   passar det inte så är det väl bara att lämna försvarsmakten, det skulle inte skada med lite färskt blod i leden och mindre kanelbullar på möten.

   90 % av felen i PRIO uppkommer av handhavandefel, ska en chef år 2011 inte kunna hantera standard rapporteringssystem, så bör de väl knappast vara chefer heller.

   • Hackern skriver:

    90% av alla handhavandefel i IT-system uppkommer på grund av taskig systemdesign, d v s bristande kompetens i hur man bygger intuitiva gränssnitt för slutanvändaren.

    Kan man inte år 2011 leverera ett datasystem med mer användarvänlig och effektiv funktionalitet än PRIO, så bör man väl knappast hålla på med IT överhuvudtaget.

  • Morgonsur skriver:

   Även Hallandsåstunnelbygget har ju hela tiden varit på rätt väg. Några smärre oförutsedda detaljer som stört tidsschemat har det väl varit, men på det stora hela…;-)

   • fc1 skriver:

    Man får hoppas att det går snabbare att få PRIO helt funktionsdugligt än tunneln under Hallandsåsen.

 2. Jopp skriver:

  Undrar vad den sammanlagda kostnaden för arbetstiden som man som anställd måste lägga ner på PRIO istället för att göra det jobb man ska göra?

  • Calle skriver:

   Tidsredovisning, godkännande i att göra listan tar väl uppskattningsvis 30minuter (för en person med genomsnitts IQ). Exakt vad skulle de göra under dessa 30minuter? uträtta personliga ärenden på arbetstid? äta kanelbullar? vända papper?

   • AMS-off skriver:

    Menar du att syftet med systemet är att sysselsätta stackars anställda som annars skulle ha svårt att få dagarna att gå?

    Snacka om god arbetsgivare. Istället för att behöva gå omkring och undra varför man finns och vad man ska göra har man nu fyllt livet med mening för en massa anställda som annars bara förvirrat skulle gå och känna sig meningslösa.

    Jag visste inte att PRIO var ett AMS-projekt. Men tack för att du upplyste mig.

   • AMS-off skriver:

    Och om vi pytsar in bara nån miljard till i systemet kan vi nog rentav få tidsåtgången att öka från 30 minuter till åtminstone ett par timmar.

    Vad gör man inte för att hålla annars uttråkad personal sysselsatt.

    Kanske man rentav borde göra det hela till en ny kärnverksamhet efter den misslyckade Långtbortistandoktrinen. Vi kan rentav inrätta ett helt eget vapenslag för självadministration i IT-system och bygga ut verksamheten till åtminstone ett par egenadministrationsbrigader.

 3. Pingback: Om farsen svensk försvarspolitik | Morgonsur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s