Försvarets HR-Centrum mot nya bottnar

Photobucket

När man trodde det inte gick att vara mer osmidig, så blir man överbevisad om motsatsen. Försvarsmakten fortsätter köra rally i den ‘svenska modellen’ likt en stridsvagn i en kycklingfarm.

Efter att man lyckats med konststycket att meddela bloggkollegan och majoren Chefsingenjören en i sig smått oförklarlig uppsägning via SMS bestämmer man sig också för att lägga ut hans separata tjänst vid utlandsstyrkan som vakant på hemsidan – innan man ens gått vidare med en formell uppsägning.

Lagligt? Ja. Smidigt? Knappast.

Allt som är lämpligt är inte lagligt, liksom allt som är lagligt inte är lämpligt.

I en kommentar på Chefsingenjörens blogg påtalade jag raljant att det i princip inte finns några som helst lagliga hinder för polisen att meddela dödsbud medelst strippogram. Det betyder inte att det vore en bra idé som man bör pröva.

Om Sveriges HR-förening delar ut ett kalkonpris har jag i alla fall numera en given nominering för nästa år.

Försvarsmakten tycks ha bestämt sig för att statuera ett exempel med Chefsingenjören. Anledningen kan man bara spekulera i, men jag konstaterar att man lyckats manifestera ett verkligt tydligt budskap: Det omdöme och den smidighet med vilken man hanterar sina personalfrågor.

Det bådar inte gott för Försvarsmaktens varumärke, eller för rekryteringen i fortsättningen.

– – –

Tidigare inlägg på Morgonsur om Chefsingenjörens uppsägning och Försvarsmaktens personalförsörjning.

Se även artiklarna om Chefsingenjören i Svd, Expressen.

– – –

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Allmänt tyckande, Rättssamhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Försvarets HR-Centrum mot nya bottnar

 1. Trident skriver:

  Hela firmans begåvningsreserv samlad i FML…..

  …och så tror dvärgen att vi anställda ska tro på att man ska ta hänsyn när det ska kommenderas iväg folk till utlandet….

  ..och så talar dvärgen om ”skyddstid” mellan missionerna….

  ha, ha, ha ……

  Jag tror hellre jag skulle köpa en begagnad dammsugare av firmans marknadsdirektör än lita på en enda stavelse som trillar ur dvärgens mun – för när det gäller marknadsdirektören så VET man att man blir blåst!

  Undrar vad sverkers julklapp till sin personal blir? Omgalonering och lönesäkning måhända…..?

 2. Kristian Jansson skriver:

  Det enda som är positivt med det här är att det faktiskt uppmärksammas och granskas av media. jag har däremot inte sett så mycket av svar från FM på någon nivå.

  I rena sakfrågan har inte Björn så väldigt mycket att komma med men jag ser ändå fram emot en oberoende juridisk granskning. Om inte för att få det helt klart att FM använder lagrummet full ut utan att ta hänsyn till att det är människor man arbetar med, dessutom i en myndighet som under lång tid ansett sig vara ett under av ledarskapsförmåga.

  /K

 3. Trident skriver:

  ….å jag glömde ju

  ”den goda arbetsgivaren” och ”varumärket Försvarsmakten” som ska göra att rekryteringen går av sig själv…

  ha, ha, ha, ha……

  Tror sverker att juniorerna som ska luras att skriva på är lika ”begåvade” som firmans ledning?

 4. J.K Nilsson skriver:

  Det bästa vore ju nästan att FM får rätt att det är lagligt att göra så här. Då finns det ett riktigt ”Case” för facken att driva: Ja vi vet vad gräns vänster och gräns höger går någonstans men vi anställda tycker att det är fördjäkligt och vill förhandla om bättre villkor. Skulle FM torska är det inte så mycket att förhandla om och jag tvivlar på att FM skulle skärpa sig i någon större utsträckning.

  J.K Nilsson

 5. Trident skriver:

  Med tanke på vad som redan hänt i danna tragikomiska fars är jag övertygad om att det kommer att ske så mycket med vansinnigheter från humorkuben att media och bloggvärlden kommer att hålla liv i detta under lång tid framöver – och jag undrar vad varumärket ”försvarsmakten” kommer att vara värt när rekryteringskampanjerna drar igång efter nyår.

  Jag tror att sverker kan ta och köra sina rekryteringsdrömmar i papperstuggen och börja fila på sitt CV för när den stora b*jsbomben exploderar kommer han garanterat att få ett sms från tomhylsan….

  …och det är nästan så att det kliar i fingrarna att starta en sida som visar verkligheten för de som ens har tanken på att söka sig till firman. Kalla det en varudeklarering eller vaccinering – för marknadsdirektörens glättiga trycksaken är så fulla av sk*t att man nästan blir illamående…

 6. Chris B skriver:

  HRC..
  När man på förbandsnivå vill anställa en informatör eller sjukgymnast tas beslut ang dessa anställningar på HRC nivå. Inte förbandsnivå.
  Väldigt ofta blir det nej på förbandens behov.
  FM HRC har däremot kraftigt svällt i kostymen, men levererar trots detta inte det stöd som man från början utlovat i tjänstekatalogen. Soldaterna som inte fått lön är ett exempel på detta. Kadetterna från OP 07-10 som anställdes i juni 2010 har fortfarande inte fått ut sina anställningsbevis. Ett bevis som efterfrågas av vissa hyresvärdar, banker mm…
  Individer som skadats under tjg i utlandsstyrkan väntar långa tider på att deras ärenden skall handläggas för att fortsatt rehab skall kunna ges….
  Förbandens HR avd får åka upp till HRC för att knappa in personal i PRIO så att löner kan betalas ut…
  Raden av exempel kan göras mkt längre….
  Är detta vad vi behöver just nu? De som vi skall rekrytera framöver följer debatten på bloggar och det som skrivs på de flesta forum just nu är inte direkt positivt…..
  Tror att nästa ÖB brev kommer handla om omgalonering och ”vissa härtill kopplade lönejusteringar”!
  Någon som vill sätta emot på det vadet?
  När man pratar med FML representanter tror de att saker och ting kommer lösa sig……finns nog vissa som tvekar i denna fråga!
  Hur många av förbandens HR chefer känner tillfredsställelse med sitt jobb just nu? Det är ju dessa personer som hamnar i frontlinjen och är ansiktena utåt på förbanden i HR frågor. Frågor som just nu inte hanteras på ett särskilt bra sätt.
  Hur blir det med alla tjänster i t ex Afghanistan, som idag ligger ute som vakanser på FM:s hemsida? Kommer folk börja pekas på efter nyår?
  Är det HR cheferna som skall vara den som pekar? Spännande framtid väntar runt hörnet…kanske dags att börja fundera över tidningarnas platsannonser….

 7. Harvest skriver:

  Detta är fantastiskt. De når botten och beställer in dynamit. Än mer underbart är de miljoner som lagts på reklamkampanjer för rekrytering och att bygga varumärke som nu mer eller mindre kastas i sjön genom detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s