Några funderingar apropå Berlusconi

Efter att ha funderat en stund över fenomenet Wikileaks skall jag nu ta mig en stund att filosofera kring ett annat mediefenomen; Silvio Berlusconi. Eller, egentligen inte om Silvio Berlusconi själv, utan om den svenska medierapporteringen om honom.

Det finns nämligen en märklig brist i rapporteringen som jag har funderat allt mer kring:

Om man en stund reflekterar över det enorma intresse svensk media genom åren ägnat Silvio Berlusconi är det märkvärdigt tyst om hans politik. Hur många av alla oss svenskar som med hjälp av den Fria Televisionen lydigt lärt oss avsky honom vet ens huruvida han är höger, vänster eller mitt emellan? Vad driver han för frågor? Har han fått igenom någon folkligt populär reform?

Jag vet inte. Har inte en aning. Fastän jag aktivt letat. Jag vet inte alls hur han är som politiker. Bra, dålig, medioker? Vad står hans parti för? Vet ej. Men det lär skall vara något dåligt.

I likhet med många andra har jag allt mer förundrats över varför italienarna trots allt röstar på denne socialt minst sagt… provokative… spelevink. Vi kan nog åtminstone konstatera att världen knappast sedan Boris Jeltsins tid har  sett en nationell ledare som lyckas göra bort sig så ofta och så rejält.

Av den ‘belysande’ och ‘djuplodande’ information jag fått från svensk media har jag fått uppfattningen att han är inkompetent och omåttligt impopulär, samt att italienarna inte tycks ha röstat fram sin premiärminister för att man vill ha någon särskild politik bedriven – utan för att man vill ha en nationell ledare som all vaken tid häver ur sig plumpa skämt, förolämpar folk, fraterniserar med maffian och hånglar runt med knappt lovliga tonårstjejer.

Som ett slags nationell gycklare, ungefär. Men ingen har bottnat i varför han är inkompetent och vad han gjort för att bli så impopulär – mer än att vi förstås alla kan se att han ideligen beter sig som en pajas. Men räcker det för att bli så hatad?

Ursäkta om jag svär i kyrkan, men är det bara jag som känner det som om det hela borde vara lite mer komplext än så.  Att ha en gycklare som premiärminister må vara kul för en liten del väljare ett litet tag – men det förklarar knappast varför Silvio Berlusconi fortfarande är Italiens premiärminister. Vad är det egentligen han gör i den italienska politiken som trots allt verkar gå hem hyfsat – trots att han beter sig som en omdömeslös tonåring. Rapporteringen gör inte direkt att jag får någon större förståelse för fenomenet Silvio Berlusconi eller den italienska väljarkåren.

Om vi jämför med andra kontroversiella ledare som också kontrollerar TV-utbudet, förolämpar folk och gör bort sig på den internationella arenan – som Hugo Chavez – är det fullt begripligt varför folk röstar på honom. Där har media skött sitt uppdrag, bakgrundsinformationen har gått fram och jag förstår.

Om Berlusconi finns… ingenting. Och jag förstår heller ingenting. Och då finns han trots allt här ‘hemma’ i Europa.

Det kanske är jag som är konstig, men vore det inte intressant att någon enstaka gång få ta del av någon som helst politik han och hans parti för, eller en åsikt han har som inte tillhör de där bisatserna som platsar i ett åttasekunders-klipp på Youtube. Finns det någon som helst förklaring till att han sitter kvar att finna i Berlusconis politiska gärning? Har han ens någon?

Eller är alla italienare som röstat på honom antingen mutade, hjärntvättade av Berlusconi-TV eller bara korkade?

Om nu Silvio Berlusconi är tillräckligt intressant för att ideligen lyfta på tidningarnas förstasida kanske någon journalist, någonstans, någon gång kunde bemöda sig med att förklara om han någon gång under sin förtappade gärning gjort något som det italienska folket uppfattat som positivt? För något måste det vara. Om ni inte klarar av att förklara den bilden måste det väl bero på att Berlusconi som politisk ledare helt enkelt inte är intressant? Gott så. Men Berlusconi och hans kommande klavertramp bör då förpassas från nyhetsplats till det medium som hanterar politiker som drattar på arslet samt andra roliga, men samhälleligt ointressanta pajas-frågor; Youtube.

–     –     –

UPPDATERING 101215 kl 22:53: Sumatra servade med denna livgivande inblick i fenomenet Berlusconi från ett helt annat – italienskt – perspektiv. Paolo Roberto vägrar sluta prata i TV4. Klicka på länken, för tyvärr klarar jag inte av att bädda in annat än Youtube-material i denna blogg…

– – –

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Allmänt tyckande, Rättssamhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Några funderingar apropå Berlusconi

 1. Commander skriver:

  Intressant inlägg!

  Jag har inte reflekterat över det men jag har egentligen inte någon uppfattning om hans parti eller deras politik. Förhoppningsvis kan vi se fram emot lite mer djuplodande bevakning av hans förevaranden och gärningar framöver.

  / Commander

 2. Nik skriver:

  Italien är ett land som inte är som alla andra europeiska länder. Ungefär där kommer du hamna. I många avseenden påminner Italien mer om Ryssland än ett genomsnittsligt europeiskt land. Berlusconis politik är, som många andra politiker i maktställning, ett lapptäcke av åsikter. Vad som spelar roll här är italiens något ”stökiga” historia när det gäller politik och åsikter. Allt detta kryddat med en gigantiskt korruption och en väldigt klyven (någon skulle säga hycklande” bild på traditioner och religon.

  Italien är verkligen ett land som är lätt att älska på lagom avstånd.

 3. Conrad skriver:

  Ja, vilken man. Juckandet och den där tjuvsmällen han fick är väl mina bestående minnen av karl’n. Men att han på något sätt, krampaktigt, hållit sig kvar är nästan beundransvärt…han har aldrig tagit någon skit, så att säga. Politiken då?
  – Ingen aning faktiskt.

 4. dimman skriver:

  Har faktiskt också snubblat lite på att det inte hörs något om Berlusconis politik.
  Nik – men att Medvedev uttalas Putin på ryska och att det är olika kulörer av nationalistisk politik som gäller i det området tvekar du ju inte en sekund på.

 5. realist skriver:

  Det är ett misstag att betrakta Berlusconi som korkad. Han är utan tvivel mycket smart, ytterst slipad, egocentrisk samt saknar all tillstymmelse till moral, dvs ett perfekt exemplar utav Macchiavellis furste.

  Ett intressant faktum är att när det börjar blåsa kring honom har alltid tidigare ordnat en lämplig liten skandal som förflyttat rampljusets strålkastare från hans problem till nämnda skandal och på så vis har problemen fallit i glömska.

  Hans enda egentliga misstag hittils var att det kom fram att han brukar ha representanter för världens äldsta yrke i sin närhet. Italienarna har haft översikt, rent av sett med godkännande på hans affärer då de trott att Berlusconi haft mannakraft nog i de åren att ragga upp brudarna, men när det kom fram att de var till uthyrning, well, då började italienarna se snett på honom.

 6. Sumatra skriver:

  Ett, som vanligt, tänkvärt inlägg. Vi svenskar matas ständigt med färdiga värderingar. Ta bara det här med avlagda boxare. Det vet ju varenda människa att dom är helt slut. Den som läst Olle Länsberg gamla bok Den Hårda Leken, kanske drar sig till minnes den gamle boxaren som var tvungen att ha en väska med sten i handen för att kunna gå rakt fram. Ingmar Johanssons gamla klassiker; Dom sa att jag skulle få en fjärdedel av gaget, men då sa ja; Nä, nä, jag ska ha minst en femtedel annars ställer inte jag upp. Och så vidare.

  När det gäller just Italien så har vi en känd f.d boxare av italienskt ursprung, som på intet sätt bekräftar svenskarnas fördomar, varken mot boxare eller italienare. Jag pratar om f.d Kungen av Kungsan Paolo Roberto.

  Nå, nu till saken. Lyssna på Paolos syn på Berlusconi, men titta framförallt på de professionella programledarna, som försöker att aggera journalister. Helt sanslöst. Filmsnutten förtjänar att läggas upp som en uppdatering till inägget.

  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=paolo_roberto_vagrar_sluta_prata&videoid=754764

 7. Autotragisk skriver:

  Drömmen för de med makt är att de enbart ska ses som förvaltare, ej folkvalda, ej ansvar. Att äga så mycket media och ändå leda ett land känns obehagligt. Oavsett vinklingen i Sverige. Jag tror de flesta här bara inte kan förstå att han får sitta kvar. Det går emot vår Svenska mentalitet. Men många italienare får vad de vill ha ala gladiatorspel i gamla Romarriket. Vad historien kommer säga, det är något helt annat. Men det mest skrämmande i väst idag är en enda sak, apati.

 8. n.n. skriver:

  En liten detalj som säker kan förklara en hel del om varför Berlusconi suttit så länge vid makten är frågan ”Vad är alternativet till Berlusconi ?”

  -Finis svartskjortor i Lega Nord ?
  -Prodis avdankade och inkompetenta socialister ?
  -Andreottis kristdemokrater ……

  När man ser till alternativen så verkar faktiskt Berlusconi inte allt för illa ….

  Ungefär som att välja mellan Sahlin och Ohlyckan ….

 9. Sumatra skriver:

  Ibland är kunskap lika med helt värdelöst vetande, som på intet sätt underlättar livet.

  Newtonmeter är en enhet för arbete, definierat som energin som krävs för att övervinna en kraft på 1 newton över sträckan 1 meter. Med andra ord, 1 newtonmeter är då ungefär lika med arbetet som krävs för att lyfta en tyngd på 0,1 kilogram 1 meter rakt upp.

  Vad har jag för nytta av att veta det? Nä, nu går jag ut och skottar snö igen, newton meter eller inte newtonmeter så är att skotta samma skitjobb som på 1500-talet. Det är bara själva skyffeln som skiljer.

 10. Zzooter skriver:

  Journalisten Kristina Kappelin har nyligen skrivit en bok om denna man. Enligt recensionen i DN kanske den inte ger alla svaren, men det finns lite kommentarer till recensionen på denna länk som ger lite mer kött på benen:
  http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/kristina-kappelin-berlusconi-italienaren-1.1210246

  bunga-bunga!!

 11. Tanja Bergkvist skriver:

  Morgonsur, tack för ett bra inlägg! Här är en bra video från Youtube där Paolo Roberto chockar en reporter på P3 genom att kritisera radikalfeminismen. Enjoy 🙂

 12. Pingback: Paolo Roberto chockerar reporter i P3 « Tanja Bergkvists Blog

 13. Utlandssvensk skriver:

  Hej du, Morgonsur,

  Jag bor i Schweiz sen länge och har nära till Italien. Dina observationer angående svensk medias rapportering om Berlusconi är helt korrekta. Det samma gäller alla andra framgångsrika internationella ledare som den sevnska mediaeliten inte gillar, t.ex Thatcher, Reagan och George W Bush.

  Vad gäller Berlusconis framgång kan man beakta:
  1. Vänstern i Italien var totalt genomkorrumperad och det var en mängd åtal mot ledande företrädare.
  2.Berlusconi är en av landets mest framgångsrika affärsmän. Trots att Svenska journalister inte samtycker så är faktiskt FRAMGÅNG något som anses positiv i många länder.
  3. Absolut viktigast: Berlusconi har tagit verkliga krafttag för att få ner immigrationen från Afrika. Detta är MASSIVT populärt, precis som i de flesta andra västländer.

  Min uppfattning är att korruptionen i Sverige är betydlig värre än i Italien men skillnaden är att i Sverige är den legal. Fackförbundens kopplingar till sossarna, utnämningar av f.d politiker till högavlönade låtasjobb, groteska pensionsavtal för politiker, etc, etc.

  Kontrollen av media via statlig TV, statliga sändningstillstånd samt presstöd är minst lika omfattande i Sverige som i Italien. Skillnaden är att i Italen finns det kritik….

 14. Utlandssvensk skriver:

  Ett bra exempel:

  Kommer ni ihåg Björn Rosengren? Han var minister under Persson med ansvar för sändningstillstånd. När han lämnade politiken fick han anställning av Kinnevik, ägare till TV3, med mycket hög lön. Han bor nu på en fläskig herrgård…. Om jag minns rätt rätt tjänade hans son dessutom grova pengar på att bedriva ”utbildning” som betalades av staten.

  Om detta hade hänt i Italien hade det blivit debatt och kanske åtal. I Sverige händer ingenting

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s