Midvintermörker

För andra gången i historien tänkte jag göra lite reklam här på Morgonsur.

Det gäller den rykande färska boken Midvintermörker, skriven av Lars Wilderäng – så här långt sannolikt mer känd som Sveriges störste ekonomi/finansbloggare Cornucopia?.

Min bloggranne redogör på följande vis varför han skrivit boken;

”Ett av mina kanske mest uppmärksammade blogginlägg handlade om ett strategiskt överfall på Sverige 2009 och utifrån det bemötande inlägget fick beslutade jag att skriva en ordentligt researchad thriller utifrån några enskilda personers synvinklar. Men romanen skiljer sig rejält från förlagan, inklusive handlingen och upplösningen. Ingen verkar idag ställa sig frågan vad som skulle hända om våra ansvarslösa politiker inte får de planerade fem årens förvarning om en omställning av försvarspolitiken och Försvarsmakten. Tänk om de signalerna kom redan 2007, och vi ignorerat dem? Omvärlden har dragit andra slutsatser och rustar upp.”

Jag har haft förmånen att läsa ett förhands-ex av boken och kan konstatera att den ger en trovärdig och fullt möjlig bild av händelseförloppet i det fall det moderna framtida svenska försvaret sätts på prov. På riktigt.

Varför skulle något sådant hända, kanske många frågar sig. Ja, historien har onekligen visat – och fortsätter visa – att ”svarta svanar” dyker upp då och då. Händelser som verkar fullständigt osannolika – förrän efter de inträffat. Då är alla helt plötsligt överens om att det var rätt självklart att det gick som det gick.

Precis som Cornucopia påpekar i ett inlägg idag har vi ju faktiskt en ”svart svan” flaxandes framför ögonen just nu – vars konsekvenser vi nog inte sett vidden av ännu. Jag tänker förstås på oroligheterna i arabvärlden.

Nåväl, det kommer säkert att finnas anledning att återkomma till dem senare. Nu var det Midvintermörker det gällde.

Den som önskar läsa en tempofylld roman och samtidigt stödja en bra författare, oerhört produktiv och läsvärd bloggare – och en duktig entreprenör – köper boken. Nu.

Och köpa boken går det bra att göra här, här, här eller – billigare direkt från källan – här.

– – –

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Allmänt tyckande, Säkerhetspolitik och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Midvintermörker

  1. Fundersam skriver:

    Jag måste tipsa om en bok som tyvärr inte finns i svensk översättning. Översätt detta med Google http://fi.wikipedia.org/wiki/Operaatio_Finlandia.

    Kriget börjar i samband med strejker i Sverige, där de finska arbetarna orsakar en konflikt mellan Sverige och Finland. Sedan vill den åländska rörelsen stödja Sverige. Sedan har händelserna sin gång och saker skärps så att kriget blir oundvikligt. Jag har för mig att vid svenskt anfall mot sydvästra Finland bombas betydligt mer än vad som var tänkt från början. Sedan går Sverige till anfall över Norra Kvarken och tar Österbotten, medan Finland tar Malmfälten, vilket är en stor seger för Finland.

    I berättelsen växlar det mellan stridsskildringar från de olika fronterna och anekdoter som när två män som hoppar på ett tåg då deras plutons hade blivit nerkämpad i Österbotten. De hamnar i östra Finland. Då de måste motivera sin existens där, organiserar de lottor för luftbevakning och över en grupp män i skytte. Helt plötsligt kommer det en grupp svenska fallskärmshoppare, som lottorna upptäcker och männen tar till fånga. Då kommer några högre officerare, som då upptäcker att de två männen har smitit från fronten, så de döms.

    En annan anekdot är om ett flygspaningsuppdrag över Umeå. Då blir två beskjutna, så att de landar med fallskärm på svensk mark. Sedan får man följa hur de tar sig till Norge. På vägen lyckades de komma över en svensk bepansrad bil och äta sig mätta i en sommarstuga. I sitt slutord skriver han att det var så dystert att skriva boken. Det är lite tänkbar hur kriget startar och hur det blir värre. Sedan ser man i hans böcker att han fortsätter med anekdoterna, vilket är bra för honom för det är grunden i hans framgångar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s