Peppning sökes!

Photobucket

Som alla trogna läsare har märkt har det varit långt mellan uppdateringarna på Morgonsur under hela våren. Det har sina båda förklaringar.
Den första förklaringen är att jag faktiskt har ett arbete att sköta. Bloggandet är rent ideellt gratisarbete för mitt eget höga nöjes skull, vilket gör att bloggen hamnar några steg ner i prioriteringen, efter jobb och familj. Även om min familj ifrågasätter var de egentligen hamnar i prioriteringsordningen gentemot både jobb och blogg ibland.

Den andra förklaringen är att jag trots en oerhört nyhetsintensiv vår paradoxalt nog känt mig rätt oinspirerad. Jag har helt enkelt haft svårt att hitta särskilt mycket vare sig inspirerande eller irriterande att skriva om.

Denna blogg fokuserar på rättsväsende och försvarspolitik. Tyvärr kommer sig min ‘o-inspiration’ av att båda dessa storheter numera känns som så till den milda grad havererade att jag faktiskt börjar få svårt att motivera mig själv till att vare sig tycka eller skriva om dem överhuvudtaget. Det känns som om man har ett par gamla renoveringsobjekt till bilar som stått och rostat så länge på åkern bakom huset att man liksom tappar sugen. Att börja resonera kring vilket blinkersrelä man egentligen borde köpa och montera känns lite oinspirerande på ett sönderrostat vrak där det ska till så enorma insatser för att ens få motorn att gå runt att man bara ser två alternativ; blunda och låta skiten stå eller bogsera undan och skrota eländet och köp en helt ny bil.

Nåja. Jag kanske överdriver. Det kan hända att jag har drabbats av något slags mild vårdepression. ‘Vårbitterhet’, kanske man skulle kunna kalla det.

Jag har hur som helst några utlovade inlägg som ligger till sig i avvaktan på tid och inspiration. Inspiration är förvisso inte allt i skrivandets värld. Man kan skriva på transpiration också. Mendet gör jag bara inte som obetalt fritidsintresse. När man är hobbyskribent skall det antingen vara kul eller nödvändigt att skriva. För att t ex släppa ut sin irritation, frustration och aggression.

Alldeles oavsett så har jag faktiskt utlovat en del skriverier här på bloggen. Och jag har en liten noja mina föräldrar överfört på mig, som jag i min tur efter bästa förmåga försöker överföra på mina barn; har man lovat, så har man lovat!

Några av de förhandsutlovade inläggen är:

– Del III av min ‘Afghanistantrilogi’ jag påbörjat i ‘Om Afghanistan del I och del II.

– Mina bittraste funderingar om det svenska försvarets framtid.

– Bokrecension av Kaj Karlssons ‘Operation Nordvind’, som jag läste ut i går.

Jag skulle också kunna tänka mig att skriva något om insatsen i Libyen – som jag blir allt mer skeptisk till av flera orsaker. Eller något helt annat. Jag kom t ex idag på en bisarr historia när jag i jobbet som polis höll på att skrämma ihjäl en bagare.

Jag vet inte. Jag behöver nog lite förslag och peppning som starthjälp för att komma igång igen efter en hysterisk vår – där jag skrivit så mycket i jobbet att jag haft svårt att motivera mig att skriva mer när jag klappat ihop jobbdatorn för dagen.

Käre läsare! Ge mig en kommentarsmässig spark i baken för att ta mig i kragen och komma igång igen!

Tills vidare bjuder jag på denna upplyftande video man blir riktigt glad av:

Annonser

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Allmänt tyckande. Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Peppning sökes!

 1. Kaj Karlsson skriver:

  Jag förstår precis hur du känner dig. Ingen press att recensera boken! Kanske är det bättre med en paus? Ny inriktning? Fokusera skrivandet på en egen bok istället?

  • Morgonsur skriver:

   Hm, du fastnade märkligt nog i spamfiltret. Ovanligt. Din bok ska jag nog minsann recensera, för det känner jag mig väldigt inspirerad till – vilket du definitivt ska ta som en komplimang (tänker inte skvallra mer än så om vad jag tyckte än). Jag har dessutom skrivit några nya och helt medialt oförstörda kapitel i en kommande BA01-bok, och tänkte ta lite till under sensommar och höst.

   Jag ska ta mig en funderare. Och kanske en formell semesterpaus, som den gode bloggkollegan Chefsingenjör’n;-)

 2. Chefsingenjören skriver:

  Instämmer med Kaj. Fokusera på dina erfarenheter från Bosnien och berätta det som hände mellan de stora händelserna. Krig är trots allt 99% väntan och 1% ren och skär skräck!

  • Morgonsur skriver:

   Då är jag inte så fel ute med de nya kapitlen i BA01-boken som behandlar de 99 procenten… Det tar sig. Börjar redan bli peppad;-)

 3. Cynisk skriver:

  Jag tycker att du ska agera på ”haveriet” som du anser det vara. Vi andra bloggare bara gnäller på hur det är, helt okonstruktivt allt som oftast.
  Du är duktig på att tänka utanför boxen. Nyttja det!

  Härmed beställer jag ett inlägg om hur vi kan göra för att hantera de brister i försvaret som du upplever, dvs producera lösningar.

 4. Cornucopia skriver:

  Vi litar helt och fullt på att vad du än gör så är och förblir du bäst!

 5. Jimmy skriver:

  Jag skulle vilja höra mer om dina tankar om polisen. Hur borde en modern, väl fungerande polisorganisation i Sverige se ut, den vi har idag är ju varken modern eller väl fungerande. Med den polis och militär vi har idag så är Sverige, enligt min uppfattning att betrakta som en ”failed state”, det märks bara inte av så mycket för att alla sitter hemma och tittar på Idol eller liknande.

  • Morgonsur skriver:

   Det har blivit lite upp & nedvända världen. När det gäller fordon, vapen och personlig utrustning har polisen aldrig varit så internationellt sett välutrustad. Världsklass, helt enkelt. När det gäller organisatorisk funktionalitet… oj,oj,oj! Det var nåt annat det…

   Jag är inte så säker på att det går att göra så mycket åt, är jag rädd. Men jag tycker det är ett bra upplägg och kommer säkerligen att återkomma till saken. Jag behöver dock fnula lite på frågan, så jag vet bättre än att lova när. I värsta fall blir det efter sommaren…

 6. Parabellum skriver:

  Morgonsur, du och din blogg är en av anledningarna till att jag började intressera mig för bloggvärlden och att aktivt delta i den.
  Du är en inspiration och dina insikter och åsikter betyder mycket mer än vad du kanske tror.
  Så ta en paus, läs en bok i hängmattan, men kom tillbaka sen och fortsätt leverera i toppklass!

  • Morgonsur skriver:

   Tack o tack för komplimangen! Tills vidare tänker jag uppdatera med lite längre intervall, så blir det nog någon hängmattepaus i sommar också. Jag hade inte tänkt ge upp. Det här är alldeles för roligt och ger mig personligen för mycket för det. Dock är det ju alltid så varje år att just våren är en hektisk tid. Jag tycker mig märka det även på flera andra bloggar. Mycket som ska hinnas med…

 7. Sumatra skriver:

  Polisen och Försvarsmakten har det gemensamt att man har väldigt svårt att behålla de bästa och mest drivande individerna. Dessa individer har en tendens att lämna respektive organisation och ha framgång någon annanstans. Detta förhållande är givetvis inte 100-procentigt men tillräckligt vanligt för att vara en tendens.

  Vad är orsaken till detta? Takhöjden, den reglerade befodringsgången i början, lönen, arbetsuppgifterna, ledarskapet, nyfikenhet på livet utanför, arbetstiderna eller något annat? Jag ser helst att det är något mer subtilt än egen ekonomi. Båda yrkena innehåller faktorer som är svårmätbara och som kan verka drivande och inspirerande. Kanske.

  Samtidigt kan man förvånas över att det finns individer i systemet som trots allt har kapacitet för mer än vad de får ut genom att vara kvar. Vad får dessa att stanna kvar?

  • Morgonsur skriver:

   Du sätter fingret på funderingar vi nog är många som delar. Både de som valt att lämna och många av dem som kämpar sig kvar i motvind.

 8. Commander skriver:

  Ja du, Morgonsur!

  Jag antar att du fått peppning så att det räcker av dessa kommentarer. Jag kan inte annat än hålla med föregående skribenter. Din blogg är utan tvekan en av de bästa och mest läsvärda i bloggosfären. Vi är många som läser det du skriver med stor behållning. Du har mycket viktigt att säga, därför – ta en paus och ladda batterierna och återkom med full styrka när du är redo.

  / Commander

  • Morgonsur skriver:

   Tack, tack. Jag har nog t o m fått mer peppning än jag förtjänar. Tanken var mer att fika lite efter bra uppslag, men jag uttryckte mig nog på ett lite lustigt sätt, ser jag nu när jag läser min text. Det gör inget. Peppning behöver man alltid, och det känns onekligen som jag har sagt det mesta jag har haft att säga flera gånger om just nu – med föga inverkan på de stora skeendena. Risken känns överhängande att jag börjar älta, reprisera gamla fraser och inlägg och upprepa mig till den milda grad att jag blir tjatig;-).

 9. Bertil Lehman skriver:

  Just det! Ladda batterierna och kom igen! Det är sommar!
  Jag känner likadant, men gick i pension för 19 år sedan.
  Det blir allt jobbigare att sköta trädgården. Snart gruvar
  jag mig för att gå ut och tömma brevlådan, men Du är ju ung!
  Sandarnegubben

  • Morgonsur skriver:

   Ingen fara. Jag uttryckte mig nog på ett sätt som kan tolkas som om jag är tröttare än jag egentligen känner mig. Men visst ska det bli skönt att få semester. Söderhamns skärgård är en av världens vackraste och mest avkopplande platser, så jag kanske rentav guppar förbi Sandarne från sjösidan.

 10. Järnvargen skriver:

  Jag tycker att din blogg ofta är den bästa av de stora försvar/säkerhetsbloggarna. Särskilt tycker jag om dina och Chefsingenjörens anekdoter där man får en inblick hur det såg ut tidigare.

  Sedan är jag också intresserad av din syn på hur polisens verksamhet bör förbättras.

  • Morgonsur skriver:

   Tack för det! Jag skall som sagt fundera lite över polisens öde. Jag är inte allt för hoppfull, men skall som sagt ”fnula lite” på saken…

 11. Ola ljungberg skriver:

  ladda om! du har en fantastisk skrivar-begåvning!
  kanske fundera vad som gömmer sig bakom sjö-fylleri-lagen?
  intecens justitidepartementet eller statsministern vågar kommunicera. vad döljer de?
  är lagen endast ett existensberättigande för KBV?
  PARTIERNA vill att bidrag till dem inte ska offentliggöras, har de fått bidrag av IOGT, MHF för att rösta fram denna ny-kriminilaserande lag? utan svar så famlar man i mörker.

  • Morgonsur skriver:

   Det är väl svårt att kommunicera och försvara en lag som stiftats utifrån moralpanik, populism, okunskap och maggropskänslor. Ingen vill gräva särskilt djupt i den, utan man kommer att nöja sig med att redovisa hur lyckat det är att ”så många ‘livsfarliga’ sjöfyllerister åkt fast och inte längre kan ‘riskera livet på sina medmänniskor'”.

   Men jag kommer inte att sluta tjata om onödiga förmynderilagar som har sin grund endast i det svenska folkets nationella panfobi och den utbredda önskan att i missriktad välvilja mästra sina medmänniskor till att bli ‘bättre’.

   Vi invånare i detta land får varje år ta allt större ansvar för våra egna liv där samhället tidigare stöttade. Det skulle jag inte ha något emot om det också följdes av större befogenheter att styra över den egna vardagen. Tyvärr går utvecklingen ur den synvinkeln i helt motsatt riktning. Den individuella friheten blir allt mer kringskuren varje dag. Fria människor är ju farliga. De kan ta sig till med lite vad som helst. De kan ju i värsta fall rentav röka på en tågperrong.

   Hu, så hemskt.

 12. Sara skriver:

  Hej! Jag tittar in på din blogg nästan dagligen och hoppas på Afghanistan del 3 så glöm för all del inte bort den:-)

  Och vill du ha uppslag så går det bra att sjunga in lite sommarvisor (Julmusiken var ju så fin:-)) Eller så går det bra att kommentera den lustiga situationen i Göteborgs nya häkte med datorer som skulle öppna/stänga dörrar, häktade som blev utsläppta av det skälet och annat smått och gott.

  • Morgonsur skriver:

   Jag får kanske värma upp dragspelet och ta några gamla Harry Brandelius… eller… kanske inte… Kan nog vara bra att bespara Internettet den upplevelsen tills vidare. Häktesproblemen i Gbg har jag faktiskt missat, hör och häpna. Teknikens under…

 13. Antares X skriver:

  Morgonsur ! Tack för ditt bloggande, du har bra insikter och jag anser att du ”make a difference out there”. För min del så var du min öppning till bloggvärlden ”påfarten” till Wiseman och Chefsingenjören samt Cornucopia b.la. Som reservkapten och jägare med en massa KFÖ i ryggsäcken och några utlandsvändor så håller jag med dig – FM idag verkar mera vara en kassako för Generaler som bygger upp olika affärsideer på insidan av HK för att sedan hoppa av och realisera dem som nyblivna entreprenörer. Demonstratorförsvaret är en besvikelse o ingen gör något. Där kommer du in och behövs verkligen. Ta ledigt en stund, fundera och kom igen starkare och mer insiktsfull än tidigare.

  • Morgonsur skriver:

   En tackar stort! Skall ta mig lite ledigt under sommaren, men puttrar nog vidare lite till i tredjedelsfart här på bloggen några veckor till;-)

 14. Håkan skriver:

  Hej Morgonsur!

  Jag skriver upp mig direkt på en bokning av din eventuella bok om BA01.
  mot att du signerar den :).

  Samt att din blogg är bland det bästa jag har läst varesig vilket inlägg det än har varit, Bortsett från lean där du var ute å cyklade lite enligt mig 🙂

  • Morgonsur skriver:

   Man kanske borde ta upp en bokningslista. Det kan ju vara engagemangsdrivande i sig… Jag tror förresten du har missuppfattat mig angående lean. Jag skall förklara varför i ett inlägg som kommer inom kort;-)

   • Håkan skriver:

    Bokningslista låter som en ypperlig idé.

    Jag måste ha missuppfattat dig, Jag jobbar med lean själv på ett stort svensk företag och kände inte igen mig alls.

 15. Richard skriver:

  Herr morgonsur!
  Du gör nog som jag!
  Lever efter måttot 3G.
  Gnäller inte.
  Gör alltid något åt saken.
  Ger aldrig upp…

  Vila du pojk. Ta hand om DIG! Inte bara oss.

  Hoppas vi ses i sommar!

  K-DUCK

 16. Richard skriver:

  Visst Cynisk!
  ”Rådet” tar upp ärendet inom kort.

  Stand by stand by!

  K-DUCK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s