Sommarläsning: Operation Nordvind och mer

Photobucket

Det börjar bli dags för semesterläsning. Och då kan det vara på sin plats med några rekommendationer. För det finns det att ge, för första gången på länge. Efter några för mig rätt trista somrar på bokfronten har det dykt upp några nya och spännande svenska författare. För om man liksom jag gillar realistiska ”technothrillers” och deckare – men är  petig med att storyn eller detaljerna däri ändå skall få en morgonsur gammal polis och soldat att känna sig hemma är det förstås inte alla storsäljande svenska författare som klarar mina detaljgranskande ögon.

Jag har t ex svårt att läsa svenska deckare överhuvudtaget. Det är svårt att hitta böcker som handlar om svensk polis där en svensk polis överhuvudtaget kan känna igen sig. De två jag på rak arm kan komma på att jag inte bara står ut med – vilket är normalfallet – utan faktiskt rentav uppskattar att läsa är Leif G W Persson och Henning Mankell.

Dock; håll er borta från alla filmatiseringar (förutom polis-kultfimen ‘I Lagens Namn‘ efter Leif G W Perssons ‘Samhällsbärarna’). Svenska polisfilmer tittar jag själv överhuvudtaget inte på. Jag klarar inte av det, och om du vill veta varför bjuder jag dig på en repris av detta bittra inlägg om svensk film.

Nå, åter till saken; på den svenska ‘technothrillerfronten’ har det varit rätt tunnsått efter Coq Rouge gick i pension. Med viss reservation för att jag ännu inte läst Robert Karjels senaste bok.

Men trots allt ser det här ut att bli ett ljust år för semesterläsningen. Min första rekommendation är att ni som inte gjort det läser Lars Wilderängs sanslöst välresearchade bok Midvintermörker. Jag har varit perifert insyltad med viss faktarådgivning i ett tidigt skede och läst den i spridda skurar på min dator, varför jag tänkte vänta en stund tills jag hunnit glömma tillräckligt mycket för att läsa den igen med en viss distans och göra den rättvisa i sin slutliga form. Därför har jag heller inte recenserat boken än. Men som en liten minirecension kan jag i alla fall säga att den är oerhört läsvärd – förlåt, ett absolut måste – för alla som har ett intresse för svensk säkerhetspolitik.

En bok jag däremot läst nyligen är Kaj Karlssons Operation Nordvind. Om  Lars Wilderängs bok Midvintermörker grovt sett kan ses som följande grundprincipen ‘debatt med underhållning’ är Kaj Karlssons bok snarare ‘underhållning med debatt’.

Boken handlar om den f d SSG-officeren Gustav Sterner (som nog har lånat en hel del drag av Kaj Karlsson själv). Sterner blir mer eller mindre av en slump inblandad i en historia där storpolitik, terror och stora pengar flätas samman på ett fantastisk sinnrikt sätt.

Språket i boken flyter oerhört bra och kan bitvis rentav beskrivas som vackert, Kaj Karlsson lyckas dessutom fläta samman och berätta flera parallella historier om både stora skeenden, själva grundstoryn och rollkaraktärernas liv och leverne på ett sätt få klarar av. Det gör att boken är intressant och spännande rakt igenom.

Jag blev faktiskt oerhört glad när jag läste boken. Äntligen en ny svensk författare jag definitivt kommer att köpa varenda bok av. Som har förmågan att berätta en bra, komplex historia med flera bottnar och parallellhandlingar, har ett vackert språk och som dessutom har en yrkesmässig kompetens – civilt och militärt – som ger trovärdighet i detaljerna.

Storyn är förstås rätt osannolik – men den är fullt möjlig och skulle mycket väl kunna inträffa. Och det är precis så jag tycker en bra bok i denna genre skall vara. För osannolik story blir boken larvig, för verklighetstrogen story blir boken tråkig.

Jag tycker Kaj Karlsson har lyckats bra med att få till den balansen. Och trots sin bakgrund har han dessutom såvitt jag kan bedöma ändå lyckats med konststycket att inte avslöja en enda yrkeshemlighet som SSG-soldat, annat än sådant som redan är allmänt känt.Men för den som vill veta mer om hur internationella specialförband fungerar är boken förstås ändå en riktig guldgruva.

Kaj Karlsson har i storyn också lyckats väva in en hel del kritik mot det svenska krishanteringssystemet. Om det nu är just ordet ‘kritik’ man skall använda för att beskriva den valhänthet, undfallenhet och ineffektivitet krishanteringssystemet uppvisar när det utsätts för påfrestningar i boken. Vi som arbetat i nämnda system väljer nog tyvärr snarare ordet ‘realism’.

Sammanfattningsvis tycker jag det är en oerhört stark debutbok. Jag har bara ett riktigt stort klagomål; boken var för kort! Kom genast ut med nästa, Kaj Karlsson! Gärna före slutet av juli. Min hängmatta väntar…

I väntan på Kaj Karlssons nästa har jag börjat läsa Anders Jallais ‘Spionen på FRA’, som jag tyvärr inte hunnit med att läsa förrän nu, fast den funnits ute ett tag. Jag köpte den när den släpptes som pocket nyligen. Så här långt har jag bara en kommentar: Oj!

Den boken borde rimligen orsakat en och annan svettpärla hos gamla makthavare. Jag undrar om alla läsare egentligen förstår hur nära sanningen den förment fiktiva boken tassar. Så här långt är jag helt såld. Jag lär återkomma till den.

Det var många år sedan jag hittade så mycket semesterläsning som verkligen passar min smak. Det här blir en riktigt bra litteratursommar för morgonsura, tror jag…

–     –     –

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Allmänt tyckande och märktes . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Sommarläsning: Operation Nordvind och mer

 1. Kaj Karlsson skriver:

  Tack för det starka omdömet! Det gläder mig att du gillar boken och vill rekommendera den till andra.

 2. Håkan skriver:

  Jag har köpt boken. Tyvärr kanske man ska säga så kommer jag läsa ut boken ”welcome to the jungle” om Guns & Roses först. Men ja min semester har ju inte börjat än 🙂

 3. Skipper skriver:

  Då kan jag verkligen också rekommendera uppföljaren till ”Spionen på FRA” nämligen Jallais andra bok ”Landsförrädaren” som handlar om Palmemordet och ubåtar. Själv väntar jag på den sista boken i trilogin som kommer att avhandla Estoniakatastrofen. Precis som du säger så får jag känslan av att Jallai snuddar väldigt nära sanningarna, och de gamla makthavarna mår nog ännu sämre efter den andra boken ”landsförrädaren”. Rekommenderas å det kraftfullaste som sommarläsning

 4. Suzanne Kijko skriver:

  I like spy story, good suggestion.

  Suz

 5. snawitz skriver:

  Jag läser uteslutande deckare.
  Sommaren är en perfekt årstid för läsning – jag brukar sitta nära vattnet och läsa.

  Läser just nu 3 sekunder av Roslund/Hellström, och ja, den är faktiskt klart läsvärd

 6. Heckler skriver:

  Kan bara instämma med Skipper, Jallais Landsförrädaren – Fantastisk bok. Jag är precis klar med den, och den har givit många timmars eftertanke och funderingar om hur brännande nära sanningen han egentligen är.

 7. Per K Eleman skriver:

  Uppmaning till alla som med någon sorts behållning läst Jallais senaste;Läs Mikael Holmströms avslöjande, faktaspäckade och djuplodande redovisning om det svenska Nato-samarbetet under kalla kriget. Den heter Den dolda alliansen, Sveriges hemliga Nato-förbindelser. Stay Behind – fast på riktigt…

 8. Anonym skriver:

  jallais böcker är bra, det är dom. Men dom kunde vara en bra bit mycket bättre om vi ska vara ärliga? På tok för många upprepningar, och en viss överdrivenhet i vissa skeenden kanske? Lite synd att så bra idéer och berättelser inte får den bästa omorgen i skrivandet/korrekturen.

  • Morgonsur skriver:

   Jag noterade någon upprepning, och tanken slog mig att Anders Jallai kan ha någon tanke med åtminstone vissa av upprepningarna. Hur som helst är det väl så att de flesta böcker här i världen går att hitta fel i. Nu är ingen av dessa författare några Nobelprisaspiranter just nu. de skriver underhållande böcker, och min personliga uppfattning är att de gör det riktigt bra. Jag blir underhållen.

   Men jag är ju en sån där petnisse som för all del kan hitta fel i detaljer både här och där. Ett tips till Anders Jallai är att diplomatbilar i början av 80-talet inte hade blå skyltar, utan vanliga nummerskyltar. Kutym var dock att ha ett motsvarande nationsdekal men med ”CD” (Corps Diplomatique) på bakflygeln för att siignalera diplomatstatus vid behov. De blå skyltarna (och gula taxiskyltarna) kom i slutet av 80- eller början av 90-talet om jag inte minns fel.

   Den enda skylt i avvikande färg som existerade under början av 80-talet var den gröna saluvagnsskylten.

   Hur många minns förresten att det var obligatoriskt med nationsdekal, ”S-märke”, på bilen om man åkte utomlands under samma tid. Det var svensk lag på att utländska bilar måste ha nationsdekal till… vi gick med i EU ungefär. Man fick alltså böter om man inte hade klistrat på det där ”S-märket”.

   Detaljer, detaljer… Men jag är en obönhörlig nostalgiker med gott minne…

 9. Pingback: 7 recensioner av Operation Nordvind | alda bergr

 10. Fundersam skriver:

  Jag rekommenderar Korsfararna av Tor Högnäs, en självbiografisk roman om Fortsättningskriget, med scener från fronten, från ockupationen av Fjärrkarelen, från utbildning bakom fronten. (Tyvärr hittar jag bara kortfattad information om honom på finska http://fi.wikipedia.org/wiki/Tor_H%C3%B6gn%C3%A4s .)

  Annars är OsKus fjärrpatruller av Mäkelä, Jukka L. bra. Det är om styrkorna som tog sig in bakom fronten. Spännande historia, snygg översättning och behaglig typografi i kombination.

  • Morgonsur skriver:

   Har just läst ut Jallais andra bok ”Landsförrädaren”, och väntar med spänning på tredje delen. Rekommenderas varmt. Jag hade svårt att släppa böckerna eftersom jag kände igen snart sagt varenda person i boken, även om de maskerats mer eller mindre effektivt och detaljer ändrats i karaktärer och bakgrunder. Även en hel del skeenden är verkliga, vissa med smäre modifikationer. Jallais böcker är något av det mest tankeväckande jag läst.

   Fascinerande.

   En extrabonus för mig i både Kaj Karlssons och Anders Jallais böcker är de härliga skildringarna av skärgårdslivet. Jag gillar såväl dykning, kajakpaddling som att sitta ensam på en kobbe och glo, vilket gör att jag förstås blir rätt lättflirtad…

 11. Per K Eleman skriver:

  Efter att ha sträckläst Operation Nordvind vore det enkelt att instämma i den närmast unisona hyllningskör som bloggägaren och hans kommentatorer stämmer upp till förmån för Kaj Karlsson och hans debutroman. Lite för enkelt. Missförstå mig nu rätt; jag är inte ute efter att nedvärdera författarens prestation och jag anser inte boken på något sätt vara ointressant – tvärt om är den ur en särskild aspekt mycket intressant. Jag återkommer till det. Jag uppfattar dock, analogt med att myntet har tre sidor och universum påstås inrymma inte mindre än 11 dimensioner, att det på denna blogg ändå kan finnas utrymme att belysa några av författarens inadvertenser.

  Vilorum
  Mycket få yrkeskategorier har i sitt dagliga värv tillgång till vilorum, möjligen begravningsentreprenörer och vissa funktionärer inom samfund av religiös karaktär.
  Den militära underrättelsetjänsten, i likhet med andra arbetsplatser med fler än 50 anställda, tillhandahåller i gynnsamma fall och i enlighet med arbetsmiljöverkets föreskrifter lämplig plats för tillfällig vila, vid t.ex. illamående eller huvudvärk – så kallade vilrum.

  Bordning
  Bordning av finlandsfärja under gång med fritidsbåt av mindre modell måste rimligen anses vara en mycket krävande manöver. Att dessutom genomföra denna övning under mörker och utan tillgång till fast förända ställer – av lättförståeliga skäl – krav på ett synnerligen väl utvecklat sjömanskap.
  Nu förutsätts sannolikt broder Mattias ha tillbringat merparten av sin reservofficersutbildning och fortsatta tjänstgöring inom örlogsflottan med att medelst motorbåt transportera diverse flaggmän mellan, med god fart manövrerande, kryssare och jagare och kan därmed anses besitta full kontroll över de hydrodynamiska flöden och fenomen som uppstår kring ett fartygsskrov och dess möjliga och oönskade konsekvenser.
  En sen aprilnatt 1996 förolyckades, efter en kollision, en mycket erfaren båtman och en lots tillhörande Sjöfartsverket när de med sin 11,7 m långa lotsbåt under goda navigerings- och väderförhållanden i farleden söder om Kapellskär skulle borda ett 88 m långt torrlastfartyg. Orsaken till olyckan har inte kunnat fastställas. Don’t try this at home kids!

  Hkp-transport
  Att i en omgång transportera och på ett fartyg sätta ombord totalt 70 SF-operatörer och poliser med tre HKP10B låter sig av flera skäl inte göras. Utan att gå djupare in på begränsningar kopplade till rena tillgänglighetsaspekter kan konstateras att det av prestanda- och konfigurationsskäl kort och gott är en fysisk omöjlighet. Detta är inte bara ett berättartekniskt problem utan, efter avvecklingen av HKP4, även ett högst konkret problem för ansvariga myndigheter att hantera IRL. Det hade nog varit mer realistiskt att på känt Star Trek-manér låta teleportera truppen till fartyget. Teleportering påstås, enligt den vetenskapliga tidskriften Science, vara fullt genomförbart – åtminstone i laboratoriemiljö.

  Däck
  Blotta tanken att benämna ett fartygs sektionsindelning i vertikalled ”våningsplan” kan nog endast emanera från en skogsmatros.

  Motivet bakom terrordådet
  Med aktörer som Nord Stream-trojkan Lars O. Grönstedt, Nicklas Andersson och Dan Svanell ständigt rännande i riksdagskorridorerna kan nog risken för uppfattningen att ryska ”nationella” intressen skulle kunna komma att äventyras till följd av svenska utrikes- och säkerhetspolitiska ställningstaganden i stort sett avskrivas; utrikesministerns små öar av – mer eller mindre impulsiva – uttalanden till trots. Väg därtill in att statsrådet ifråga N.B. har ett förflutet som såväl delägare som styrelseledamot inom något eller några av de postsovjetiska energikonglomeraten, med allt vad det kan innebära…

  Det mest intressanta med boken är att författaren på ett mycket initierat sätt åskådliggör den problematik vi står inför när åtskilliga mer eller mindre svårt traumatiserade unga män och kvinnor efter internationella insatser nu slussas ut i samhället för en, många gånger, dysfunktionell tillvaro. De attityder, till samhället i allmänhet och till politiker i synnerhet (”tomhylsan och hans knähund”), och den kultur som frodas i dessa kretsar oroar.
  Detta samtidigt som merparten av försvarshälsans läkare inte har förmåga att utläsa akronymen TBI och än mindre ställa diagnosen.

  • Morgonsur skriver:

   Kloka och intressanta iakttagelser. Bordning vare sig från helikopter eller liten RIB/motsv är inget för nybörjare, men samtidigt tror jag många skulle förvånas om de visste vad som är möjligt, och vad även svenska specialförband klarar av. Som du påpekar finns dock stora frågetecken vad gäller svensk helikopterförmåga. Det finns kompetenta flygförare, men flottan av lämpliga helikoptrar är mikroskopisk, plus att det finns gott om smått skitnödiga SäkI-bestämmelser som sätter käppar i hjulet för utvecklandet av kapaciteten fullt ut.

   Som sagt, intressant, initierat och läsvärd kommentar. Tack för den.

 12. Daniel skriver:

  Tack för tipset om Midvintermörker!

 13. For maximizing of choosing capability here”. At Eco –
  Express. Let your healthy, beautiful skin glow
  as always, thereby guaranteeing you to experience a
  better and livelier life.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s