Gästinlägg: Försvarets roll vid terrordådet i Oslo

Photobucket

Norska soldater på post i Oslo. Foto: Jonas

Med anledning av de fruktansvärda terrorhändelserna i Oslo kommer här ett gästinlägg från signaturen ‘Jonas’, som för de flesta läsare av min blogg då han förärat oss flera tidigare välskrivna gästinlägg. Jag tänkte inom kort återkomma med några egna reflektioner kring terrordåden i Oslo, då det hos mig – som hos de flesta – minst sagt finns många tankar i huvudet kring detta. Tills vidare lämnar jag ordet till Jonas /Morgonsur

Gästinlägg från signaturen ‘Jonas’, 2011-07-23:

Jag tänkte meddela lite tankar kring händelsen som drabbade vårt grannland genom att lyfta blicken och reflektera kring de norska statsmakternas omedelbara krishantering och koppla detta till svenska förhållanden. Jag tror personligen att det är just detta som kommer att diskuteras livligast efter att media rundkört informationen om själva händelsen så länge att alla hunnit citera alla.

Undertecknad befann sig under dagen (lördag dagen efter) i Oslo i ett helt annat ärende men blev då vittne till efterspelet inne i centrala Oslo. När jag steg av pendeltåget på centralstationen i Oslo möttes jag inte av den stad som jag trodde jag skulle möta. Det var turister och oslobor som gick runt tillsynes ganska obemärkta av gårdagens händelser och även om det var lite mindre människor än vanligt i rörelse så motsvarade folkvimlet en vanlig vardag i Oslo som jag mött många gånger innan.

Det var först när jag närmade mig platsen för bombattentatet som krossade fönster och fotograferande turister visade på vad som hänt för mindre än ett dygn sedan.  Jag reagerade dock direkt på att alla avspärrade vägar runt och in mot bombplatsen bevakades av värnpliktiga iförda full stridsutrustning  d.v.s. hjälm, kroppsskydd, stridsväst och vapen på bröstet. Jag pratade med en av soldaterna och han berättade att de under fredagen fått sin helgpermis indragen och att deras förband bevakat området sen igår kväll.   När jag sedan gick ner mot norska stortinget bevakades även detta av  yrkessoldater från telemarksbataljonen och MP från norska Livgardet (HMKG).

Som f.d. Yoff. numera resoff. så tittar jag naturligtvis extra noga på soldaterna och analyserar även omgivningens reaktioner. Följande kom jag fram till.  Om den militära närvaron av fotfolk i Oslo var massiv under lördagen så var den polisära närvaron på marken nästan noll. Vid två tillfällen såg jag fotpatrullerande poliser varav ett av  polisstridsparen utgjordes av två chefer iförda skärmmössa och lågskor. De andra två stod utanför centralstationen och pratade med en äldre kvinna. Alla andra poliser framryckte i fordon på väg nånstans. Den norska Polisen verkar ha tagit till sig den svenska taktiken som går ut på att bara i yttersta nödfall lämna den kuvös som kallas radiobil.

Jag gick runt hela det kvarter som var avspärrat och vid varje väg stod det 2-3 soldater och bevakade ingången samt pratade. De pratade oavbrutet med turister, oslobor och affärsinnehavare om vartannat. Det verkade finnas ett outtömligt behov från alla att prata av sig. Jag ställde mig vid en avspärrning för att lyssna och många turister kom fram och fick en förklaring på vad som hänt.  Många som är på besök i Oslo hade troligen på lördagsmorgonen kanske inte insett omfattningen av händelsen eftersom de inte kan norska och eftersom de utländska pappersvarianterna av tidningarna inte kommit än så är det naturligt att fråga vad som hänt. Andra Oslobor verkade ha ett behov av att genomföra avlastningssamtal med någon. Överallt där det stod soldater stod det även civilister och pratade om det som hade hänt.

Det finns naturligtvis i Oslo som i andra stora städer massor med människor som inte har någon att dela sina funderingar med. Då kan tio minuters skitprat och reflektion om händelsen med en soldat göra stor skillnad. Jag vet inte hur många tusen informations/avlastningssamtal som norska försvaret genomförde under lördagen men med tanke på vad jag såg så var det många. Samtidigt åkte Polisen radiobil.

På vägen hem lyssnade jag på norska P1 där de berättade att många reagerat negativt på att staden varit ”belägrad av soldater”  och att det var ”checkpoints överallt”. Vissa hade alltså inte uppskattat den militära närvaron men de hade också i stora delar fel. Det fanns inga checkpoints. En checkpoint är som bekant en kontrollpunkt för att kontrollera ett naturligt flöde av människor och/eller fordon.  Det här var bara gammal hederlig avspärrningskontroll som gjordes för att inte vanligt folk skulle trampa in rakt i det som är en farlig miljö med glassplitter och byggnader med tveksam hållfasthet men också för att det är en brottsplats. I den meningen är en polisär nykterhetskontroll längs en väg mer en av en checkpoint än det som norska Försvaret gjorde idag.  

Det är ändå viktigt att förstå att det militär personal gör inte  är det som den civila massan ser. Civilister gör andra kopplingar och vissa kopplade nog ihop dagens militära närvaro med det som de sett från TV ifrån mellanösterns olika krishärdar. I dessa TV-sändningar kopplas ofta ordet checkpoint samman med att soldater visas när de står i gathörn med vapen.  Men militären gjorde inga andra inskränkningar i människors rörlighet mer än att förhindra tillträde till bombplatsen och stortinget men vissa drog alltså slutsatsen att de inre delarna av Oslo var belägrade.

Hur kan detta komma till lärdom i Sverige med svenska förhållanden. Jag drar följande slutsatser;
Försvarsmaktens stöd till Polisen vid terrorismbekämpning har ofta beskrivits i ganska fantasifulla termer av nedskjutning av inkommande kapade flygplan och bekämpning av självmordsbombare med prickskyttar från diverse specialförband. Om man delar upp ett terrordåd i tre delar; före, under och efter,  så har jag aldrig trott att varken Polisen eller Försvaret har särskilt mycket att säga till om under själva akten.

Bestämmer sig någon för att spränga en bomb så kommer han att göra det. Vill statsmakterna stoppa denne så måste de ske långt före själva smällen och inte likt Jack Bauer 20 sekunder innan bomben går av. I före fasen kan Försvarsmakten ge stöd främst i form av underrättelsestöd. Det är dock framförallt i efterarbetet som Försvarsmakten kommer att kunna spela en avgörande roll och då i superenkla uppgifter som att bevaka avspärrningar.

Om en liknande bomb som den i Oslo skulle sprängas i Stockholm skulle kanske upp till 100 olika vägar och tillträdesleder vara tvungna att spärras av. Detta klarar inte Polisen utan måste ha hjälp. Då är Försvarsmakten den enda kandidaten till jobbet eftersom den vanliga Polisen verkar ha förklarat den ypperliga resursen beredskapspolisen för organisationa non grata.  Denna typ av naturliga uppgifter diskuteras sällan utan det blir alltid ådalen och kravallbekämpning som kommer på tal så fort Försvarsmaktens stöd till Polisen diskuteras. Aldrig diskuteras svårigheten med dessa enkla uppgifter. Nu säger säkert vissa ”vad fan, bevaka lite avspärrningar är väll ingen konst, det behövs väll inte övas” Men faktum är de soldater jag talade med hade stått post i 10 timmar utan mat, paus, extra vatten eller avbyte. De ställdes ut kl 7 på morgonen och hade stått så vilket resulterade i att undertecknad gick iväg och köpte coca-cola och pizza till ett stridspar som stod på en avskild gata, man ska fundera på om de 200 kr man ska investera i det kollektiva sorgearbetet ska gå till en blombukett eller till nåt annat, det går att visa medkänsla på många sätt.

Detta visar dock att det är en sak att ställa ut 30 stridspar i en stad och en annan sak att få uthållighet på det. Med tanke på hur det såg ut kring bombplatsen så lär det dröja många dygn innan allmänheten kan ges tillträde. För att citera den gode Clausewitz (eller om det var Sun Tzu) som sa nåt i stil med att i strid är endast det enkla möjligt och även det enkla blir svårt.

Min andra reflektion är den om soldater som statens språkrör. I samband med stockholmsbomben tyckte jag att Polisen gjorde att bra arbete genom att på platsen för händelsen upprätta en informationscentral och ställa dit flera poliser som kunde svara på frågor.

Nu var stockholmsbomben ingenting i jämförelse med vad som drabbat Norge och skulle det smälla på samma sätta finns det ingen möjlighet i världen för Polisen att vara allmänheten behjälplig på samma sätt, särskilt inte då Polisen som normalförfarande åker runt i sina fordon. Då kommer troligen Soldater från Försvarsmakten att vara några av de få kontaktytor dit folk kan vända sig när de är ute på gatan bara för att se vad som hänt.

Jag tillhör de som ofta skrattat åt Polisen som direkt efter ett bankrån ställer ut poster vid den just rånade banken. Den bank i riket som för tillfället borde vara den bank med minst rånrisk p.g.a. penningbrist och polisär aktivitet i övrigt borde rimligen inte behöva ha en MP5-beväpnad post framför ingången.  Idag insåg jag det geniala i att ha en stillastående person som bekymrade och nyfikna människor kan fråga ut om allt möjligt från den specifika händelsen till det allmänna förfallet i samhället. Frågor som vanligtvis bara avhandlas på bloggar och i fikarum på berörda myndigheter.

Den tredje reflektionen handlar om att människor i det snart helt avmilitariserade Skandinavien (Finland tillhör ej skandinavien) är att människor i en framtid troligen kommer att uppfatta soldater på övning eller i skarp tjänst som någonting mycket exotiskt och ovanligt.

Detta till skillnad från idag då det ändå finns ett visst kollektivt minne kvar från värnpliktseran. Det är därför av yttersta vikt att signalerna blir rätt från början. Om jag har någon kritik att rikta mot den eller de chefer som satt på besluten så var det att låta soldaterna i Oslo, som mer eller mindre bara vaktade avspärrningar, att stå i full stridsutrustning med hjälm på och vapnet på bröstet. Vissa hade basker och fältmössa men många av de värnpliktiga bar hjälm och samtliga bar vapnet som om kriget redan var ett faktum.

Att tagga ner, låta vapnet hänga i slinga, ta av sig de förhatliga Oakleybrillorna som många av yrkessoldaterna bar och kanske ta av sig kroppsskyddet för att stå i slät uniform hade gjort mycket för att få bort intrycket som vissa tydligen hade av att innerstaden var belägrad.  

Men när det gäller utrustningens bärande så satt antagligen chefen för styrkan inne på mer info än jag och soldaternas utrustning hindrade inte de tusentals civilister som faktiskt tog kontakt att göra det.

/Jonas

–     –     –

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Rättssamhälle, Säkerhetspolitik och märktes , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Gästinlägg: Försvarets roll vid terrordådet i Oslo

 1. Cornucopia skriver:

  Tack, mkt intressant.

 2. Anonym skriver:

  Det har nämnts att ett fältsjukhus upprättades i Oslo på Fredagen. Stämmer detta verkligen? Ett fältsjukhus går inte på en pisskvart att upprätta direkt. Kan däremot tänka mig någon form av mindre förbandsplats(Role 1) upprättades.

  Skulle vara allmänt intressant att få en redogörelse med vad och hur norska försvaret stöttat i samband med fredagens händelser. Det är som vanligt tunnsått med info på forsvaret.no
  http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/nyheter/Sider/Forsvaret-st%C3%B8tter-politiet.aspx

  /H

 3. Vän av ordning skriver:

  Mycket bra inlägg! Hoppas att Sverige kan ta lärdom av denna fruktansvärda händelse, men är ytterst tveksam till det. Mitt kanske sista förtroende för svenska politiker försvann i o m hanterandet av det politiska beslutet inför FL02 (Libyen fortsättningen). Patetiskt, av patetiska politiker.

 4. Magnus Redin skriver:

  Viktiga erfarenheter, hoppas de noteras av polis och militär.

 5. Jonas skriver:

  @anonym: Jag vet inte hur det var med fältsjukhuset. Det norska försvaret har genomgått liknande förrådstömningar som det svenska försvaret och jag är tveksam om det finns att tillgå ett helt fältsjukhus. Dessutom är den krigsplacerade personalen ofta läkare och sjuksköterskor och dessa borde rimligen göra sitt jobb bättre på Ullevål än i ett tältsjukhus. Dock kan nån form av bataljonsförbandsplats i plutons storlek ha upprättats inne på nån förläggning innan det stod klart att den relativa mängden skadade efter sprängningen var ganska liten.

  @Vän av ordning: Jag har som dig ganska lågt förtroende för Politikers krishanteringsförmåga men när det gäller Libyien så var ju det en ganska annorlunda situation. Det är stor skillnad på att skicka iväg en Jasdivision med anhang och att ställa ut poster i huvudstaden. Men det krävs fortfarande stöd hos regeringen för att Försvaret ska få stödja Polisen som i Norge. En start kan ju vara att börja öva på olika scenarior t.ex. en stor bomb går av utanför Rosenbad och Riksdagen.

 6. Jarle skriver:

  Hei.
  Jeg ville bare påpeke at den observasjonen du gjorde av gardistene i Oslo strider mot den jeg selv gjorde. Soldatene fra HMKG stod alle steder jeg kunne se med våpenet ved siden og hendene fri. De hadde en tilstedeværelse, men var langt fra truende eller fryktskapende.
  Muligens du så dem tidligere enn meg, men mine erfaringer var ihvertfall det totalt motsatte.

  I mine øyne var de vernepliktige soldatene fra kongens garde med på å roe ned folkemengden på den måten de fremtredte i sentrum.

 7. Jonas skriver:

  @Jarle. ”I mine øyne var de vernepliktige soldatene fra kongens garde med på å roe ned folkemengden på den måten de fremtredte i sentrum.”

  Ja det är exakt det som är min poäng. Jag vet inte om du missuppfattade inlägget men det är en hyllningssång till hur det norska försvaret löste uppgiften dagen efter.

  Soldaterna gjorde en enorm insats i staden under Lördagen och fyllde mycket av den funktion som Polisen av olika anledningar inte kunde göra. De hjälpte till men framförallt imponerades jag av deras sociala funktion då människor kunde prata med soldaterna om det som hänt. Sen att det uppenbarligen fanns vissa individer i staden som inte tyckte om den militära närvaron och talade om checkpoints och belägring visar bara enligt mig att alla människor inte ser på militär närvaro på samma sätt. Vad som faktiskt görs och vad människor ser är två helt olika saker. Men jag är övertygad om att majoriteten av invånarna och besökarna i Oslo uppskattade närvaron. Jag tror det var ganska få som uppfattade staden som belägrad men det var ändå så många att NRK P1 tog upp det i en av sina radiosändningar.

  När det gäller utrustningen så håller jag med om att svansföringen under morgonen då jag först såg dem var väldigt hög att den avtog under dagen. När det gäller vapnets bärande så är det detaljer i sammanhanget och det går att diskutera i timmar om detta. Min enda reflektion var att det kanske vore än mer lämpligt att skippa stridsutrustningen och bara stå i ren uniform med vapnet i sida ist för på bröstet då de enbart verkade vakta avspärrningar. Men som jag skrev satt troligen cheferna för kommenderingen inne på mer info än jag.

 8. Robert Wange skriver:

  I Norge är den vardagliga militära närvaron mycket mer påtaglig än i Sverige. Man ser mycket ofta bilar tillhörande Militärpolisen (som är förvillande lika vanliga polisbilar). Tydligen, enligt Wikipedia, har norsk Militärpolis även till uppgift att ersätta och/eller komplettera de civila polismyndigheterna.

 9. Robert Wange skriver:

  Bara ett tillägg. Jag tycker dessutom att det är en resursfråga. Svenska värnpliktiga kan gott få göra mer civila insatser än att gå skallgång efter försvunna personer.

 10. vi kanske skall skilja lite på äpplen och päron.

  HMKG har ytterst få militärpoliser i sitt led, däremot finns det säkert en tropp eller kanske pluton i beredskap på huseby leir i norra oslo.
  men utbildningen sker på sessvollmoen, som är ett militärt kompetenscentrum med en hel del olika inriktningar såsom MP, EOD och sjukvård.
  ligger i närheten av gardemoen, och har runt 20-30 minuter ”framkörningstid” till det aktuella området

  att MP var nere på ”byn” i tidigt skede, beror nog mer på att det ung tio-femton minuter att komma ner till Oslo S från huseby, om man följer trafikregler och hastighetsbegränsningar.
  vad jag såg på bilderna så var det värnpliktiga MP som i första skedet, var på plats.
  HMKG hade nog fullt upp med att evakuera kungafamiljen och att skydda sitt eget ”leir” slottet och akershus fästning.
  dessutom kanske inte modell Ä var den bästa arbetsklädsel vid tilllället.

  Om det fanns ett ”fältsjukhus” misstänker jag att det var en ”hjelpeplass” dvs en förbandsplats från sjuvårdspluton på HMKG.
  dessa är lättgripbara med möjlighet till triage(skadesortering) och stabilisering.
  man har möjlighet att vårda ca 3-4 patienter, men saknar läkare.
  högsta normala sjukvårdskompetens är en anställd sjuksöterska.
  de använder vad vi kallar bandvagn 206 och sjukvårdstält 4, upprättas av väldrillade vpl på mindre än en kvart.

  men något som motsvarar ROLE2 eller kirurgipluton finns på sessvollmoen, och kan säkert ha kallats vid behov.
  dessa grupperar i tält eller i befintlig byggnad.
  upprättas på ca 6 timmar, men kan vid gynnsamma förhållande kunna ta emot patienter för enklare livräddande kirurgi inom en timme.
  de ”fältsjukhus” norrmännen har i sitt system är ROLE2 enhanced och är containerbaserade.
  dessa tar ca 24 timmar att upprätta, och borde således vara uträknade.

 11. B Stolphammar skriver:

  Jag ser inget fel i att man har en lämplig skyddsutrustning på sig eftersom man inte med säkerhet kunde veta om det fanns mer laddningar och/eller att man kanske behövde undsätta eller bistå inne i byggnader mked rasrisk och då kan det vara bra med hjälm på huvudet. Jag reagerade mer negativt över de norska poliser som gick omkring i kortärmade skjortor och helt utan skydd på kroppen eller huvudet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s