Försvarsdebatten på väg tillbaka?

Photobucket

Efter att ha tagit del av dagens SvD kan jag i en debattartikel singerad Cecilia Widegren konstatera att de gamla militärområdena tycks ha återuppstått, om än i ny skrud.

Retoriskt andas artikeln kraft, men innehållsmässigt ekar det hela tämligen tomt. Som signaturen MatsE påpekar i kommentarerna under artikeln kan den närmast sammanfattas ”Vi planerar att bygga ett försvar där soldater någon gång i framtiden kan skjuta på en fiende”

Min teori är att artikeln är ett (av säkerligen många) provskott för att sondera intresset av försvarsfrågor innan valrörelsen. Det brukar vara kutym att partikamrater på hyfsat hög nivå – men inte längst upp –  i valfritt parti  får sondera gensvaret på diverse tänkbara ändringar av respektive partis politik i en fråga. Om motståndet i media eller folkopinion blir för hårt har man ”deniability” och kan skylla på att det var en enskild politikers åsikt som inte representerar partiet.

Vad jag tror – och hoppas – man i sådant fall sonderar är ett begrepp som smugits in i texten i slutet av andra stycket; ”…bland annat som en grund för att återta samhällets hela försvarsförmåga.” Jag tolkar denna i övrigt rätt intetsägande artikel som en första sondering av hur en politik riktad mot vad som tidigare kallades ”återtagning” , samt hur en satsning på att återupprätta ”totalförsvaret” i ny tappning skulle mottas.

Jo tack, initiativet mottas i sådant fall väl från åtminstone min sida. Men är det inte lite väl sent påtänkt?

Hur som helst kan man lätt konstatera att försvarsfrågan ännu måste betraktas som en totalt ointressant fråga i den offentliga debatten. Den mest tydliga indikatorn på detta är att såväl Cecilia Widegrens artikel som Claes Arvidssons ledarartikel på samma tema går att kommentera i en svensk dagstidnings nätupplaga.

Alla som analyserar gammelmedias göranden och låtanden vet vid det här laget att kommentarer endast tillåts under artiklar där politiskt totalt ofarliga frågor behandlas. Antingen a) där så gott som total konsensus råder mellan så gott som 100% av populationen bland alla… ja, däggdjur… (typ; ”våldtäkt mot barn måste motarbetas”, ”mord är alltid fel”), eller b) där det inte spelar någon roll om någon med aldrig så goda argument eller faktaunderbyggnad tycker annorlunda, eftersom det hela är en låtsasfråga ingen ändå bryr sig om på riktigt (typ; vilken låt som borde vunnit melodifestivalen, frågan om Sveriges territoriella försvar) .

Nå. Den som lever får se.

–     –     –

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Säkerhetspolitik och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Försvarsdebatten på väg tillbaka?

 1. Lars R skriver:

  Det är inte omöjligt att du har rätt, men det man måste fråga sig är med vilken trovärdighet (M) skulle kunna driva försvarsfrågorna. Den försvarsvänliga profil som man tidigare haft har radarparet Borg/Tolgfors omsorgsfullt nedmonterat och Engström har inte direkt bättrat på det.

 2. Järnvargen skriver:

  Vi får se till att gensvaret blir stort helt enkelt 😉

  Dessutom borde det rent strategiskt vara en utmärkt fråga för de småborgerliga partierna att driva. Moderaterna har bränt sin trovärdighet i frågan och det är en fråga där man endast lär komma i konflikt med personer som ändå röstar på miljöpartiet eller Vpk.

 3. Arne Plahn skriver:

  Alla och envar må väl ändå ha insett att Alliansen har desavouerat hela den Svenska neutralitetspolitiken genom att aktivt inleda s k samarbete med grannländerna, (NATO) och samtidigt rusta ner hela försvaret till en beredskapsstyrka som man dessutom skickar utomlands. Moderaterna, (de borgerliga i allmänhet) har väl i alla tider vurmat för ett starkt militärt försvar! Varför gör man inte det nu längre, kan man undra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s