Om särintressen

Photobucket

Statsminister Fredrik Reinfeldt lär under en pressträff ha omnämnt försvaret som ett särintresse. Det kan förstås få vem som helst med någon form av statsvetenskapligt intresse att gå i taket. Men som vanligt när man deltar i debatter är det viktigt att inte fastna i att märka ord – utan att ta reda på intentionerna bakom de till synes mest märkliga eller provocerande ordval. 

För i det sammanhang uttrycket förekommer torde, om jag läser mellan raderna, samtliga utgiftsposter i statsbudgeten med Fredrik Reinfeldts definition vara ”särintressen”.

För att inte fastna i en debatt om vilket ord som är rätt eller fel – vilket har dödat åtskilliga svenska sakdebatter – väljer jag att inte hänga upp mig just på ordet ”särintresse”. Det går ändå aldrig att utifrån andra- eller tredjehandsuppgifter utröna exakt vilken värdering eller inte som lades i just det ordet, just där, just då.

Man bör också ha i minnet att i medievärlden säljer det bättre att märka ord och sprida konflikt än att förstå och sprida insikt.

I sakfrågan spelar Fredrik Reinfeldts ordval ingen roll. Oavsett vilket ord statsministern använder för att definiera försvarets status är det inte själva ordvalet – utan, med statsministerns egna ord, uppgiften ”att balansera dessa utgiftsposter (särintressen/min anm) mot varandra” – som bevisligen har… viss utvecklingspotential...

Det är tyvärr så illa att det är svårt att veta huruvida man raljerar eller inte när man beskriver Sveriges säkerhetspolitik i dag, men så här ligger det i alla fall till, på ett ungefär:

Sveriges försvar är dimensionerat för att på en plats i landet hjälpligt kunna stå emot ett militärt anfall från ö-republiken Fiji i en vecka. Och för det fall detta osannolika händelse skulle inträffa på riktigt behöver försvarsinsatsen för att lyckas kompletteras av ett oförberett mirakel.

För detta betalar Sverige 40 miljarder kronor varje år.

Det där balanserandet av utgiftsposter statsministern nämner tycks onekligen behöva lite mer balanserande. I någon riktning.

”Jag menar att vi gradvis höjer vår försvarsförmåga och gör oss relevanta mot den typ av hot som vi nu har. Det är viktigt att rusta sig för morgondagens hot snarare än att bli kvar i tankar om hur det en gång såg ut” säger statsministern enligt SvD.

Den ”typ av hot vi nu har” är vi nog alla överens om att de är i det närmaste obefintliga, och som sådana torde kunna skötas ungefär 40 miljarder kronor billigare av Kustbevakningen – inom befintlig budget. Förslagsvis prioriteras resurser i nämnda myndighet om från den verksamhet som upprätthåller statsmakternas spjutspets mot ”fiskenät utan synligt telefonnummer” samt ”skärgårdsbefolkning med omoralisk picknick-korg”. Det är nog en omprioritering samhället i värsta fall kan tåla.

Hur ”morgondagens hot” ser ut vet vi per definition inget om, vilket är själva kärnan av problemet. De kan vara såväl civila som militära, och kan se ut i princip hur som helst. Men om man gör valet att fylla ett av Europas till ytan största länder med en av världens minsta arméer – och toppar det med att inte bemöda sig att täcka luckorna med någon form av förberedelser/försvarsallians – är man inte dimensionerad för att klara knappt några realistiska hotfullheter av det militära slaget överhuvudtaget.

Den springande punkten är att man blir så inflexibel och lätt att spela bort militärt att man måste ställa sig den realistiska frågan huruvida det ens är värt att ha ett militärt försvar överhuvudtaget.

Om jag erbjöds en husförsäkring för 400 kronor per år som endast täckte ”glaskross i ett enda i förhand definierat fönster på huset” som jag dessutom måste förvarna bolaget om tre veckor innan det kommer att gå sönder, skulle jag nog välja ett annat bolag – eller helt enkelt strunta i försäkring och chansa på att allt löser sig till det bästa ändå.

Sverige står inför ett avgörande vägval. Det skall bli intressant att följa vilken riktning man väljer. Det enda jag personligen är fullständigt övertygad om är att dagens dyra lapptäcke till försvar är en fullständigt ohållbar lösning på sikt.

–     –     –

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Säkerhetspolitik och märktes . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Om särintressen

 1. Lars Gyllenhaal skriver:

  Vansinnet måste tydligen fortsätta ett tag till innan det blir en debatt på högsta nivå som även resulterar i något.

  Plågsamt.

  Men tack för lägessammanfattningen,

  Lars

 2. Ndorop skriver:

  Reinfeldts uttalande säger nog mer om hur han betraktar världen och sitt ansvar, än vad det säger om Försvarsmakten. Det är bara ett av andra förvaltningsområden. Kanske ska man se professionaliseringen som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Det gripbara här-och-nu-försvaret har ju successivt avvecklats sedan före hans tillträde, så jag undrar om han ser något praktisk behov av försvarets förmågor, men så länge det kan plocka utrikespolitiska poäng som tar regeringen in i finrummen och skapar jobb i industrin, så kan det väl få hållas. Men det får nog inte kosta för mycket politiskt eller ekonomiskt.

 3. floxer skriver:

  det första som slår mig kring Statsministerns uttalande är ”stilla står tanken – ut strömmar orden” och det enda jag skulle vilja säga till honom är ”Skärp dig.”

 4. Roger Klang skriver:

  Reinfeldt begår; Selbstmord aus angst vor dem tod (självmord av rädsla för döden).

  Roger Klang

 5. Pingback: Dumskallarnas konspiration…”särintressen” och enveckasförsvaret « Paulus Indomitus

 6. zeke varg skriver:

  Dags för sid-ägaren att vakna upp till riktig finansiell historia och övertaganden innefrån, så länge detta ej studeras kommer sidan ej få den potential den annars skulle ha.
  STudera IG Faben, BIS banken, federal reserv bank och koppla det till militär industri komplexet och därtill så kommer en helt annan verklighet att uppenbara sig för sidans ägare.

 7. Pingback: Också Johanne Hildebrandt är öppet kritisk emot Statsministern.. « Hedniska Tankar

 8. Magnificent skriver:

  this post is simply great

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s