Om en låg nivå

 photo Bild071.jpg

Den som följt denna blogg en längre tid har säkert observerat hur jag helt abdikerat från försvarsdebatten. Morgonsur brukade för något år sedan omnämnas bland landets försvarsbloggare, men sedan något år tillbaka har jag inte skrivit ett enda inlägg som har med försvarspolitik eller Sveriges moderna försvar att göra. Varför?

Svaret är enkelt; jag är en lat människa, och jag avskyr att arbeta i onödan. Det har inte tjänat någonting till att debattera Sveriges försvar. Det är kört. För sent. Den svenska försvarsförmågan går inte att återställa, och viljan att diskutera det därmed oundvikliga alliansmedlemskapet tycks obefintlig. Det saknas insikt, medvetande, om Sveriges undermåliga förmåga att hantera kriser och krig. Såväl civilt som militärt. Tyvärr kommer det att vara för sent att börja bygga när väl insikten kommer.

Rysk trupp har nu gått in i Ukraina. För mig var det en lågoddsare, och det tycks det av allt att döma vara för resten av Sverige också, eftersom ingen bryr sig. Allt tycks vara som det ska. Vem vann förresten gårdagens avsnitt av Let’s dance? Kanske är det som det ska även om rysk eller NATO-trupp någon dag i framtiden skulle besätta Visby flygplats för Sveriges egen skull, och för den allmänna ordningens upprätthållande. Jaha, främmande soldater patrullerar Visby flygplats, så bra. Det känns tryggt. Var det inte idrottsgalan på TV ikväll?

Även om ryska trupper bevisligen lyckats rusta sig såpass att de nu rör sig som de vill på ukrainskt territorium, så tycks aldrig den svenska försvarsdebatten lyfta sig från sin låga nivå.

–     –     –

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Säkerhetspolitik och märktes , , . Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Om en låg nivå

 1. EB01 skriver:

  Saknar dig i debatten! Du är en fantastisk skribent.

 2. Anders Senior skriver:

  Klockrent inlägg!
  Fattar inte hur det gick till när folk slutade tänka själva?!

  Eller, jag fattar nog hur våra politiker tänker åtminstone.
  De skor sig själva med våra skattepengar istället för att lägga det på välfärd och försvar, och när det drar ihop sig så lämnar de enkom så pass mycket så det räcker till ”enveckas-försvaret”, som helt enkelt går ut på att försvara Bromma eller Uppsala länge nog att evakuera våra politiker ur landet, sedan får vi medborgare klara oss bäst vi vill själva….

 3. Niklas skriver:

  Jag kan inte mer än fullt förstå ditt engagemang gällande Sveriges försvarspolitik. Jag känner en djup frustration och hjälplöshet själv hur flat vår politiska ledning i detta landet är. Reinfeldt och oppositionen tävlar om vem som är mest naiv och kan rusta ner Sverige så gott de kan.

  Situationen påminner upptakten till andra världskriget, där Ryssland hjälper och annekterar landområden där det bor etniska ryssar, precis som Nazityskland gjorde. Precis som under andra världskriget så beter sig Sveriges ledning som Chamberlaine, och det finns inget att oroa sig för eftersom Ryssland skulle aldrig göra något etc. Tyvärr verkar trenden vara liknande i hela västvärlden, flat och svag ledning i väst och svag attityd som kontrast mot den starka ledningen i Ryssland bådar inte gott. Detta också en tydlig anspelning hur det såg ut före andra världskriget, där Hitler utnyttjade medvetet svagheten hos västvärldens svaga politiker. Som om det inte vore nog med att Reinfeldt är vår tids Bagdad Bob där allt är rosa fluffiga moln och alla människor lever i harmoni med varandra. Jag önskar att jag också kunde leva i samma sagovärld, bekvämt att leva i sin bubbla. Men tyvärr får vi som lever i verkligheten dristas i deras dårskap och nedmontering av försvaret.

  //Mycket frustrerad svensk medborgare

 4. Magnus Redin skriver:

  Det är förvisso aldrig försent för att ge upp och försöka cementera misslyckandet men solen går även upp i morgon, nya dag och nya tag.

 5. Totte Alm skriver:

  Tyvärr har Sverige sedan mycket länge haft en alltför negativ syn på försvaret. Som en som gjorde lumpen 85-86 och då utrustades med ”ryggsäck modell 35”, ”vinteruniform modell 37” och ”sommaruniform modell 59” så var det redan då en känsla av att försvaret enbart utbildar kanonmat vars uppgift är att sinka en eventuell fiende så att politiker skall hinna sätta sig i säkerhet.

  Att vänstern fram till murens fall såg Sovjet inte som fiende utan som en potentiell befriare gjorde inte saken bättre.

  Vårt största problem är att vi inte kunde som många andra länder tvinga folk att göra värnplikt (även då vi hade detta). Väldigt många personer från främmande länder slapp göra värnplikten, och det ansågs ”fult” att göra värnplikt i Sverige bland många. Jag hade en lumparkompis vars ursprung var från Jugoslavien, han blev misshandlad av en grupp unga killar från andra länder på sin permis då han hade permisuniformen på sig på grund av att han ”var en svikare som blivit svenne och gjorde lumpen.”

  Lumpen skulle annars vara en mycket bra plats för dessa att lära sig Sverige och Svenska och få vänner utanför den egna zonen.

  Nu är det samma sak, dessa söker sällan eller aldrig till militären då det är för dåligt betalt jämfört med att vara arbetslös.

  Åter till nutid…

  Svensken förstår inte hur allvarlig situationen är. Man tror ”vi är säkra”, och kommentarer som ”bättre att vi inte har nått försvar, då kan det ju inte bli krig” vittnar om att skolan har totalt misslyckas (eller lyckats ifall man ser det från vänstens och fredsrörelsens perspektiv) att få de senaste 30 åren av elever att tro att krig startas av militären och inte av politiker.

 6. Wille skriver:

  Jo – det går väl hand i hand
  Ett folk har de politiker de förtjänar – och därmed också det försvar de förtjänar
  Det år intressant att konstatera att människor har så lätt att förtränga historia – vi har ju varit i denna situation förut – men vi lär oss inte – huvet i kaklet – gång på gång
  Men denna gång kanske vi inte har samma tur och kan komma undan i princip oskadda – fast det återstår ju att se – och det är väl i princip det enda vi kan göra nu – se på och konstatera vad som händer – för vi kan ju inte göra särskilt mycket för att påverka händelseutvecklingen

  • Roger Klang skriver:

   Vi kan sträva efter att gå med i Nato.

   • Nikodemus P skriver:

    Det är nog snarare oundvikligt. Sverige har helt enkelt inget val längre. Frågan är väl om NATO vill ha med Sverige.

    Vi har förvisso alltid varit beroende av NATO (eller snarare USA) för att värna vår frihet under efterkrigstiden. För inrikes bruk sjöng politikerna alliansfrihetens lov, men under täcket fick man garantier av USA om undsättning vid ett eventuellt Sovjetiskt anfall (vilket förstås ryssarna var väl medvetna om). Icke desto mindre var inte det starka svenska försvaret meningslöst. Att Sverige kunde fördröja en rysk ockupation en längre period var en stor strategisk fördel för NATO/USA.

    Sveriges militära förmåga under det kalla kriget var ingen papperstiger. Vi hade världens fjärde största flygvapen under några år på 1950-talet, och Gotland (där undertecknad gjorde en blygsam insats som värnpliktig) var inte militärt övergivet som nu. Alla som har ett hum om maktbalansen runt Östersjön inser Gotlands strategiska betydelse.

    Allt detta är nu borta, ”lost in time, like tears in rain”.

    Medan vi hade ett eget försvar kunde vi åtminstone upprätthålla illusionen om alliansfrihet, men nu har vi inte ens den valmöjligheten längre. Jag hoppas, men hyser inga större förhoppningar om, att våra politiker ska ansluta oss till NATO _innan_ en kris uppstår i vårt närområde som gör att en kränkning av vårt territorium blir en realitet.

    Att vänta till det blir skarpt läge är att ta väldigt stora risker. Hur stor är t.ex. chansen att NATO kommer till Ukrainas undsättning om det hettar till mer?

 7. Martin skriver:

  Svenska folket (i huvudsak) förtjänar inte att försvara. Politiker har kunna skära i försvaret hur mycket som helst, eftersom ingen bryr sig. Politiker är bara intresserade av makten, och eftersom det inte ger några negativa valresutat att nedmontera försvaret, så kan de lägga de pengarna på sådant som ger röster. tex skatteavdrag eller bidragshöjningar, beroende på vilken sida som står vi rodret.
  Hade det varit en viktig fråga för folk i allmänhet så hade vi inte varit där vi är idag, men nuförtiden är det frågan om när kungen ska gå i pension eller vad liten princessunge ska heta betydligt viktigare frågor än vår förmåga att värna vårt land…
  Har i princip gett upp frågan, kommer att lägga min röst i höst nån annanstans än sist iallafall.
  Jag jobbar tyvärr inom försvaret, men har inga som helst ambitioner kvar, jobbar kvar mest för att jag sitter på relativt säker befattning och inte har lust att flytta för barnens skull.

  • Roger Klang skriver:

   Problemet är att GRU och FSB kommer efter dig och mig! Sådana som vill göra karriär i den utökade republiken Ryssland, så som hela regeringen i princip, kommer att få beskydd från sådana som dig och mig. 😉

 8. kgb35 skriver:

  ”Jaha, främmande soldater patrullerar Visby flygplats, så bra. Det känns tryggt. ” så blir det nog snart.

  Förr kände jag mig trygg i Sverige. Kunde säga turisten, ni kan gå överallt. Nu känner jag mig istället otrygg nästan överallt. Vart jag vänder mig sitter en subkultur och vaktar, ve den som träder över deras gräns. Jag vet att händer det mig något finns inte polisen till hands. Rättssystemet är inte till för mig som laglydig medborgare längre, utan det är till för att skydda det offentliga och diverse namngivna minoriteter, och endast för dem.

  Den kontakt jag haft med polisen de sista åren är nykterhetskontroller och fartkameror, medborgaren skall veta den är påpassad. Men när jag hade inbrott skrattade de när jag ville att de skulle komma.

  Skulle jag vittna står mitt namn i protokollen fritt för den som vill säga tack.

  Det dröjer inte länge, en eller två kriser, innan folk går ut på gatorna i Sverige och demonstrerar likt i Ukraina. Sedan är fältet fritt för den som vill lugna situationen och säkra Nordstream eller liknande. EU, NATO, Ryssland eller någon annan, vem hinner först?

  Ett av världens äldsta och stabilaste länder är helt i upplösning.

  För övrigt måste vi skaffa oss en i alla läger respektabel utrikesminister.

  • Roger Klang skriver:

   @Kgb35;

   Betänk att det är precis så det ser ut i USA, och ändå är dem världens enda supermakt. Men jag håller med dig, rättsväsendet är inte till för mig, politikerna är inte till för mig, lagarna är inte till för mig, medierna är inte till för mig. Denna godhetskör blir inte nöjda förrän de har kört ut mig i skogen. Rättelse, de blir inte nöjda förrän de har fått mig att gräva min egen grav och satt en pistolmynning mot huvudet på mig och tryckt av.

   Roger Klang

 9. Upk 101 skriver:

  Hav mod kära medborgare i landet Sverige, melodifestivalen börjar kl 2000. Där kan ni liksom resten av Sveriges befolkning gömma er bakom Tv-skärmarna och glömma allt ont. Morgonsur du behövs.

 10. Anonym skriver:

  Bra Magnus.
  Jag tillhör dem som kollar Mello och Galor, men inte alltid. Inte nu. Inte ens chans.
  Finns annat som jag följer. Och jag ser på kartan att avståndet Malmö-Kiruna är lika stort som Malmö-Krim. Inte ska väl FM börja återtaga…nä…det vore väl en skaplig felbedömning och knasig satsning. Förresten…är det inte Vasaloppet i morgon?

  SNANDY K-DUCK

 11. Tillhör den skara som klarar både kolla mello och bry mej om hur det står till med Sverige samtidigt, håller fullt med dej Magnus ”the bottom is nått nådd its since long passerad”. Ja å alla svenska dokusåpatittare har sedan länge somnat in och konstaterar under reklmpausen, ”ja e skeptisk” . Trist som fnken att människan kan bli så lat att hon inte ens orkar bry sig om det som står henne närmast dvs vår, våra barns och Sveriges säkerhet och möjligheten att agera innan krisen övergått i katastrof.

 12. Henrik Lindberg skriver:

  Tyvärr är det nog inte tillräckligt om Ryssland fullföljer sitt hot och börjar kriga med Ukraina, för att Sverige skall reagera och börja ominrikta försvarspolitiken. Det är fortfarande ett abstrakt skeende, så länge ryska förband inte rullar på Stockholms gator, eftersom Sverige har haft förmånen att slippa uppleva både första och andra världskriget. Väldigt få av dem som har någon beslutande befattning i svenska samhället har någon egen erfarenhet av var krig innebär. Därav den otroliga naiviteten och det kriminella lättsinnet som har fört oss till en punkt, där vi inte har ett försvar som klarar att försvara Sverige ens mot en mindre provokation av militärt slag från någon främmande makt.
  ”Försvarsmakten är ett särintresse.” Det säger allt om vår regerings kompetens i denna fråga.

 13. Joel skriver:

  Det intressanta blir den 27 Mars! Detta är det datum som köparna av den ryska ambassadens hus på Lidingö har rätt att få tillträdde till lokalen …

  Frågan är om vi då får se bilder på Spetznas, när de springa runt på Lidingö?

 14. Andreas Nordkvist skriver:

  Kära Morgonsur. Jag har följt dig en längre tid. Och jag kan bara hålla med dig. Är fostrad på I22 för att gå kadettskolan på FJS. För att sedan genomföra BA 04. Va fan vet svensson idag. D är viktigare vem som åkte ur Farmen osv. Om. vi nämner Krim idag, så fattar ingen vad vi har i bagaget. Ser fram emot fler intressanta inlägg om den ihop sjunkna svensken.

  Mvh. A.

 15. gruelse skriver:

  Det allvarliga i Sverige är att politikerna inte har någon ofiltrerad dialog med det svenska folket, som betalar deras löner och arvoden. Nästan allt informationsflöde filtreras av det journalistiska etablissemanget. Det politiska och journalistiska etablissemanget sitter i samma båt, vad gäller åsikter. Obekväma åsikter filtreras bort, såsom svensk försvarsoförmåga.

  Ett svenskt Natomedlemskap är inte räddningen, utan uppbyggandet av den egna försvarsförmågan, som jag ser det.

 16. Forsno skriver:

  Jag drabbades av precis samma uppgivenhet inför försvarsdebatten för ett par år sedan och jag kan inte säga att jag mycket mer hoppfull, eller aktiv på bloggen, idag. Det verkar inte vara särskilt många som ser något allvarligt med att vi avvecklat den mest grundläggande förutsättningen för staten Sveriges existens.

  Inte tillräckligt många för att vara politiskt relevanta i alla fall.

 17. 6'5" Swede skriver:

  Hur kan ni diskutera den svenska försvarsmakten en dag som denna. Det finns betydligt mer brinnande diskussionsämnen att fokusera vid; tex debatten om hetväggen och dess storlek.
  Men allt ni krigsivrare kan förmå er att tänka på är storleken av vårt försvar. Fy fan, inte undra på att samhället ser ut som det gör idag.

  Hur vill du ha din semla?
  ¤ Stor
  ¤ Mellan
  ¤ Liten
  ¤ Jag äter inte semlor


  För övrigt anser jag att rösträtten borde avskaffas; bortsett från den årliga semelstorleks-omröstningen.

  • Roger Klang skriver:

   @SWEDE:

   Står 6’5″ för IQ eller penisstorlek? En annan sak jag är osäker på, är du ironisk eller menar du att vara sarkastisk? Och om du är sarkastiskt, vilken del av svenska folket är du sarkastisk mot?

 18. 6'5" Swede skriver:

  @Klang:

  Mig veterligen mäts IQ ej i fot och tum; beträffande penisstorlek vore dimensionen på 6.5×55 mm Swede närmare sanningen. Så bara vara lugn, jag kommer ej att spräcka anus på dig. Om jag vore sarkastisk vore detta mot den delmängd av befolkningen som ej kan skilja ironi från sarkasm.

  /Din Kling

 19. Morgonsur skriver:

  Alla är välkomna till min blogg, men jag vore tacksam om eventuella diskussioner om könsumgänge väntar tills det kommer upp som ämne på Morgonsur. Det lär nog ta ett tag…

 20. Utbildningsreserven skriver:

  Huruvida försvaret förmår att bedriva den verksamhet dom är ålagda av politiker att bedriva samt om våra politikers beslut om vilket försvar vi ska ha överensstämmer med behovet, det överlåter jag till mer insatta MÖP:ar att analysera. Det är ett helt separat ämne.

  Att ingen riktigt reagerar på att en stormakt opererar på annat lands mark med ev. anonym egen eller inhyrd/betald trupp är däremot inte allt för konstigt.
  Sedan muren föll kan jag inte ens räkna till dom kända tillfällena där en stormakt ägnat sig åt direkta mord, kidnappning/avrättning, invasion, sabotage, flygbombning m.m. för att ”skydda sina intressen och sina medborgare”. Och det finns garanterat ett stort mörkertal.

  Det enda som faktiskt avviker från standard just nu är att det är den näst största stormakten som är igång och att det är lite närmare oss än vanligt rent geografiskt?

  Kan den stora stormakten agera efter egna spelregler utan att omvärlden agerar så kommer såklart Ryssland, Israel, Kina, Iran mfl också att se sig ha rätt till samma arbetssätt!

  • Morgonsur skriver:

   Rysslands agerande är som du säger egentligen inte särskilt konstigt i den globala storpolitiken, och motsvarar vad USA/NATO gjort länge. Problemet för Sverige är att man – oavsett vad man väljer – bör se till att den trupp som eventuellt behövs för att säkra upp territoriet inte kommer som en överraskning. Och Sverige känner sig antagligen mer hemma i NATO-sfären än i allians med Ryssland.

   Sverige saknar egen kapacitet, och har oåterkalleligen avskaffat all realistisk förmåga att återta den. Det finns bara möjligheten ”allians” kvar, och det finns dessvärre inte så många att välja på, realistiskt sett.

 21. Joakim Larsson skriver:

  Jag tycker att det är tråkigt att du är så uppgiven. Själv anser jag att det alltid går att förändra en politisk inriktning, även när det gäller försvaret.

  • Morgonsur skriver:

   Den politiska inriktningen när det gäller försvaret har sedan försvarsbeslutet 2004 målmedvetet gått ut på att förstöra all förmåga till återuppbygga nationell försvarskapacitet. Det har haft avsedd effekt, och tio års rivningsarbete går inte att göra ogjort. Jag ser ingen som helst realistisk möjlighet att återuppbygga ett trovärdigt försvar längre. Luckorna är för stora, och det hela skulle antagligen kräva en försvarsbudget på kanske 100-120 Mdr/år med indexuppräkning i tjugo års tid innan man är ikapp. Det är politiskt omöjliga beslut oavsett partifärg. Det enda alternativet som återstår är medlemskap i en allians, och gissningsvis en budget om 60 Mdr/år (vilket bara det kommer att vara politiskt självmord, eftersom pengarna måste tas någonstans ifrån).

   Tyvärr.

   • Joakim Larsson skriver:

    Jag instämmer inte i din bedömning av vad som är politiskt möjligt, även om jag håller med om att den medvetna förstörelsen varit oerhört skadlig. Det är direkt brottsligt.

 22. Som av en händelse övades tyska fallskärmsjägare under Northern Coasts i höstas. Mkt professionella, uppfattade jag dem. http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2013/09/tyska-fallskarmsjagare-landade-pa-gotland/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s