Om en saga…

 photo hus_zps8063a1e9.jpg

 

På söndag går Sverige till val. De viktigaste valfrågorna enligt väljarna (och SOM-institutet) är arbetsmarknad, utbildning, sjukvård, integration/immigration, äldrefrågor… Ja, ni vet.

Själv skulle jag önska att valet handlade om en enda sak, som jag tjatat om förr och som jag anser blir allt mer nödvändigt att våga lyfta till debatt på riktigt, och inte bara ta för givet att alla har någorlunda samma bild av:

Vad är Sverige och vilket är dess syfte – nu och i framtiden? 

I dessa dagar formligen överöses vi av budskap från partier i och utanför Riksdagen. Genomgående är att budskapen hävdar att våra kandiderande partier utan undantag påstår sig vilja skapa ett bättre Sverige för alla.

Om man ska ta sig någonstans bör man för det första veta var man är, för att kunna peka ut riktningen vart man ska. Och om man egentligen inte vet riktigt var man befinner sig när man använder vare sig begreppen ”Sverige” eller ”alla” är det inte helt sannolikt att man hamnar på rätt ställe när man tar ut kompassriktningen till ”bättre” heller.

Min erfarenhet är att den som försöker skapa ett alternativ som ska passa alla oftast skapar en lösning som inte passar någon.

Jag är övertygad om att det skulle bli betydligt lättare att enas om bättre och mer accepterade (eller åtminstone tolererade) lösningar i alla de stora valfrågorna om man bara backade tillbaka och började från början igen. Jag tror verkligen  Sverige behöver lyfta den diskussionen för sitt eget bästa – även om jag inte tror det kommer att inträffa förrän det är av nöden tvunget. Om tidigast ett par mandatperioder.

Nå. För att åskådliggöra vad jag menar med min måhända något djupa fråga har jag förfärdigat en saga som handlar om en bostadsrättsförening vid namn Sverige. Följ denna länk och läs den. Den är ganska lång, men innehåller en hel del du kanske känner igen dig i. Du kan även nå Sagan om Brf Sverige via en egen flik längst upp på sidan.

Jag lär för övrigt återkomma i ämnet.

–     –     –

 

 

 

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Allmänt tyckande och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Om en saga…

 1. Mr Mr skriver:

  Sagan var rätt överlastad med snart sagt vartenda problem. Det vann den inte på. Men om vi går till kärnpunkten istället:

  Om du ringer på hos nån granne i din Brf som bor på översta våningen och tar en titt ut genom hans fönster så kommer du att se en hel del, tror jag. Tältläger, folk som slåss, hus som står i brand. Kanske kan du därefter t o m våga dig ut på egen hand i dessa betydligt mindre bemedlade kvarter och upptäcka ännu mer som är dåligt med omvärlden och rätt bra med din förening? Stammarna är hyfsat renoverade, ni håller gemensamt en ganska god ordning, etc. Det finns säkert på materiella och immateriella saker med din bostadsrättsförening som är rätt bra. Vissa av grannkåkarna kanske t o m har slopat styrelsemöten helt, t ex?

  Det innebär kanske inte att din brf är perfekt – alls. Men det är något som är värt att bygga vidare på istället för att kasta åt sidan och börja om på nytt?

 2. Anonym skriver:

  Du har förstått en sak och det är att ifall du vill bo kvar i brf måste kritik framföras i sagoform.
  De av oss som inte förstod det har numera blivit vräkta.

 3. sestir skriver:

  OT, men allvarligt så..: I artikeln om IS bör du ändra så att det inte ser ut som om du hävdar att Gud (underförstått islams gud) någonsin skulle mörda oskyldiga. Det är definierande för Gud att han räddar oskyldiga så mycket som möjligt. (1 Mosebok 18:21-33)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s