Om Idrottsveteranerna

 photo mils_zpsn55nzblu.jpg
Foto: Milad Samadi

Jag brukar ofta säga att den som en gång väckt soldaten i sig aldrig kan få honom att somna om igen. Jag har från veteraner fått åtskilliga positiva reaktioner för mitt inlägg Om att komma hem, som jag av just den anledningen brukar återpublicera med jämna mellanrum i from förhoppning om att det kan få åtskilliga veteraner att känna att de varken är ensamma eller udda i de oftast harmlösa, men ibland märkliga, beteenden och känslor veteraner nästan uteslutande drabbas av efter hemkomsten.

För de flesta av oss innebär det inga större problem. Vi finner oss i att fortsätta vara soldater, om än i civil skrud och sysselsättning. Alla soldater har dock inte lika lätt att falla tillbaka i vardagen. Många förlorar en del av sin kropp eller själ, och åtskilliga får sin ekonomi kraftigt begränsad av en förtida pensionering i allt för unga år – på grund av skador de ådragit sig i rikets tjänst.

Under våren bildades föreningen Idrottsveteranerna, i syfte att samla in medel så att sårade eller skadade veteraner kan fortsätta idrotta även efter skadan är skedd. Jag fick den hedrande frågan om att hjälpa till i arbetet. Egentligen har jag svårt att hitta tid, men vissa saker kan man inte säga nej till och får bara se till att ordna. Jag har därför med största stolthet lovat hjälpa till med information och hemsida.

I föreningens stadgar står följande att läsa:

Idrottsveteranerna är en ideell förening öppen för alla svenska veteraner som blivit sårade eller skadade och som vill utöva idrott. Idrottsveteranerna välkomnar också alla som vill engagera sig för att främja sårade och skadade veteraners idrottande. 

Föreningens ändamål är att verka för

 • att sprida kunskap om möjligheterna att delta i av Försvarsmakten anordnade tävlingar,
 • att stärka samhörighet och kamratskap mellan sårade/skadade veteraner och med Försvarsmakten,
 • att medverka till att skapa en god rehabilitering för idrottsintresserade sårade/skadade veteraner, samt att stödja deras utveckling inom handikappidrott,
 • att för att åstadkomma ovanstående, bilda en insamlingsstiftelse som söker bidrag från tänkbara sponsorer såsom Försvarmakten, företag, nationella och internationella stiftelser och fonder.

Föreningen ska även bidra till att vårda samhörigheten mellan motsvarande internationella organisationer, bland annat genom att delta i gemensamma utvecklingsmöten.

För dig som vill bli medlem – antingen som sårad/skadad veteran, eller som stödmedlem, ber jag dig besöka Idrottsveteranernas hemsida och anmäla intresse via för ändamålet avsett formulär. Du som vill sponsra föreningen – personligen eller via ditt företag eller organisation – kan kontakta föreningen via info@idrottsveteranerna.se, eller bara sätta in en lämplig slant på föreningens Plusgirokonto 74 79 26-4.

Det står också alla helt fritt att sprida information om föreningens tillkomst.

 

–     –     –

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Allmänt tyckande, Säkerhetspolitik och märktes , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Om Idrottsveteranerna

 1. Pingback: Om Idrottsveteranerna | Försvarsportalen

 2. Roger Klang skriver:

  Jag har ansökt om att bli stödmedlem.

 3. Roger Klang skriver:

  Kontonumret till idrottsveteranerna skall vara 747926-4

  • Morgonsur skriver:

   tack, Roger. Fixat. Osedvanligt orutinerat att skriva fel nummer. Så pinsam blir man när man försöker göra för många saker samtidigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s