Om att skjuta sig i foten

 photo IMG_0186_zps2mepqivz.jpg

Halvautomatiskt jaktgevär. Snart totalförbjudet?

Härom dagen publicerade Svenska Dagbladet en bra och belysande artikel om ett av Europas just nu största problem – de illegala vapnen.

Snart sagt alla med grundläggande kunskap i frågan vet hur det ligger till; de illegala vapen som florerar i den undre världen och som tar liv i händerna på terrorister är ursprungligen militära och kommer i princip uteslutande från två källor:

1. Överblivna vapen från krigen på Balkan under 90-talet och

2. Den slovakiska handeln med deaktiverade militära vapen

I båda fallen handlar det om ursprungligen militära vapen som aldrig funnits i civila händer överhuvudtaget, och än mindre har det någonsin funnits civil vapenlicens utfärdad för dem någonstans i världen.

Den släpphänta slovakiska lagstiftningen för deaktiverade militära vapen har märkligt nog varit laglig trots att den sannolikt kostat åtskilliga människoliv under senare år. Mängder av dessa vapen – pistoler, kulsprutepistoler och automatkarbiner – florerar i den svenska undre världen.

Förutom att de nämns i SvD-artikeln ovan har Sveriges Radio P1 I Lagens Namn gjort ett förträffligt grävande reportage om de slovaiska vapnen och handeln med dem. Såvitt jag kunnat utläsa av offentliga källor har Slovakien redan skärpt lagstiftningen, men givetvis är ett kryphål av denna sort en fråga som berör hela EU.

Så långt är EU-kommissionens förslag till nytt vapendirektiv från 18:e november rätt ute. Men det är – med ett undantag till – också det enda av förslagen i det nya direktivet som är relevant, vilket uppmärksammats av allt fler – t ex i en ledare i gårdagens SvD och nyligen i Gefle Dagblad. I Finland är förslaget en stor nyhet och häpnaden och irritationen påtaglig.

Ett tvingande EU-direktiv som styr över nationell lagstiftning, skapar en mängd problem till stora kostnader och drabbar oskyldiga hårt – utan att ens vara i närheten av att adressera de kriminella man påstår sig vilja slå mot – är allvarligt.

Direktivet måste förkastas. Igen, ska man väl för tydlighetens skull tillägga. För det har lanserats tidigare, i liknande lydelse. Av samma tjänstemän.

I affekt över de fruktansvärda terrordåden i Paris härförleden är det förstås lätt att applådera varje skärpning av Europas vapenlagar. Vi vill ju alla få stopp på den fruktansvärda terrorismen och den organiserade brottsligheten.

Så långt är vi alla överens. Men då vill det till att de med makt att göra något åt saken skjuter mot rätt fiende. Och problemet är att EU:s nya förslag till nytt vapendirektiv inte adresserar de illegala vapnen. Det illa genomtänkta och (avsiktligt?) luddiga förslaget till nytt vapendirektiv innehåller knappt en enda åtgärd som adresserar terrorism eller organiserad brottslighet. Istället vill man förbjuda sportgrenar och konfiskera privat  egendom från jägare, sportskyttar, vapensamlare och muséer.

Det mest bisarra förslaget är att man med hänvisning till terrorismen vill införa mentaltester vart femte år för Europas antagligen redan nu mest kontrollerade och laglydiga människor (oberoende av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning och sexuell läggning): Europas sportskyttar, vapensamlare och jägare.

Förslaget till nytt vapendirektiv har relativt nyligen genomgått EU:s alla (någorlunda) demokratiska processer inklusive medborgarremiss och förkastats eftersom det helt enkelt var uselt. Så egentligen borde det aldrig ha dykt upp igen.

Men så såg någon chansen när Paris, Frankrike och Europa drabbades av de fruktansvärda terrordåden härförleden. Knappt hann offren flyttas från ambulansbårarna till bårhusen innan förslaget osmakligt nog återuppstod – fem dagar efter dåden (!). Nu med motiveringen att man med hänvisning till det rykande färska terrordådet måste sätta ner foten ordentligt när det gäller vapnen – och klubba direktivet efter en forcerad snabbehandling. Fort. Skynda, skynda.

Frågan är varför just nu, och varför så bråttom?

Om man gräver lite på nätet tycks orsaken heta Fabio Marini, chef för EU-kommissionens ”Task Force” för vapenfrågor. En dold makthavare av den sort vi dessvärre tycks drabbas allt mer av på allt fler områden i Europa och Sverige; en toxisk kombination av politisk aktivist och offentlig tjänsteman som har svårt att se varför man inte kan slå två flugor i en smäll och driva egen politik som opolitisk tjänsteman. Dessvärre enligt uppgift i detta fall påhejad av vår svenska EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Få vågar förstås opponera sig mot ”skärpningar av vapenlagarna” i det känslomässiga läge som råder efter Parisattackerna, och långt ifrån alla gör sig besväret att ta reda på vad som faktiskt står i dokumentet (eller resonera kring vilka effekter reglerna kan tänkas få – och inte). Det låter ju så bra. Men för den som bemödar sig att läsa vidare efter den känsloladdade motiveringen, manande till enad europeisk samling och krafttag mot terroristernas illegala automatvapen blir man närmast häpen. Lösningen på Europas väldokumenterade problem med terrorism och smuggling av illegala militära automatvapen är straffa sportskyttar, jägare och vapensamlare hårt – för att de finns.

Gratulerar, EU-kommissionen, till detta under av logisk ekvilibrism. Nu ska vi sätta ner foten ordentligt. Men inte mot terrorismen. Stöveln ska istället trampas djupt i ansiktet och vridas om på dem som inte har ett jota med saken att göra, och som till råga på allt är det genomsnittligt minsta problemet i hela EU. Herregud, man tror inte det är sant när man inser att förslaget till nytt vapendirektiv man nu försöker kuppa igenom kan sammanfattas så här:

”Vi ska aldrig låta oss skrämmas av terroristerna. Men det finns förstås en stor anledning till oro. Vi slår nu till hårt mot de största potentiella terrorhoten mot europeiska liv. Låt oss därför kriminalisera Ragnar Skanåker, Armémuseum och norrländska älgjägare…”

Snacka om att skjuta sig i foten, EU-kommissionen… 

–     –     –

P.S. Jag kommer framöver att publicera en kritisk genomgång saklig totalsågning av EU-kommissionens förslag till nytt vapendirektiv – som trots allt innehåller flera… nåja, i alla fall två… någorlunda bra förslag.

Jag kommer också att redovisa ett par alternativa förslag till skärpningar och insatser som till skillnad från EU:s märkliga direktiv kan göra skillnad på riktigt, varav ett glädjande nog kommer från den svenska regeringen. D.S.

TILLÄGG 12/10 kl 07:23: SVT Nyheter rapporterar  om en kraftig minskning av det dödliga våldet. ”…samtidigt som allt fler skjuts till döds med illegala vapen i kriminella konflikter i vissa storstadsområden så har det skett en påtaglig minskning av  dödsskjutningarna i andra sammanhang, exempelvis i partner- och familjevåld, där legala, till exempel jaktvapen, har använts”. I det sammanhanget ter sig inriktningen i nya vapendirektivet än mer märklig.

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Rättssamhälle, Säkerhetspolitik och märktes , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Om att skjuta sig i foten

  • Anders Wiberg skriver:

   Det märks att de styrande börjar bli rädda att vi ska börja försvara oss. Terrorbrott drabbar ju bara ”vanligt folk”, och skulle vi ta till vapen blir det farligt för de styrande. an

 1. Claes Pettersson skriver:

  Du har helt rätt! Jag vill bara göra tillägget nu efter upprepade angrepp mot vapenägare innehavande av vapenlicens så som Du beskriver. För att slippa fler påhopp av denna sort vad det än må vara finns bara en sak som ska ställas emot och det är, omröstning för utträde ur EU. Snart måste det vara nog med tålamodet hos Svensken. Så gör Er röst hörd om missnöjet med EU och dessa grundlösa sätt att utöva en egen agenda, från vilken EU tjänsteman det än må vara.

 2. Foliehatten skriver:

  ”Frågan är varför just nu, och varför så bråttom?”

  Kanske för att Europa snabbt börjar närma sig riktiga konflikter och att man i största möjliga mån vill avväpna medborgarna innan de börjar göra motstånd. EU-byråkrater har nog mer än de flesta skäl att oroa sig för att någon Willhelm Tell-figur lägger sig i bakhåll om den europeiska utvecklingen fortsätter i tangentens riktning.

 3. Pingback: Om att manipulera lagstiftning | Morgonsur

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Varför kan politiker och tjänstemän kräva bättre rätt att försvara sina liv och sin egendom än vi övriga som innehar våra vapen lagligt? Politiker kan dessutom omgärda sig med beväpnad personal dygnet runt, alla årets dagar. Varför skall vi förnekas denna rätt?
  Har det någonsin dykt upp en ”polis” och förhindrat ett mord som är genomfört, med skjutvapen?

 5. Rattens skriver:

  Precis som någon också skriver så tror jag att det egentligen handlar om att EU:s politiker vill skydda sig mot en ny fransk revolution á lá 1789. Fortsätter saker och ting på invandrad (ursäkta uttrycket) väg så kommer vi dit, förr eller senare.

 6. Pingback: Om tjänstemannaaktivism I (II) | Morgonsur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s