Om vad ”vi” inte behöver

 photo Bild097.jpg
Polismyndighetens högst profilerade politiske kommissarie agiterar för sin käpphäst att förbjuda skyttesport i Dagens Nyheter den 28/12. Allt i syfte att ta det undermåliga EU-förslaget till nytt vapendirektiv i försvar.

Varför Peter Thorsell ser det som sin sak att som svensk myndighetstjänsteman aktivt driva opinion för ett politiskt och överstatligt förbudsförslag från EU-kommissionen kan man bara spekulera om, men särskilt lämpligt är det inte.

I artikeln baseras – som brukligt – argumentationen på allmänna gissningar, svulstiga känsloargument, resonemang om gevärs utseende och totalt irrelevanta liknelser med USA – vars släpphänta vapenlagstiftning saknar jämförelse i Europa. I övrigt innehåller dock debattartikeln föga av det sakinnehåll och fakta man kunnat förvänta sig av en svensk tjänsteman och representant för Sveriges rättsväsende.

Det sätt på vilket förslaget till nytt vapendirektiv drivits fram är skrämmande: Man har tummat på konventioner och grundlagar, har frångått all sakkunskap och fakta, har vilselett och ljugit, och för att dölja bristerna slutligen försökt kuppa igenom förslaget genom att forcera processen i en slarvig snabbehandling.

EU kritiseras återkommande för sitt demokratiska underskott. Hanteringen av vapendirektivet har, milt sagt, gett kritikerna vatten på sin kvarn. En mindre smickrande demonstration av maktspel som hör bananrepubliker till är svår att tänka sig. Frågan är vilken fråga man tänker ta sig an härnäst, för att se till att EU-medlemmarna packar och rättar sig efter kommissionärers och deras handplockade tjänstemäns privata övertygelser: Abortlagstiftningen? Narkotikapolitiken?

Nå, för att toppa upplevelsen av en akterseglad demokrati får vi svenska undersåtar dessutom stå ut med att de ”opartiska” tjänstemän vars löner vi betalar driver politisk debatt i försvar för demokratibristen.

Vi tar det igen: En tjänstemans enda syfte är att se till att politiskt fattade beslut genomförs på bästa sätt – inte att själv driva opinion för att ändra inriktningen på densamma.

Om det är något ”vi” och demokratin inte behöver är det offentliga tjänstemän som utnyttjar sin roll för att driva egen politik. Jag föreslår därför att Peter Thorsell avsäger sig sitt tjänstemannauppdrag, söker medlemskap i lämpligt parti och driver sin aldrig så välmenta politiska kampanj därifrån istället.

–     –     –

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Rättssamhälle. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Om vad ”vi” inte behöver

 1. Roger Klang skriver:

  Ja det är rätt. Men tjänstemän på myndigheter har meddelarfrihet. Jag tänkte bara tala om det. Får inte ”polisen” Peter Thorsell yttra sig så får inte ÖB eller försvarets officerare göra det heller. Men det får dem. Eliten är bara rädda för revolter och revolution, det är enda anledningen till en sådan vapenlag.

  • Morgonsur skriver:

   Meddelarfriheten innebär rätten att läcka uppgifter till media för publicering – inte rätten att skriva politiska debattartiklar om samma ämne man har att hantera som tjänsteman. Både Thorsell, ÖB och försvarets officerare får och ska yttra sig som sakkunniga i remissyttranden. Helst efter att metodiskt ha samlat fakta och relevanta synpunkter från så många som möjligt i sina respektive organisationer. Dessa yttranden bör undertecknas av behörig beslutsfattare enligt delegationsordning.

   Jag kan inte annat än undra var i Polismyndighetens delegationsordning det framgår vem som är behörig beslutsfattare för att driva överstatliga politiska kampanjer på EU-nivå?

 2. Rutger Börjesson skriver:

  Thorsell visar återigen sin kulturmarxistiska politiskt korrupta grundsynd där han vill begränsa anständiga människors innehav av vapen. Det är de kriminellas innehav av vapen som är problemet. De kriminella får sina vapen nästan undantagslöst från illegala importörer. Dessa importörer är utlänningar eller människor med utländsk bakgrund. Kulturmarxister vill inte att anständiga människor skall ha vapen eftersom anständiga människor är ett hot mot EU och kulturmarxistisk politik som vill utplåna de ursprungliga etniska befolkningarna i Eu och Sverige (förutom samerna som snarast används som ett verktyg mot svenskarna). Det är bedrövligt av Thorsell, speciellt som de anständiga svenskarnas tillgång till automatvapen har minskat drastiskt samtidigt som den kriminella användningen har ökat. 100.000 hemvärnsvapen som tidigare fanns i hemmen utan vapenskåp. Alla reservofficerares vapen som också fanns i hemmen utan krav på vapenskåp har också dragits in. Antalet jägare har minskat samtidigt som reglerna om förvaring kraftigt har skärpts.
  Försvarets hantering av vapen har gjorts mycket komplicerad för att hindra stöld. Samtidigt som detta skett har alltså skjutningarna i Sverige ökat enormt pga av EU och invandringen från länder på Balkan och mellanöstern.
  Är man kulturmarxist så är det logiskt att göra tvärt emot verkligheten eftersom det saknas moral och alla medel är tillåtna i den kulturmarxistiska kampen. Varje invandringsrelaterad brottslighet inkl terrordåd som i Paris, används för att inskränka den anständiga ursprungsbefolkningens frihet och kulturella medvetenhet. Ju mer terror ”Underkastelse” (Islam översatt till svenska från arabiska) bidrar med, ju räddare är man att den anständiga befolkningen skall tröttna på EU och kulturmarxister och därför vill med alla medel avväpna laglydiga anständiga människor. Tyvärr är inte Thorsell på européernas och svenskarnas sida utan ställer sig på den korrupta EU-maffians sida.

  • Morgonsur skriver:

   Snälla, håll tonen på saklig nivå, även om sakfrågan här oundvikligen blir annorlunda då hela poängen är att en tjänsteman blandat ihop sin person med sitt sakansvar.

   Jag har all respekt för att Peter Thorsell är en engagerad, hyvens och rättskaffens karl som handlar på det sätt han anser bäst, men i den här frågan tycker jag han går för långt, och blandat in sin person på ett sätt som varken gynnar honom själv, hans arbetsgivare, sakfrågan eller rättssystemet. Jag har all förståelse för att Peter Thorsell agerar som han gör när förutsättningarna ser ut som det gör – men jag tycker fortfarande det är fel.

   Du har all rätt till din åsikt, men jag blir glad om vi kan hålla oss till sakfrågan om ”tjänstemannarollen kontra politik” istället för att kommentarsfältet svävar iväg för långt från målet. Det är inte bara i detta fall tjänstemän har svårt med gränsdragningen – för det är inte alltid lätt att göra rätt, särskilt om ens arbetsgivare uppmuntrar en.

   Uttrycket ”kulturmarxist” brukar dessutom, som jag ser det efter att ha följt alla sorters sidor på nätet, sällan lägga grunden för en bra och konstruktiv debatt.

 3. Claes Pettersson skriver:

  Helt rätt! Önskar jag som vanlig liten Svensk kunde göra mer för att stoppa dessa fanatiska och okunniga maktrmissbrukare!

 4. KGB-agenten Jurij Bezmenov som turnerade runt i USA efter sitt avhopp och berättade om ryska destabiliseringsstrategier. Där ingick att skapa en sådan situation hos motståndaren, där myndigheterna skulle vara slappa mot illegala vapen samtidigt som man konfiskerade de legala vapnen i samhället.

 5. Henrik Bergdahl skriver:

  ” För det andra så är det naturligtvis inte vår roll att ta hänsyn i olika politiska hänseenden. Konsekvensneutralitet gäller också i myndigheters kommunikation, säger Dan Eliasson till Expressen, mot bakgrund av att en polischef förklarat agerandet med att polisen ”ibland inte vågar säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna”.” – Dan Eliasson
  Saxat från dn.se
  Borde rimligtvis gälla Peter Thorsell också och hans korståg i media mot vapen han tycker är läbbiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s