Om Sveriges Veterandag

 photo fsk2_zpsw8ipl30u.jpg

I söndags var det Sveriges Veterandag, som bevistades av Kungen, Statsministern och åtskilliga utlandsveteraner från decennier av statliga svenska utlandsuppdrag.

Veterandagen har levt lite på undantag i Sverige, men börjar nu hitta formerna som en värdig tillställning, där gamla och unga, mer eller mindre tyngda av medaljer, umgås över generationsgränserna. Alla delar en erfarenhet utöver det vanliga, minns tillsammans, smälter nya och gamla intryck och hedrar dem som gjort något exgceptionellt för sina medmänniskor, som offrat av kropp eller själ, eller som aldrig kom hem.

Själv tillbringade jag dagen i Idrottsveteranernas tält. Föreningen genomförde under dagen bland annat två fallskärmshopp (tandemhopp) med sårade veteraner.

Idrottsföreningen för sårade och skadade veteraner finns till för att svenska veteraner som sårats eller skadats ska kunna fortsätta idrotta även om kropp eller själ fått sår och skador som finns där livet ut. Glädjande är att föreningen i dagarna tecknat en överenskommelse med Försvarsmakten – något som kommer att ge bättre möjligheter att genomföra en bra verksamhet för Sveriges veteraner i en mängd olika idrotter – allt beroende på de sårade veteranernas egna behov och önskemål.

Nästa års mest spektakulära insats blir en Grönlandsexpedition tillsammans med sårade veteraner från Danmark.

Du som själv är sårad veteran är varmt välkommen att kontakta föreningen för att hitta ny gemenskap. Man behöver dock varken vara sårad eller veteran för att vara stödmedlem eller på annat sätt stödja föreningens verksamhet.

Läs mer på www.idrottsveteranerna.se.

 –     –     –

Annonser

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Rättssamhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s