Om vem som egentligen langat terrorvapen

I går röstade EU-parlamentet ja till det nya vapendirektivet. Direktivet som sådant hade genomgått en lång demokratisk process grundat på både remisser, expertutlåtanden och forskning – som förkastat det för länge sen. Det återuppstod dock plötsligt i modifierad form och blev sånär igenomkuppat av ett fåtal EU-tjänstemän och politiker på några få dagar i chocken efter terrordåden i Paris.

Det gick inte vägen då heller. Men nu har det från början undermåliga förslaget processats om så att det blivit ett förvirrat dokument av påbud och undantag som gör det svårt att utläsa huruvida det egentligen säger någonting alls.

Ett av de någorlunda tydliga resultaten av direktivet synes dock vara att det är helt fritt för IS-återvändaren Malik att både köpa och inneha hur många trettioskottsmagasin han så önskar till vilken automatkarbin som helst – medan t ex  SM-guldvinnaren i dynamiskt skytte Pia Clerté är strängt förbjuden att göra detsamma såvida hon inte önskar få alla sina vapenlicenser indragna.

Känns ju genomtänkt…

Nu behöver det å andra sidan i princip inte bli så; svenska politiker som röstat ja till direktivet har lovat något så motsägelsefullt som att Sverige minsann kommer att förhandla fram undantag från direktivet för alla som omfattas av det.

Vi får väl se hur det blir med den saken. Låt mig i sammanhanget förvarna om att ansvariga för den svenska nationella laganpassningen sannolikt kommer att bli de tjänstemannaaktivister vid Polismyndigheten som med rent bedrägliga metoder försökt utnyttja EU för köra över svensk Riksdag. Allt i syfte att i Sverige införa den drakoniska förbudslagstiftning man själv – som tjänsteman – ansett lämplig.

Nå, som färskt exempel på den bisarra europeiska vapenpolitiken beslagtog spansk polis tiotusentalet vapen igår. Bilden nedan får en att närmast dra efter andan. Borde inte det här vara kvittot på att det är hysteriskt dålig koll på européernas vapen, och att det nya vapendirektivet därför behövs?

_95144523_0bb8c9ed-5062-4a45-87bc-61825bd63247

Det kan man ju tro, men vad som behövs är inte att peta i folks privata jaktvapen, utan att EU:s politiker och tjänstemän följer de regler som redan finns.

De vapen som syns på bilden är nämligen inte ”förkomna sportskyttevapen”, eller ens insmugglade krigsvapen från ett krig på någon annan kontinent. Ansvaret för att de kommit i fel händer kan inte tillskrivas civila sportskyttar – utan spanska staten. Och de är långt ifrån ensamma bland europeiska länder om att göra så här.

Flera travar av vapnen som kan ses på bilden är bevisligen spanska CETME-automatkarbiner. Det här är militära vapen som bevisligen varit i en europeisk medlemsstats ägo, men som lättvindigt auktionerats iväg till privata vapenhandlare. Utan att man ens sett till att de gjorts oåterkalleligen obrukbara i enlighet med det tillägg till vapendirektivet som antogs redan 2008 (2008/51/EG) – och som skulle införts senast 28 juli 2010.

Om EU:s medlemsländer hade gjort vad man tänkt med de statliga vapnen redan när man lovade förra gången hade åtminstone inte de vapen som använts i de flesta islamistiska terrordåd i Europa  senare år varit europeiska statliga myndigheters utrangerade sådana.

Vilket det faktiskt har varit. Vid Charlie Hebdo, Bataclan, Judiska muséet i Bryssel, Zaventem, Köpenhamn har terroristerna haft tillgång till vad som en gång varit statliga vapen. Det är vapen som aldrig ägts av en privatperson, utan som slarvats bort eller sålts i bulk av europeiska myndigheters tjänstemän – för att slutligen hamna i händerna på islamistiska terrorister som mördar oskyldiga medborgare.

Mot den bakgrunden hjälper det inte hur mycket energi man än lägger på att peta i norrländska småviltjägares magasinskapacitet.

I debatten kring det nya vapendirektivet vill man gärna låta påskina att kraven på att göra utrangerade vapen oåterkalleligen obrukbara är någonting nytt. Det är det som sagt inte. Man har bara låtit bli att ta dem på allvar i EU:s medlemsländer sedan de infördes 2008. Problemet har aldrig varit civila vapen, utan tidigare militära och polisiära vapen som sålts vidare av medlemsstaternas myndigheter till skrupelfria, halv- och helkriminella vapenhandlare. Skjutningarna i Europa har helt och hållet med den typen av vapen att göra, i kombination med insmugglade (också det främst f d militära och polisiära) vapen, främst från Balkan.

Nå, låt oss hoppas att efterlevnaden av direktivet blir bättre när EU nu återigen förbjuder staternas myndigheter att slumpa iväg sina utrangerade militär- och polisvapen till kreti och pleti.

Men frågan är om vi kan lita på att EU:s medlemsstater sopar rent framför den egna statliga dörren denna gång. Det vore ju onekligen en intressant utveckling om EU förbjuder Pia Clerté att idrotta – medan de ännu farligare vapen man själva kontrollerar, som statligt ägda militära automatvapen, kulsprutor, luftvärnskanoner och granater – även i fortsättningen kommer att auktioneras ut tiotusentalet åt gången och tillgängliggöras för kriminella och terrorister…

–     –     –

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Rättssamhälle. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Om vem som egentligen langat terrorvapen

 1. Anonym skriver:

  Mycket bra formulerat och helt rätt i sak!
  Hela ”karusellen” med hanteringen av f.d ”statliga vapen” inom EU är verkligen en ren katastrof!
  Lägg därtill de svenska tjänstemannaaktivisterna inom PM, som agerar efter en helt egen agenda för att göra allt för att avväpna laglydiga medborgare både i form av jägare och sportskyttar, så kan man verkligen börja undra vad syftet med allt är…
  Hur länge ska våra politiker i Riksdagen tillåta att dessa tjänstemannaaktivister inom PM ska få hålla på, med för terrorismens begränsande/utrotande totalt meningslösa och ständigt rättshaveristiska utspel?!
  //K

 2. Erik skriver:

  Leta efter de skyldiga! Bestraffa de oskyldiga! Det är vad dessa politiker, såväl som inom landet som i EU-parlamentet håller och hållit på med alltför länge. De verkar nästan vara lika ”faktaresistenta” som Denise Rudberg i morgonsoffan på SVT är, vilket inte är det lättaste.

 3. Kgb35 skriver:

  Rädda människor bråkar inte. Nu är folk röda för organiserad brottslighet men skaffar inte självförsvarsvapen för då kommer statens polis och jagar en.

  Ett stort problem är eus partigrupper. De får förmåner om de gör saker som eu gillar. Jämfört med euparlamentariker som istället gör det de är valda gillar. Odemokrati på laglig väg. Precis som i Sverige där riksdagsledamoten är räddare för partiledningen än den är för att inte göra som dess huvudmän-väljarna vill.

 4. Anders Rydén skriver:

  He, he.
  Det var någon som sa att stater borde inte få äga vapen endast medborgare är mogna att ha det ansvaret.
  Jag börjar förstå vad han menar nu.

 5. gruelse skriver:

  Har inte alla detaljer, men mycket bra skrivet!

  Sens moral:
  Ett svenskt EU-utträde.

  Nästan all skit, om man får uttrycka det så, kommer utifrån och flödar in över Sverige riksgräns, som de facto är obevakad i enlighet med EU-medlemskapet. Det var mycket bättre på den tiden då vi endast hade nordisk passfrihet och inga ”no-go-zoner”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s