Nej, terrorn kommer inte att ”gå över”

Bild 045

Efter senaste dagarnas terrordåd i Europa läser jag (återigen) i flera svenska tidningar att terrorn inte har någon framtid och att den västerländska demokratin står inför en någorlunda snar och absolut självklar seger.

Aftonbladets Anders Lindberg försäkrar oss om att ”terrorns tid är snart ute” Wolfgang Hansson försäkrar i samma tidning att det hela kommer att ebba ut av sig självt. I gårdagens Expressen försäkrade Britta Svensson att det är förloraren som använder terror, och att den som använder terror aldrig kan vinna.

Jag önskar verkligen jag kunde instämma i artiklarnas slutsatser. Men det kan jag tyvärr inte. För ingen av alla experter, journalister och politiker som försäkrar oss om snar seger tycks ha en enda tanke på hur, varför, på vilket sätt eller när demokratin ska uppnå detta självklara. Det enda som finns är en from förhoppning att det kommer att lösa sig självt bara vi alla lever våra liv, går till våra jobb och, på det stora hela, ägnar oss åt vår vardag.

”Vem vill frivilligt leva i ett kaos styrt av våld, religion och kvinnoförtryck?”, frågar sig Britta Svensson retoriskt i sin artikel. Fler än du tror, skulle jag säga. Tillräckligt många är så övertygade om förtryckets förträfflighet att de gärna dödar både egna och andras barn – och sig själva – i sin övertygelse. Historien har lärt oss att åtskilliga politiska och religiösa ideologier kunnat – och kan – få folk fanatiskt hängivna och fullständigt hänsynslösa för att påtvinga andra ett ”högre syfte”.

Det behövs egentligen inte särskilt många procent av en befolkning som ”frivilligt vill leva i ett kaos styrt av våld, religion och kvinnoförtryck” för att det ska bli verklighet – bara de är tillräckligt många, tillräckligt övertygade, tillräckligt övertygande och tillräckligt hårdföra.

Det fria, demokratiska, sekulära samhället är tyvärr ingen naturlag, utan utgör ett historiskt undantag. Huvudregeln i historien är dessvärre att människor i allmänhet levt, och fortfarande lever, om inte i kaos, så i alla fall under oket av våld, religion/politik och kvinnoförtryck. Oftast mer eller mindre påtvingat av en viljestark minoritet. Historien lär oss tyvärr också att människan fogar sig, och finner sig i sådant längre än vad som egentligen är vare sig önskvärt eller rimligt.

Den som tvekar kan rekapitulera 1900-talets gång i vad som nu är östra Tyskland. Om det var människornas frivillighet som styrde är det underligt att alla tydligen föddes till världen som trogna rojalister, för att plötsligt kring 1919 bli lätt vilsna demokrater, över en natt förvandlas till hårdföra nazister 1933, lika hastigt göra ett lappkast och bli trogna kommunister 1945 och sluta sina liv som frihetstörstande västerlänningar sedan hösten 1989.

Alla styren i östra Tyskland – utom möjligen den skakiga demokratiska tiden 1919-33 – har av omvärlden i sin respektive tid uppfattats som stabila regimer. Vad de trogna undersåtarna frivilligt önskat leva under för regim är egentligen rätt oklart, men vi kan konstatera att de frivilligt levt, och det under totalt olika regimer. Samma människor har levt sina liv, gått till sina jobb, och, på det stora hela, ägnat sig åt sin vardag i östra Tyskland under hela 1900-talet.

För det är tyvärr så med totalitära politiska och religiösa övertygelser att de är som ogräs; de behöver bara rätt fäste för att det inte längre ska spela någon roll vad den stora massan vill. De kommer att sprida sig tills den stora massan förr eller senare tvingas foga sig, eller ta fram giftiga och potentiellt dödliga ogräsmedel.

Med det sagt ebbar terror i ett historiskt perspektiv förr eller senare alltid ut. Men det sker inte nödvändigtvis av sig själv. Terror upphör för att a) den uppnår tillräckligt många av sina mål, b) för att dess ideologiska bas utplånas, eller c) för att tillräckligt många av terroristorganisationens medlemmar fängslas eller skjuts ihjäl.

Ur det perspektivet har jag svårt att se att den tilltagande vågen av islamistisk terror som drabbar västvärlden kommer att upphöra bara vi alla lever våra liv, går till våra jobb och, på det stora hela, ägnar oss åt vår vardag.

Terror har alltid funnits, men den islamistiska terrorn är till sin natur annorlunda än den terror västvärlden hittills haft att hantera. Det finns till skillnad från IRA, ETA, RAF och andra tidigare terroristvågor a) ingen definierad motpart att förhandla med, och heller inga kompromisser att erbjuda, b) dess ideologiska bas är i grunden en världsreligion med 1,5 miljarder trogna anhängare, och c) de potentiella terroristerna består inte av ett fåtal identifierbara anhängare i en liten, väldefinierad organisation med en ledning och/eller någorlunda geografiskt ursprung och sammanhang.

Min prognos är därför – tyvärr – att terrorn kommer att fortsätta, och att de västliga demokratierna steg för steg kommer att målas in i det hörn man för allt i världen inte vill hamna i. Polariseringen kommer, precis som terroristerna vill, att öka – och förr eller senare tvinga västvärlden till radikala, rentav brutala, motåtgärder. I sin jakt på monster kommer de västliga demokratierna förr eller senare tvingas bli monster.

För att deras befolkningar kommer att kräva det.

Och de kommer paradoxalt nog att kräva det just av anledningen att ingen frivilligt vill leva i ett kaos styrt av våld, religion och kvinnoförtryck.

 –     –     –

Annonser

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Det här inlägget postades i Rättssamhälle. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Nej, terrorn kommer inte att ”gå över”

 1. Palle skriver:

  Jag kan (tyvärr) bara hålla med. :-/

 2. Kuckeliku skriver:

  Ju fler muslimer desto fler terrordåd. Det är den enkla ekvationen. Men det tillåts man knappast säga i sanningshatets förlovade land. Vi befinner oss i samma läge som Romarriket gjorde för 1540 år sedan. En del vettlösa människor anser att man bör öppna upp gränserna… Dom kallar det kärlek.

  • O skriver:

   Du tillåts säga det. Andra är också tillåtna att säga att dina uttalanden är idiotiska och generaliserande och inte förankrade i det närmaste vi kommer sanning, vetenskap och fakta.

   • Nisse skriver:

    Klart att man inte ska generalisera men det finns ändå påfallande många länder med en muslimsk minoritet på 10% och uppåt där muslimerna har hamnat i utanförskap och läget inte är särdeles harmoniskt mellan dem och majoritetsgruppen (-erna). Det är inte regel, för undantag finns också, men det är så pass vanligt att det är oseriöst att utesluta ett mönster i det och att det ändå kan ha något med religionen som sådan att göra.

 3. Naivtive skriver:

  Morgonsur har fullständigt rätt!

 4. Alexander Åkerman skriver:

  Hoppas så klart att du har fel även om utvecklingen är oroande. Ser dock en del skillnader i dagens minoritet av terroristsympatisörer (går de ens att räkna i procent av befolkningen?) jämfört med östtysklands nazister eller kommunister, vilka trots allt hade ett större stöd i befolkningen (tiotalsprocent).

  Jag hoppas att samhället inte behöver bli ett monster för att komma åt den lilla klicken terroristsympatisörer. Däremot inte sagt att en sådan process kommer att vara smärtfri.

  • Morgonsur skriver:

   Ett problem är att ingen egentligen vet hur stödet för tankegodset för ”terrorismens ideologiska bas” egentligen ser ut, även om Pew Research gjort en del vetenskapliga enkäter som väcker både hopp och förtvivlan.

   Jag tror samtidigt inte det viktiga i sammanhanget är det aktiva stödet för terroristhandlingar – vilket är mikroskopiskt – utan stödet för den bakomliggande ideologin. Få nazister eller kommunister på den tiden dessa ideologier var själva på något sätt delaktiga i, eller uttalade stöd för, vare sig gaskammare eller mordet på Aldo Moro. Grundstödet för själva ideologin – som extremisterna hämtar kraft och inspiration från – var dock tillräckligt starkt för att även ”slacket i linan” – utrymmet för extremtolkningar – skulle bli tillräckligt stort för avarterna att hitta gott om både stöd och finansiering.

   Ju fler som delar en stark tro eller övertygelse – desto större svans av extremister. Det ser alltid olika ut, men generellt, ju fler människor och ju starkare övertygelse – desto större rekryteringsgrund av ”tillräckligt många tillräckligt radikala” som har både vilja och förmåga att begå våldsdåd.

   Stödet för själva religionen islam är i många europeiska länder redan uppe i åtminstone tiotalet procent, och bevisligen har det redan medfört att det uppstått en kritisk massa av ”tillräckligt många tillräckligt radikala”. Allt för många av dem födda och uppväxta i väst för att man ska kunna dra slutsatsen att det hela är en ren kulturell/etnisk fråga som helt enkelt går över bara integrationen blir bättre.

   Terrorism är inte nytt i Sverige, men islam som grund är det. Den islamistiska terrorproblematiken är nu etablerad som något landet Sverige lär få leva med. Om något är förekomsten av fenomen som t ex Mikael Skråmo och Anna Sundberg – som knappast kan sägas ha gjort sina livsval för att de utsatts för kulturell indoktrinering under uppväxten, rasism eller religiöst förtryck ett tecken på att detta inte kommer att gå över.

   En början vore ju att någon presenterade ett realistiskt förslag som åtminstone kunde påverka nyrekryteringen. De empiriska försöken hittills har knappast imponerat, och liknar i mina ögon mest besvärjelser och fromma förhoppningar. Detta trots att det oftast är betydligt mer lovvärt att åtminstone försöka, än att bara hoppas på att allt går över.

   Instämmer helt och fullt i att vi båda verkligen hoppas att jag har fel:-)

 5. Johan skriver:

  Vad deprimerande….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s