Om ”den breda majoriteten”

hoyerswerda-3

Hoyerswerda: Bundesarchiv 183-78464-0001/CC-BY-SA

Det finns en stad i östra Tyskland som heter Hoyerswerda. Där föddes Helga 1901. 

När Helga var 11 år var den breda majoriteten var fullständigt överens om att kejsaren och monarkin var lösningen på alla problem. Den som påstod något annat var dum i huvudet och förtjänade utfrysning – eller värre.

Så hände något, nästan över en natt.

När Helga var 22 år var den breda majoriteten fullständigt överens om att allt det där med monarki var fullständig idioti, och att det där med republik var lösningen på alla problem. Den som påstod något annat var dum i huvudet och förtjänade utfrysning – eller värre.

Så hände något, nästan över en natt.

När Helga var 33 år var den breda majoriteten fullständigt överens om att allt det där med demokrati var fullständig idioti, och att nationalsocialismen var lösningen på alla problem. Den som påstod något annat var dum i huvudet och förtjänade utfrysning – eller värre.

Så hände något, nästan över en natt.

När Helga var 44 år var den breda majoriteten fullständigt överens om att det där med nationalsocialism var fullständig idioti och att kommunismen var lösningen på alla problem. Den som påstod något annat var dum i huvudet och förtjänade utfrysning – eller värre.

Så hände något, nästan över en natt.

När Helga var 88 år var den breda majoriteten var fullständigt överens om att det där med kommunism var fullständig idioti, och att marknadsekonomin var lösningen på alla problem. Den som påstod något annat var dum i huvudet och förtjänade utfrysning – eller värre.

Och Helga undrade alltid hur samma folk, samma människor, samma individer,  som utgjort ”den breda majoriteten” samtidigt alltid kunnat vara så överens, ha så totalt fel och alltid snabbt och över en natt smidigt kunnat ändra hela sin värdegrund kollektivt. Och hur ”den breda majoriteten” tycktes vara fullständigt överens om förträffligheten i en helt ny värdegrund redan dagen efter den förra visade sig vara fel…

När Helga dog som 100-åring 2001 undrade hon innan hon drog sitt sista andetag nyfiket vad nästa ideologi kommer att vara – som ska lösa allt, och som ”alla är överens om” är ”den enda rätta”.

För nu har vi säkert hittat den, så här i historiens slut.

Det är nu bara att slappna av, följa tidsandan, förlita dig på media, lyssna på omgivningens övertygande argument, och därefter bilda dig en påläst och välgrundad uppfattning. Och försöka smälta in med alla andra med vilka du nu delar värdegrund. Sedan kan du – klokt, tryggt och genomtänkt – lägga din röst i höstens val, och känna dig trygg om din plats i den samhälleliga gemenskapen.

För nu har ju både du och ”den breda majoriteten” – till skillnad från förr – äntligen ett slutgiltigt facit på hur allt funkar, vad grundproblemen i världen är, och vilken ideologi som är den enda rätta för att skapa det lyckliga idealsamhället. För all framtid. Om detta är vi ju alla överens numera.

Eller hur?

 –     –     –

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Allmänt tyckande. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Om ”den breda majoriteten”

 1. CG Wrangel skriver:

  Klokt och, tyvärr, alltför sant.

 2. Kgb35 skriver:

  Ha ha. Var det inte något liknade en husmor i Heimat sade.

  Det är när den breda majoriteten börjar tala om det som är värre det är dags att börja (an)passa sig

 3. Pelle skriver:

  Nu var det ju ingen majoritet som stödde nazityskland och alltså ännu mindre en bred majoritet.

  • Morgonsur skriver:

   Detsamma kan nog sägas även om DDR-kommunismen. Men poängen är att människan är ett flockdjur och att flockinstinkten ständigt gör den ”breda majoriteten” irrelevant. Den låter en hel del oönskat ske i dess namn och finner sig oftast i att det är som det är, oavsett hur idiotiskt det kan tyckas i efterhand – och hur lätt det ”borde ha varit” att i princip bara sätta ner foten tillsammans.

   Man behöver inte ens hota med straff eller våld. Det räcker alldeles utmärkt med social utfrysning för att tysta all opposition.

 4. Stefan Lagnevall skriver:

  Hah, precis därför jag brukar säga, att det finns ingen ideologi, det finns ingen höger eller vänster.

  Det finns de som har makten, och de som inte har den. Det finns också det som fungerar, och det som inte fungerar. Det är det enda som funnits sen mänsklighetens historia.

 5. Trötter skriver:

  Påminner om något Einstein kläckte ur sig som svar på att kritiker av hans relativitetsteori publicerat en bok med titeln ”Hundra författare emot Einstein” (Hundert Autoren Gegen Einstein):

  ”Varför hundra? Hade jag haft fel hade en enda räckt.”

  Med det sagt är det få saker som imponerar mig lika djupt som förmågan och viljan att nagelfara det man håller för sant. Det gäller oavsett om man är en del av den breda massan eller den envisa minoriteten.

 6. Argyle skriver:

  Är inte grundproblemet kollektiv? Som försöker tvinga alla andra hur de ska leva sina liv?

  • Morgonsur skriver:

   Jag brukar hävda att sann upplysning kräver frigörelse från flockinstinkten. Det spelar ingen roll vilken ”-ism”, religion eller ideologisk grund man bekänner sig till – det mänskliga flockbeteendet kan få precis vilken åskådning som helst att urarta i förtryck och rentav folkmord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s