Om bloggen

Denna blogg förmedlar mina personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle. Bloggen företräder mig själv, torgför mina högst personliga åsikter och är inte kopplad till någon myndighet, organisation, parti eller företag.

Bloggen förmedlar mer eller mindre glada, sura, bittra, ironiska och/eller sarkastiska reflektioner om det mesta. Med tonvikt på rättssamhälle och säkerhetspolitik. Men ibland tillåter jag mig att driva ut i allmänna filosofiska funderingar om vårt samhälle och den tid vi lever i. Eller något annat som faller mig in.

Att jag valt att fokusera i huvudsak på ämnesområdena rättssamhälle och säkerhetspolitik har att göra både med personligt intresse och personlig bakgrund. De är helt enkelt de ämnesområden där jag känner att jag har mest att tillföra, och samtidigt också har ett intresse att via utbyte med andra i cyberspace lära mig mer om. Samtidigt ligger de tillräckligt långt ifrån det jag gör idag för att jag inte skall hamna i några intressekonflikter gentemot mitt nuvarande arbete.

Motivationsmässigt är jag en konventionell bloggare; För mig är det viktiga med bloggandet att få ur mig sådant som förvånar eller irriterar mig, men också att få mig olika synpunkter, synsätt, kunskaper och perspektiv till livs från andra.

Dagen behöver inte sluta med att alla tycker samma sak, och alla behöver heller inte tycka som jag. Även om det kan tyckas kontroversiellt så tror jag  Sverige torde vara ett tillräckligt stort land för att rymma mer än en åsikt i taget.

Ett ständigt återkommande nöje är förutom att belysa ämnesområdena som sådana att försöka hitta en alternativ bild till ‘gammelmedias’ braskande rubriker, som ofta gömmer en både begriplig och tämligen okontroversiell verklighet.

Sedan har jag ju också en liten akilleshäl; alla som följer denna blogg kan konstatera att jag alltid går igång rejält på vad jag brukar kalla ‘Vän av Ordning’, denna märkliga människotyp som anser sig själv så fulländad att de anser sig ha rätten att upplysa, bestämma över och reglera sina med- och motmänniskors liv. I detalj.

‘Vän av Ordning’ ser en principfråga i varje litet misstag eller missöde och ser det som sin livsuppgift att i varje ögonblick i livet undervisa sin omgivning om vikten av att efterleva dessa för mänsklighetens överlevnad ovärderliga principer om ordning, reda, moral och lydnad.

‘Be careful what You wish for – it may come true’, lyder ett av mina absoluta favorittuttryck, som ‘Vän av Ordning’ nog borde ta sig en allvarlig funderare över vad det egentligen innebär.

Om namnet ‘Morgonsur’

Någon undrar säkert hur bloggen fick det märkliga namnet ‘Morgonsur’?

Namnet kom sig av att jag satt tillsammans med en av mina bästa vänner i en båt och retade mig på både det ena och det andra. Just då hade jag en bitter stund och gick särskilt igång på de flåshurtiga morgonprogram i kommersiell radio där olika programledare – med framkrystade och svårt irriterande gapflabb – skall få oss morgontrötta att tycka att den vidriga period som följer på att klockradion går igång innan jobbet faktiskt är uthärdlig.

I min bitterhet lanserade jag idén till min kompis att jag borde få ett eget radioprogram för sådana som jag;  vi som är extremt morgontrötta och i princip bara blir rent ut sagt förbannade av överpositiva morgonhälsningar från överenergiska individer som verkar lida av alla slags bokstavsdiagnoser samtidigt.

Allt medan de spelar samma fem låtar de drivit dig till vansinne med genom att köra tre gånger i timmen vardera, dygnet runt de senaste fyra veckorna.

Istället för något så där vedervärdigt glatt och morgonhurtigt som traditionen bjuder skulle mitt program heta ‘Morgonsur med Magnus’.

I mitt hypotetiska program skulle jag sitta och gräva ner mig, svära och spy vass och igenkännande galla över allt och alla som irriterar oss morgontrötta. Dessutom skulle jag bara spela musik som knappt spelas i radio alls – ända tills efter klockan tio och två koppar kaffe –  d v s den tidpunkt på dygnet när även vi morgontrötta börjar bli människor och sakta kan ta till oss en någorlunda positiv syn på tillvaron.

Nå, det var kanske inte en särskilt bra idé. Men namnet fick hänga med till denna blogg. Radioprogrammet får väl komma senare…

Om förhållningsregler

Till sist några förhållningsregler, så ”även ‘Vän av Ordning’ känner sig någorlunda välkommen till denna annars avskyvärt oreglerade företeelse som kallas blogg. §§ 3 och 4 gäller endast bloggaren ‘ Morgonsur’ själv:

§1 Du som deltar i diskussionerna i denna blogg bör eftersträva att vara saklig, gärna vass – men inte elak. Att agera respektfullt är smittsamt. Det gör heller inget om Du har humor. Det kan faktiskt förlåta en och annan elakhet.

§2 Morgonsur tror på det fria ordet, och kommer därför inte att moderera denna blogg förrän det börjar dyka upp rent kriminella yttranden i kommentarsfälten. Men – om Dina kommentarer är så ekivoka eller idiotiska att t o m den förhärdade Morgonsur rodnar kommer den till skräck och varnagel för internettets population att flyttas till Morgonsurs ‘Hall of Shame’ och modereras tillräckligt lite för att inte vara kriminell. Men den kommer att finnas kvar så hela världen i all cachad framtid kan förfasas över Ditt dåliga omdöme.

§3 Då Morgonsur för tillfället uppbär lön som offentliganställd tjänsteman i en politiskt styrd verksamhet skall han hedra sina tjänstemannaideal, och  undviker därför att yttra sig om ting som kan tänkas krocka med hans nuvarande arbete.

§4 Morgonsur har en blogg. Det har inte Morgonsurs familj. Av den anledningen skall Morgonsur visa stor återhållsamhet beträffande uppgifter om sin familj och sitt privatliv.

Hoppas du hittar något något Du anser vara intressant, och att Du med nöje deltar i diskussionerna på min blogg.

Magnus Ernström

Bloggaren Morgonsur

54 kommentarer till Om bloggen

 1. Apone skriver:

  Tack, ”Morgonsur” för en läsvärd blogg!

  /”Apone” 🙂

 2. Patrik skriver:

  Väldigt väldigt läsvärt! Framförallt Stupni Do är otroligt jobbig men samtidigt spännande läsning!

 3. Mattias skriver:

  Tack för en toppen blogg!
  corruptio.blogg.se/2008/june/
  Tips på hur endel förvränger för sig

 4. Morgonsur skriver:

  Jag ber att få tacka er alla för berömmet, och tänker försöka göra denna relativt unga blogg allt bättre med tiden.

 5. Enslingarna på skäret skriver:

  Hej Morgonsur!
  Du är en mycket intressant person. Av det vi läst så kan du allt! Vi skulle kunna tänka oss att du även skulle kunna flyga med propeller som Karlsson på taket
  (skratt, skratt). Just nu är vi ganska morgonsura sitter fast i lervällingen.

  Leriga hälsningar från enslingarna på skäret.

  • Morgonsur skriver:

   Hej, tack för att ni läser mina morgonsura alster från en lagom morgonsur man i sina bästa år, och hoppas ni kommer loss ur lervällingen.

   När det gäller just flyga med propeller är det något jag t o m har myndighetsbeslut på att jag är fullständigt oduglig på.

   Å andra sidan satt propellern dåförleden på taket och inte på ryggen.

   Dottern däremot intygar att jag gör mig bra som Karlsson på taket efter hennes femårskalas i somras. Med röda kinder, propeller på ryggen, på stugans tak och allt. Men flyga kunde jag förstås inte.

   Då heller…

 6. Peter skriver:

  Hej,
  Vill bara tacka för en intressant och välskriven blogg, ser fram emot inlägget den 22/2!
  Mvh,
  Peter

 7. Ping: Tänka rätt är större! Eller..? « Kunskap * Bildning * Tradition

 8. Christian skriver:

  Hej,

  Behöver lite hjälp av dig. Har uppdaterat firefox och din sida fungerar, men Wiseman’s blir det ”Bad Request Error 400” så fort jag vill se kommentarer, m m.

  Behöver ju inte vara fel på hans sida, men det är än så länge den enda där det krånglar efter uppgradering.

  Mvh
  Christian

 9. Lew skriver:

  Läste om ”Ett osannolikt scenario” och drabbas återigen av den svårartade Rysskräcken om alla av hebréisk börd troligtvis drabbas av. Fi fan (speciellt som man skulle vara en av de där HV-plutoner som skulle skyddat riksdag…).

  Nåväl, jävligt bra blogg och riktigt bra historier.
  Framåt! /”903Lew”

 10. Joakim skriver:

  Min blogg om under , efter och fram till nu som FN Sgt på Ba01
  http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.4199416

 11. Jonas Erkman skriver:

  Hej!
  Vem eller vilka står bakom ”Morgonsur”? Eller är du anonym?

  Jonas

  • Morgonsur skriver:

   Jag står bakom bloggen helt själv, motsvarar beskrivningen ovan – men det kan vara värt att förtydliga att jag inte arbetat utomlands annat än högst tillfälligt förutom i försvarets tjänst.

   Sedan en tid tillbaka uppbär jag offentlig anställning.

   Den svenska tjänstemannatradition som sedan många, många år gjort Sverige till ett land med närmast obefintlig korruption är något vi pratar alldeles för lite om, och som vi skall vara oerhört rädda om. Men just för att så långt möjligt försöka leva upp till tjänstemannaidealet känns det viktigt att hålla mitt tjänstemannaskap och mina åsikter som privatperson tydligt isär.

   Av den anledningen har jag hittills valt dels a) att inte skriva om ämnesområden som berör mitt nuvarande arbete samt b) att vara (någorlunda) anonym.

   Men det sistnämnda är långt ifrån skrivet i sten. Inte för att det gör så stor skillnad. Jag har ett garanterat okänt namn, och när jag väljer att skriva ut det kommer det knappast att bli ett scoop…

 12. Björn Sandström skriver:

  Läste din historia ”Ett osannolikt scenario” och fann den både välskriven, spännande och initierad. Scenariot är inte alls helt osannolikt, liksom många andra som följer i spåret av krisen i vår säkerhetspolitik och vår försvarsförmåga. Har du läst min bok ”Dårarnas Paradis” som i våras gavs ut av Tre Böcker Förlag. Har du inte gjort detta så skulle jag föreslå att du gör det. Boken kan fås på Adlibris eller Bokus och även lånas på bibliotek.

  • Morgonsur skriver:

   Tack så mycket. Det blir nog en order på Bokus, känns det som. Kul att ha lite läsning att se fram emot.

 13. Ante skriver:

  Hej Morgonsur. Jag har lite frågor jag skulle vilja ställa till dig om polisyrket i enrum om det skulle gå för sig? Kanonblogg i övrigt, alltid lika intressant läsning. Särskilt historierna från Bosnien.

 14. Bond Hunter skriver:

  Läste din historia ”Ett osannolikt scenario” och fann den både välskriven, spännande och initierad. Scenariot är inte alls helt osannolikt, liksom många andra som följer i spåret av krisen i vår säkerhetspolitik och vår försvarsförmåga. Har du läst min bok ”Dårarnas Paradis” som i våras gavs ut av Tre Böcker Förlag. Har du inte gjort detta så skulle jag föreslå att du gör det. Boken kan fås på Adlibris eller Bokus och även lånas på bibliotek.
  +1

 15. Per skriver:

  Stort tack för en mycket bra blogg. Kom att tänka på ditt inlägg kring hur man ska hantera problem med bråkiga ungdomsgäng och läste det på nytt med stor behållning idag.

  https://morgonsur.wordpress.com/2009/09/05/brakiga-ungdomsgang-sa-har-gor-man/

  Tycker det skulle vara trevligt om du fick det publicerat på någon av de stora tidningarnas debattsidor.

  • Morgonsur skriver:

   Tack för dina positiva och värmande ord!

   Skall fundera på saken med debattsidorna. Det är nog ingen panik, för samma frågor, samma attityder och samma förhållningssätt har varit aktuella i tusentalet år…;-)

 16. Arleen skriver:

  Läste din historia ”Ett osannolikt scenario” och fann den både välskriven, spännande och initierad. Scenariot är inte alls helt osannolikt, liksom många andra som följer i spåret av krisen i vår säkerhetspolitik och vår försvarsförmåga. Har du läst min bok ”Dårarnas Paradis” som i våras gavs ut av Tre Böcker Förlag. Har du inte gjort detta så skulle jag föreslå att du gör det. Boken kan fås på Adlibris eller Bokus och även lånas på bibliotek.+1
  +1

 17. Sara skriver:

  De säger att det finns mycket skit på internet och det är förvisso sant. Det finns också mycket bra, däribland din blogg som är något av det mer läsvärda jag hittat… någonsin. Du levererar intressanta synpunkter och resonemang och skriver dessutom bra! Oftast håller jag med dig och när jag inte håller med dig är det lätt hänt att jag tror mig hålla med dig eftersom du argumenterar skickligt 🙂

 18. Johan Olofsson skriver:

  Jag har numera utnyttjat wordpress-finessen att få dina inlägg direkt hem i min mailbox. Att få läsa dina sakliga och väl genomarbetade tankar till morgonkaffet, istället för ytligheterna som svenskspråkiga media serverar, bidrar starkt till att göra mig själv MINDRE morgonsur!
  Tack för det!

 19. Ndorop skriver:

  Fm söker en stabsofficer till veteranavdelningen. Vet inte om du är intresserad eller hur de ställt kravspecen, men jag vet ingen jag hellre skulle ha där.

  • Morgonsur skriver:

   Jag känner mig stolt och hedrad över förtroendet, men det känns lite fel ort och fel arbetsgivare. Jag har dessutom för tillfället ett jobb jag trivs lite för bra med…

 20. Cynisk skriver:

  Morgonsur skulle kunna ha tjänsten Kvalificerad Handläggare (CF). Den skulle passa honom utmärkt.

 21. rosatulpan@gagge.se skriver:

  Imponerad! Men inte förvånad. /(nuvarande)chefen

  • Morgonsur skriver:

   Nämen, där ser man! Välkommen till min lilla blogg. Nu kan vi tjuvkika på varandras. Och vilken tur att jag – förvisso helt ärligt – påpekade hur bra jag trivs på mitt nuvarande jobb här ovan.;-).

 22. Magnus Redin skriver:

  Hur gör jag för att skicka ett pappersbrev till dig?

 23. Ping: Morgonsur möter Mänskligheten… « Hedniska Tankar

 24. Anonym skriver:

  Vad ”Morgonsur” skriver om polisiär verksamhet gör att jag misstänker att han inte har någon högre position på Rikspolisstyrelsen. Han verkar alldeles för vettig och realistisk, som en riktig konstapel ska vara.

  • Morgonsur skriver:

   Rätt gissat! Polisen ställer ju så särskilda krav på sina högre positioner att jag aldrig hållit i konkurrensen där på samma sätt som jag gjort hos andra arbetsgivare.;-)

 25. Jimbo skriver:

  Riktigt intressant blogg!

  Var själv med nere på Ba01 och låg då på lätta rep på repplutonen.

 26. kördel skriver:

  Att jag missat detta 🙂

 27. Sven Svensson polis Skåne skriver:

  Eftersom en annan jobbar inom SPT konceptet så vore det ännu intressantare att du skrev om även det. Trots att man nu jobbat med det i mer än 5 år så är man fortfarande på följande nivå.
  Exempel:
  1. Vit batong får inte bäras om den inte sitter i avsett fäste,dvs inte på ryggen mellan bältet. Vilket innebär att den slänger och flänger vilket gör att ingen bär den. Varför? Chefer säger signalvärde.
  2. Det ska fortfarande tjafsas om hjälmen ska på eller ej, chef ska besluta om det. Varför? Signalvärde enligt cheferna….. Jag har själv upprepade gånger blivit påkastad av sten och glasflaskor och samtidigt fått hjälm av och hjälm på upprepade gånger under samma händelse. Chefen är inte på plats, han sitter i en buss lång borta.
  3. Stab o tross funktion saknas trots att detta påtalas varje gång. Vatten och mat ordnas inte trots att man på förhand vet om att poliserna INTE kommer ha tid att ordna med sånt under kommenderingen. Man kan ha med lite mackor och vatten men det tar ju självklart slut nån gång.
  4. Olämpliga och odugliga chefer ordnas inte bort utan tillåts leda gång på gång på gång vilket gör att poliserna i bussarna helt saknar förtroende för många av dem. Lagom bra när order ska ges i en kaosartad situation.
  5. Huliganer får härja gång på gång fritt. Fångar man nån av dem så kommer resten sen när dem ska hem att typ resvägra om inte aktuell person släpps. Dvs de tror att de bestämmer……och vad gör cheferna, jo dem släpper. Varför, jo för att inte behöva ta det obekväma beslut att lasta iväg samtliga huliganer som inte vill åka vidare.

  Listan är lång på vad man kan säga om konceptet. Detta var bara ett axplock utan inbördes ordning.

 28. Ping: Tjohoo! « Bordellos sexleksaksblogg

 29. Daniel Eriksson skriver:

  Det känns som att det här är något för dig att bita i:

  http://www.dn.se/ledare/signerat/polisen-vill-inget-se-vill-inget-hora

 30. Irene skriver:

  Intressant blogg. Ser fram emot boken utgivandedatum…Finns det något sådant planerat?

 31. moscow hotels skriver:

  I savour, cause I found just what I used to
  be having a look for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 32. Anonym skriver:

  Vore kul om du kunde ge dina tankar kring senaste tidens polis ”skandaler” som media fint kallat det….ex UMF etc!

 33. Ping: Fem år med Morgonsur | Morgonsur

 34. Josef Boberg skriver:

  Apropå morgonsur – så kan det vara ett tecken på magnesiumbrist.

 35. Patrik Bengtsson skriver:

  Har precis läst klart Ett halvt år ett helt liv..En mycket bra bok som lade färdigt ett pussel jag började lägga 1994 (Ba02 8de komp) tack.

 36. Björn Gadd skriver:

  Hej! Skulle gärna vilja skicka en bok till dig. Kan du maila mig så berättar jag mer?

  Hälsningar,

  Björn Gadd
  Bokfabriken AB

 37. Anonym skriver:

  jag är från bosnien och vill tacka svenska mäniskor som hjälpte oss jag bode i tuzla och har träffat FN i bosnien om ni kan hjälpa mig att hitta en man som heter thomas jonsson han bode i Bromma han var med FN och hjälpte mig med matt kläder jag var barn hadev16 år men glömde aldrig den tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s