Om Ett halvt år, ett helt liv

eharingmin_zps9kp9adk4

Den första svenska pansarskyttebataljonen i Bosnien. Bataljonen – BA01 – var en på många sätt unik bataljon. Dess tillkomst innebar ett nytt säkerhetspolitiskt steg, den sattes ihop på – ur nutidssynpunkt – fantastiskt kort tid, och den hamnade omedelbart rätt i hetluften i ett huvudsakligen oförutsett politiskt, säkerhetsmässigt och humanitärt kaos.

Den legendariske bataljonchefen överste Ulf Henricsson lyckades trots det allt annat än gynnsamma utgångsläget – och trots att ha motarbetats av såväl vänner som fiender – vända en hotande katastrof till en styrkeposition, som gav bataljonen en unik ställning. Det gav oss möjligheten att handgripligen rädda livet på åtskilliga oskyldiga människor från ett krig de aldrig bett om.

Mycket har skrivits om BA01, men ingen har hittills berättat historien om exakt vad det var som gjorde bataljonen så unik, vad som faktiskt uppnåddes – och hur. Jag har därför bestämt mig för att berätta min version av vad som hände där, då.

Berättelsen följer min egen och några vänners resa genom flera parallella skeenden av storpolitik, svårigheter och vardagshändelser – och hur den resan påverkade oss ända in i våra själar.

Ett halvt år, ett helt liv berör hur enskilda öden kan påverka internationell storpolitik – samtidigt som samma storpolitik ignorerar lidande hos tusentals behövande när de mediala och politiska strålkastarna riktas åt ett annat håll.

Boken beskriver en skakig, men envist målmedveten resa mot uppnåendet av de mål alla påstod var omöjliga, och ger en inblick i vad som händer med människor i krig. Både de som lever som soldater i internationell tjänst, och den oskyldiga civilbefolkning som aldrig valt att vakna i ett land i krig. Ett halvt år, ett helt liv tar läsaren på en resa genom de omänskliga umbäranden människor i världens krigszoner har att möta, och de omöjliga val och svåra dilemman svenska trupper ställs inför – varje dag. Kanske just nu, medan du läser denna text.

Du som väntat på en spännande, sann historia om hur svenska soldater mot alla odds kan åstadkomma något unikt kan beställa boken via länkarna i sidans högerspalt.

 

Magnus Ernström

Soldat, furir och sergeant

Vakt- och eskortpluton samt MP-troppen, BA01

Bosnien Hercegovina 1993-94
abup_zps7458f611

15 kommentarer till Om Ett halvt år, ett helt liv

 1. Kristian Jansson skriver:

  Oavsett utgivningsform kommer jag köpa minst tre ex! Ett till mig själv, ett till en vän som låg på TL och en julklapp till ev övriga behövande!

 2. Henke skriver:

  Var förhandsbokar man?

 3. Magnus Ahlberg skriver:

  Borde inte vara något problem med förlag.
  Vem vill inte läsa ett stycke svensk heroisk militärhistoria ifrån relativ nutid som många kan relatera till oavsett civil/militär??
  Mvh Mange

 4. Elof skriver:

  Blev just färdig med Ulf Henricssons bok och det är stora skor och fylla för vidare böcker ämnet.
  Men jag är övertygad om att Morgonsur är rätt man för uppdraget.
  ps Jag satt i samma sisu som dig i Doboj och var också tvungen att stå ut med den skrikande löjtnanten som knappast var kontaktbar.

 5. zz skriver:

  Ja den löjtnanten dög inte riktigt i verkligheten utanför kasern/övningsområdena.

 6. Pär sundgren skriver:

  Jag väntar med spänning på boken….. Tycker det finns många böcker om Ba 01 som aldrig blev skrivna…… ” bataljoner som gjorde skillnad” ” aldrig har så få gjort så mycket freden och människorna i Bosnien ” eller varför inte berättelsen om ”att köra konvoj tur och retur split” lycka till med boken……. Ser fram mot läsa den…../ jag är mycket stolt över varit en av Ba 01 och vad vi uträttade på 6-7 månader……

 7. Anonym skriver:

  super dobro

 8. Anonym skriver:

  Hur ser bokstatusen ut? 🙂

 9. 2041Larsson Skarpskytt skriver:

  Snubblade in här av en händelse då jag skulle visa min son min gamla ”bössa” PSG 90. Var själv med BA07 A-Coy detachment under Nato ledning. Hemskickad i förtid, men dock så när jag läste detta så kom lukterna tillbaka, den där kylan som åt sig in överallt. Mycket bra skrivit och beskrivit. Så här retrospektivt så är det en historisk vändning du varit med om. Jag tror detta uppdrag med er inblandade har satt ”ribban” för vad Svensk militär står internationellt idag. + att pojkarna på KJS piskade skiten ur Navy Seals för ett par år sedan. Hade senare förmånen att ingå i FS02 en helt annan mission med andra minnen. Men samma lukter och adrenalin. Må väl

 10. Ahlberg skriver:

  Hej!
  Hur går det med boken? Varit tyst nu ett tag…

  Mvh Mange

 11. Patrik Rozijan skriver:

  Väntar med spänning! Vill få boken i min hand och sträckläsa den!

  • Morgonsur skriver:

   Hoppas kunna återkomma med titel och utgivningsdatum inom kort. Boken har haft lite olika arbetsnamn, men jag är inte riktigt 100 nöjd. Tänkte bolla med förlaget som läst med oförstörda ögon.

   En reflektion från förlaget – där flera läst den – är att boken är riktigt spännande, vilket ingen riktigt väntat sig på det sättet. Får väl hoppas det bäddar för kommande sträckläsning;-).

 12. L098 och BA05 skriver:

  Lyssnar just nu på sista kapitlet av boken (ljud). Trots en senare bataljon, en annan tid och en helt annan tjänst så är igenkänningsfaktorn stor. Namnen på platser, miljöer och mycket annat. Respekt till alla som bidragit oavsett mission. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s