Vem är jag?

Jag föddes i Ljusdal i Hälsingland 1968 och är en livsglad herre med barnsliga nöjen och vuxen inställning till livet. Det innebär att jag tycker det mesta är tillräckligt allvarligt för att skämta om.

De som formar oss först och mest är våra föräldrar. Jag hade fantastiska sådana jag är skyldig evigt tack, som förutom en trygg familj och en fantastisk uppväxt gav mig många visdomsord som i mångt och mycket gjort mig till den jag är idag. De trodde förstås inte att denna visdom fastnade i hjärnbarken, men det gjorde den. Det finns fyra grundpåståenden som säger det mesta i sin kärnfullhet. Jämställt nog är de två första från mamma och de två sista från pappa:

 ‘Om man gör så gott man kan behöver man aldrig skämmas’

‘Man skall inte göra skillnad på folk’

‘Man skall aldrig ge upp’

‘Bara för att alla andra skiter i brallorna behöver man inte göra det själv’

Så mycket mer behöver inte sägas. Fyra rader som säger det mesta om mina drivkrafter och värderingar. Dessutom har jag alltid fått lära mig att alltid ha ett ärligt uppsåt, och att vara obrottsligt trogen sin familj och sina vänner.

Från min bataljonchef under bataljonen BA01 i Bosnien för 20 år sedan – överste Ulf Henricsson – har jag snappat upp en viktig yrkesmässig inställning, som jag levt efter sedan dess:

‘Man ska vara lojal med sin uppgift. Då sover man alltid gott om nätterna’

Tänk gärna på vad det faktiskt innebär – för dig – en stund.

Privat är jag en del av en liten flock om fyra personer bestående av mig själv, min fru, en dotter och en son. Sedan oktober 2019 arbetar jag som VD i ett tillverkningsföretag.

Yrkesmässigt har jag annars en bred bakgrund från både offentlig och privat sektor. Jag har även drivit eget företag i säkerhetsbranschen och läst en del juridik och ekonomi. Och jag är mycket glad att jag genom åren har fått tillfälle att pröva på en hel del mer eller mindre märkliga yrken, arbetsplatser och verksamheter som berikat mitt liv och gett mig perspektiv på tillvaron.

Välkommen till min blogg.

Magnus Ernström

Bloggaren Morgonsur

mcoll

18 kommentarer till Vem är jag?

 1. Savox skriver:

  Ditt femte citat sammanfattar väl SFPE:s och dess svenska dotteravdelning BIV:s värdegrund. 🙂

  (SFPE: Society of Fire Protection Engineers; BIV: Föreningen för Brandteknisk IngenjörsVetenskap)

 2. Riktigt bra blogg, riktigt skoj att det rullat på bra för dej. Vi gick ju GK1 tillsammans på PHS och har ibland undrat vart du tog vägen. Minns PHS med glädje och då framför allt Thomas Torne i straffrätten. Ja åren går fort. Själv har jag bla varit krigsbrottsutredare i Kosovo och sett allt elände man kan ställa till med när allt går helt fel. Jobbar idag på EBM i Malmö och hoppas få åka utomlands å jobba nästa år / Ha de bra och lycka till med allt.

  • Morgonsur skriver:

   Hej Lars! Kul att höra av dig, och tack för komplimangen. Det var ett kul gäng på GK1, och visst funderar man vart alla hamnat. Någon gång ibland ser man förstås någon skymta förbi med en kommentar i ett TV-reportage eller liknande, men de flesta har man dålig koll på. Det var kul att få en snabbuppdatering om din resa. Ha det bra du med!

 3. Christer Hellekant skriver:

  Uppskattar mkt ditt inlägg om lagstiftning!

  Cheers

 4. Chrilleblixt skriver:

  Uppskattar mkt ditt inlägg om lagstiftning!

  Cheers

 5. Josef Boberg skriver:

  Fortsatt all lycka till !

  ”Allt Är Möjligt !” – och – ”Det Ordnar Sig !” – är mina valspråk.

 6. Jia Li skriver:

  Jag vill säga tack till dig för att du skriver den här bloggen!
  Bland det bästa med dina inlägg är att dina problemformuleringar är så kompletta – du har förmågan att ta hänsyn till vad ett problem består av inte bara rent praktiskt utan även på ett mer filosofiskt och moraliskt plan – och alla plan däremellan. Och detta utan att texterna blir för formella eller fulla av reservationer så att de tappar tydlighet. Helt fantastiskt. Du är så klar i tanken samtidigt som du förmåga att uttrycka dina tankar på ett stilistiskt trevligt och ofta humoristiskt sätt.
  Du hjälper mig och några jag känner att formulera det vi anar att vi vet men inte själva kan sätta ord på.
  Den här bloggen är den perfekta kombinationen av känslor och förnuft. Tack för att du finns.

 7. Claes Pettersson skriver:

  Det är tur att sådana som Du finns, som både tar Dig tid och orkar gå på djupet med de faktabaserade analyser som Du publicerar. Jag är djupt imponerad.
  Tack!

 8. Daniel Skoglund skriver:

  Hej. Jag är på jakt efter en upphovsmannen bakom en bild från BA01 i samband med ett reportage. Möjligen skulle du kunna sätta mig på spåret. Kontakta gärna mig. / Daniel Skoglund, Officerstidningen

 9. madwax skriver:

  Gillar din blogg mycket. Har du tagit bort sagan om ”BRF Sverige”? Saknar den…

  • Morgonsur skriver:

   Lyfte ut den för att lägga in annat. Det kan ju hända att den dyker upp igen. Jag driver ju trots allt en riktig ”vad var det jag sa-blogg”;
   -)

 10. Martin skriver:

  Hej. Nyligen köpt din bok. Jag har inte läst mer än ca 10 sidor men känner redan nu starkt att jag vill ha boken signerad.
  Svara gärna till min mail så förklarar jag varför det känns så viktigt.

 11. Anncarin Düring skriver:

  Hej
  jag är svensklärare och skulle vilja använda din text som inspirations och modell för att elever sedan ska skriva en egen text om ”Ett oväntat möte”. Är det ok att låna din text till detta ändamål?

 12. Björn Rosenlund skriver:

  Bästa jag läst på mycket länge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s