Om utbildningskrav för soldater

Photobucket

Debatten svallar hög huruvida Försvarsmakten skall sänka de formella utbildningskraven för soldater till ”endast grundskola”. Själv har jag tre omedelbara reflektioner i sammanhanget:

Den första är att jag inte riktigt ser problemet. Om man bara har en bra test- och rekryteringsprocess vore det synd att välja bort duktiga soldater bara för att de inte läst vad-det-nu-vara-må på gymnasiet. Alla soldatjobb är inte direkt raketforskning. All kunskap och alla färdigheter i världen har heller inte nödvändigtvis inhämtats genom skolans försorg.

Den andra är att jag förundras över att debatten tycks svalla högre än om man t ex skulle ha sänkt de fysiska kraven. Detta trots att soldatjobbet för de flesta normala människor oavsett utbildningsnivå är betydligt svårare att orka med fysiskt än vad det är att förstå och lära. Med det sagt vill jag också påminna om att det gissningsvis för de flesta nog är betydligt lättare att läsa in gymnasiekompetens än att skaffa sig en ny kropp.

Framför allt har ingen – någonsin – nämnt ett ord om den kompromisslöst oumbärliga och i särklass viktigaste grundkompetensen av alla för en soldat: att man klarar jobbet psykiskt

D v s att man har, och dessutom har förmågan att slå på och av en rejäl ”kamplust”, ”jävlar anamma”, ”sisu” – eller vad du nu vill kalla det.

Den tredje är att man – om man anser att soldat är ett jobb inte ”vem som helst” klarar av – nog bör bemöda sig att betala en lön som någon överhuvudtaget är beredd att ta en anställning för. Betalar man 16 300 kr/månaden för ett såpass krävande, farligt och speciellt arbete mot bindande kontrakt längre än Främlingslegionens har man definitivt inte råd att vara kräsen med vem man får. Lönen – som nominellt motsvarar en genomsnittlig lön år 1995 – är så låg att den ligger på gränsen till att utgöra en indikator modell ”Moment 22”; om du söker det här jobbet med allt det innebär för den lönen uppvisar du ett bristande omdöme som gör dig direkt olämplig för anställning.

Försvarsminister Tolgfors säger på sin blogg att ”Det skall vara utmanande att söka sig till Försvarsmakten”. Det är det verkligen. Utmanande på gränsen till förolämpande.

Än kan nog Försvarsmakten surfa på att välmotiverade, målinriktade och äventyrssökande unga söker sig till soldatjobbet i något år till. Men i längden får man vad man betalar för. Att betala långt under genomsnittet för ett yrke som kräver långt över detsamma håller inte i längden.

Nå. Jag har måhända inte med saken att skaffa. Själv unnar jag mig ju lyxen att njuta av det ”civila mörkret” sedan länge. Men jag tycker Sveriges soldater och alla de välmotiverade, duktiga ungdomar som överväger en anställning i Försvaret är värda mer respekt än så.

Så långt Försvarsmakten. Tyvärr är man inte ensam om att ha drabbats av HR-hybris i den offentliga sektorn. Om vi lyfter blicken är det ur samhällsperspektiv knappast konstigt att Sverige har en bisarrt hög ungdomsarbetslöshet. Det finns snart inte ett enda jobb som den som inte har högskoleexamen, körkort, arbetslivserfarenhet och fyra-fem olika specialutbildningar och certifikat ens är behörig att söka. I den man skaffar sig den kartan behörigheter är det väl bli möjligt att skicka de första ansökningarna någon gång i trettioårsåldern.

Cornucopia nämnde det i ett inlägg igår, och har så också gjort tidigare.

Och i anknytning till just det ämnet tänkte jag inom kort fyra av en riktig bredsida på samma tema i ett slags… brandtal för en revolution inom kompetensförsörjnings- och utbildningssystemet…

–     –     –

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Allmänt tyckande, Säkerhetspolitik och märktes , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Om utbildningskrav för soldater

  1. Anonym skriver:

    Mycket bra reflektion! Håller med 100%

  2. Tobias Wallin skriver:

    Skriv ut vad det handlar om i stället.

    Det går inte att pressa in ett nytt yrke i ett redan existerande planekonomiskt system som täcker hela den befintliga arbetsmarknaden. Det nya yrket hamnar därför längst ned lönemässigt. Och soldaterna ska när de kräver bättre betalt pressa upp alla bättre betalda yrken tillsammans med sitt eget yrke.

    Den viktiga frågan är egentligen varför Sverge alls ska försvaras – och av vilka – med tanke på hur ruttet samhället har blivit i sådana sammanhang, och hur många freeloaders man som enskild kan behöva bära, förutom stridspackningen.

  3. Ndorop skriver:

    Det är inte utan att jag finner det humoristiskt att man samtidigt presenterar personalchef som Sveriges mest attraktiva yrke.
    http://www.metro.se/nyheter/nu-vill-svensken-bli-personalchef/EVHlaC!opI29cjdUroQI/

    Men jag håller med om att ansökningskraven tappat verklighetsförankring. Men när tekniker-uttagna måste få stödundervisning i matte? När FöMin hänvisar till att de lägre kraven gäller GMU1, men inte anställning, undrar jag hur han tänker då.

  4. Anonym skriver:

    Bra skrivet Morgonsur. Min kollega Parabellum gör en liknande analys.
    http://cynismer.blogspot.com/2012/01/gymnasieexamen-och-lamplighet-som.html

    Jag finner folks upprördhet mycket roande.

    • Morgonsur skriver:

      Läste just Parabellums inlägg och rekommenderar starkt de som inte läst det ännu att göra det. Det var så bra skrivet och välformulerat att man nästan blir tårögd.

  5. Tack för årets (2012) bästa citat hittils:

    ”om du söker det här jobbet med allt det innebär för den lönen uppvisar du ett bristande omdöme som gör dig direkt olämplig för anställning.”

  6. PappaBAnd skriver:

    Jag är enig!
    Det är ju intressant att FöMin (som ju aldrig gjorde värnplikten) ständigt framför att det är bra att man nu höjer kraven för att få något slags formellt tillståndet att genomföra militär grundutbildning samtidigt som vi under de 100 åren av värnpliktsförsvar ALDRIG reflekterade över att soldatmaterialet var så dåligt att vi skulle varit tvingade att införa krav på realexamen, gymnasiekompetens eller vad det kunnat heta genom åren.

    Tänk så skönt det vore om höga vederbörande kunde acceptera att ett gott soldatämne är ett gott soldatämne, utbilda denne och ge en lön som är skälig utan att ta till diverse trixiga påståenden om att man under kontrakttiden kommer att tjäna ”genomsnittligt mer” pga utlands-, missions- och risktillägg.

    Personligen är jag också mycket förvånad över det totala ointresset bland såväl militära chefer, militära fackliga företrädare som politker att ta sig en allvarlig titt på den absurda kommunalskattelagen och dess effekter på försvarets personal under insats. Något som du säkert själv har synpunkter på från din tid i BA01 med exklusiva förmånsbeskattade guldburkar?!

    • Morgonsur skriver:

      Jotack. Den bisarra förmånsbeskattningen har jag åtskilliga synpunkter på.

      Vad gäller dimridån att man ”ju har en massa tillägg” så är det inte bara Försvarsmakten som har det. Om du jobbar på t ex en fabrik, eller på McDonalds så får du förstås skifttillägg, övertid, kan ta extrapass m m. Du kan få arbeta på annan ort och få traktamenten. Många globala kedjor skickar fabrikspersonal runt i världen för att lära upp ny produktionspersonal m m. Deras utlandstraktamente är definitivt inte sämre än FM:s. Och arbetet är mindre riskfyllt och betydligt lyxigare.

      Kort sagt finns det bara en sak som drar med FM; äventyret. Men du är tvungen att inteckna rätt mycket för det där äventyret. Och frågan är om äventyret känns lika kul, fräscht och spännande tre-fyra år in på kontraktet för den som skrev på det som 19-åring…

Lämna en kommentar