Bakgrundsmaterial

På denna sida tänkte jag presentera lite av det bakgrundsmaterial jag använt mig av i mitt bokprojekt.

10355753_10203160972414969_2375946397014259305_n

Flera av mina kamrater har gett mig tillgång till sina privata dagböcker. Det är en ynnest, och de är en kulturskatt i sig. De skrevs där och då, ofta i skenet av en ficklampa, och de skrynkliga, smutsiga och ofta tummade sidorna, fyllda med innehåll som inte skyggar för djupa känslor, rädslor, ilska och farhågor får mig att rysa vid tanken att jag getts förtroendet att läsa dem. Jag har gjort mitt bästa för att förvalta det förtroendet, och har behandlat materialet med varsamhet och respekt.

Jag har genomfört en myriad intervjuer, både med kamrater och personer i vår ledning. Många vänner har skickat skriftliga redogörelser, och åtskilligt har bollats med ett antal utvalda vänner som har förmågan att osentimentalt såga mig när jag är fel ute, eller när minnesbilderna går isär.

Jag har samlat inspiration, fakta och uppgifter från ett antal böcker. En fullständigt avgörande bok är Chefens, Överstens av första graden Ulf Henricssons När Balkan Brann.

nbb

Den har varit ovärderlig för att räta ut åtskilliga frågetecken jag har haft, och har besparat mig en hel del arbete att leta detaljer i de mer storpolitiska skeendena. Om du inte har läst den – gör det. Den ger Chefens bild, medan min är en helt annan bok – ur den enskilde soldatens ögon. De kompletterar varandra oerhört väl. En annan oerhört nyttig bok har varit Anthony Loyds My war gone by – I miss you so, som gav en bild utifrån av hur vårt arbete tedde sig för en journalist på plats. Även Johanne Hildebrandts Blackout, Lars A. Karlssons Alpha Sierra och Lars R. Möllers Operation Bøllebank har gett viktiga pusselbitar och inspiration.

Från min period som militärpolis har jag också mängder av originalanteckningar och -utskrifter från förhör som upprättats vid viktiga händelser. När man tittar i originalförhören inser man att det redan då fanns flera versioner av vad som inträffat. Redan innan minnet börjat vandra. Jag har genomgående försökt hålla mig till vad som går att verifiera i minst två oberoende vittnesmål. Men boken är trots det en roman som ska läsas som en subjektiv personlig berättelse – inte ett objektivt historiskt klargörande.

Jag har gjort ett besök på Krigsarkivet i Stockholm – bara för att upptäcka att min sparade dokumentation om BA01 är betydligt mer fullständig än Krigsarkivets. Men jag hittade en del detaljinformation jag inte hade. Så nu är min dokumentation ännu bättre.

IMG_5170

 

En viktig grundkälla för fakta och inspiration är förstås bataljonens fantastiska minnesbok, sammanställd av stabsredaktör Anders Person.

minnesbok2_zps9380476b

Jag har förutom detta – och till min respektives stora förtjusning – sparat på mig ett par lådor gammalt utredningsmaterial, dokument, kartor, informationsbroschyrer, foton,  film och annat sedan 1993. Ett av de viktigaste dokumenten för att se till att jag håller mig till någorlunda fakta och kronologi är åttonde kompaniets krigsdagbok.

dagbok2_zpsa9bfd1a7

Mina föräldrar lade ned ett minutiöst arbete och sparade varje tidningsurklipp de kunde komma över som rörde konflikten medan jag var i Bosnien. De spelade också morgon, middag och kväll in varje nyhetsinslag som rörde konflikten på VHS. Det blev några timmars mental resa tillbaka i tiden, men jag har tittat igenom allt medan jag började mitt skrivarbete på allvar. Min gode vän plutonsjukvårdare Bo Nilsson (FMMsis) har dessutom inspirerat mig med både sin fantastiska dagbok och en hel CD med tidningsurklipp.

abl_zps9158dbb7

När jag gräver i mina lådor råkar jag förstås ut för en hel del nostalgitrippar. Det är säkert fler än jag som t ex känner igen denna:

fnb_zps007f3200

Om inte annat kan det vara av intresse att jämföra lönenivåer med dem som gällde för precis 20 år sedan:

loumlner1993_zpse34dfaf4

I broschyren, utgiven 1993-02-08 finns inte ens den FN-bataljon som skulle ställas till FN:s förfogande med, eftersom dess varande eller ej fortfarande var under diskussion. Men bara drygt fyra månader senare – den 23 juni – ryckte 870 man in på tre regementen för att formas till pansarskyttebataljonen BA01 i krigets Bosnien.

unnu_zpsb3c5b907

De två första numren av bataljonstidningen, som under utbildningstiden i Strängnäs (S/T, 10.Pskkomp), Hässleholm (8. Pskkomp) och Skövde (9. Pskkomp) kallades för ”Swedbatt News”, eftersom bataljonen då ännu var helsvensk och inte nordisk, finns att läsa i länkarna nedan.

Ur Swedbatt News nummer 2 saxar jag nedanstående bild:

nbn2_zps622537f9

Fr v bland de sittande soldaterna: Robert Ihrfors, Robert Brodin, Magnus Ernström, Magnus Hägg. Samtliga tillhörande Första Vakt- och eksortgrupp vid fototillfället. Samtliga lyssnande till dåvarande försvarsminister Anders Björck 

Tidningen skulle efter dessa två nummer aldrig mer komma att ges ut i tryckt form. Nummer tre hade bytt namn till ”Nordbat News”, och bestod av två A4-blad utgivna i ett fåtal kollektiv-exemplar på plats i missionsområdet.

Länkar för nostalgikern finns nedan:

Swedbatt News 1_93

Swedbatt News 2_93

Magnus Ernström

–     –     –

11 kommentarer till Bakgrundsmaterial

  1. Pingback: Uppdatering om bokprojektet BA01 | Morgonsur

  2. Patrick Sellman skriver:

    Helt fantastiskt att det sparats så mycket material till eftervärlden och jag hoppas verkligen du får tag i krigsdagboken på bat nivå.

    Boken kommer utan tvekan att bli viktig för många.

  3. Patrick Sellman skriver:

    Vet du hur det försvunnit? Jag upplever att det är mycket som ”försvinner” nu för tiden. Vid årsskiftet ”försvann” tydligen hela Säpos arkiv över svenska Stasiagenter. Gissar att det är ren ovarsamhet och nonchalans i det här fallet.

    • Morgonsur skriver:

      Jag har pratat både med Peter Larsson som var Undbefäl hos oss, samt Krigsarkivet. Det fanns egentligen inga rutiner för att bevara material. Allt lämnades över till nästa bataljon, och sedan har det antagligen slängts när det blivit lite gammalt.

      Enligt Krigsarkivet var det ofta så förr att man skickade hem sådant som skulle slängas och slängde sådant som skulle skickas hem av ren orutin. Det var ju inte riktigt någon som tänkte på att man på sätt och vis skriver historia samtidigt som man bedriver verksamhet. I princip allt de hade var inlämnat på privat initiativ.

      Det mest intressanta jag hittade hade en legal advisor hittat i en skrivbordslåda på en bataljon långt senare och skickat hem till FMINT, som sedan vidarebefordrat det till Krigsarkivet.

  4. Pingback: Om en månad… | Morgonsur

  5. Roger Klang skriver:

    Jag tror att det kommer att bli en superintressant bok, baserat på hur du skriver din blogg. Jag gillar din tillbudsanmälan. Vad hände med den? Fick du pengar? Som jag har förstått så flög granaten igenom bägge pansarsidorna, men det framgick inte i tillbudsanmälan. Därmed så blir det lite svårare för en simpel försäkringstjänsteman eller kvinna att acceptera sanningshalten i rapporten. Eller?

    • Morgonsur skriver:

      Nja, på den PBV jag satt i gick strålen in rätt framifrån och stannade i motorn. Försäkringskassan var oerhört bra att ha att göra med. Jag fick en slant – fast regelverket egentligen var tveksamt. För den slanten köpte jag en synth av värsta modell, som bl a kan höras i den morgonsura musik som kan nås högst upp på sidan.

  6. Richard K skriver:

    21 maj…en halv månad, en hel evighet…att vänta!

  7. Har nyss läst ut din bok. Mycket bra! Värmde upp med Ulf Henricssons bok på försommaren, bra bakgrund. Tack för god läsning och för en gedigen insats därnere!

    Förresten hittade jag Tango Lima-dokumentären på Öppet arkiv också, inte uppstyckad som hos Youtube: http://www.oppetarkiv.se/video/2414778/tango-lima

Lämna en kommentar