Vart tog ‘Arctic Sea’ vägen?

Photobucket

Jag kan inte låta bli att undra vart medieintresset för ‘Arctic Sea’ – denna fullständigt unika händelse med möjliga framtida säkerhetspolitiska konsekvenser – tog vägen.

Enligt YLE kan ägaren få tillbaka Arctic Sea’ i morgon, efter att alla undersökningar är klara.

Drygt två månaders husrannsakan och beslag av ett helt fartyg för att säkra bevisning i ett våldsbrott? Nåja, måhända är det ryska rättssystemet ganska mycket annorlunda än i resten av världen.

Enligt Rysslands Röst fanns förstås ingen märklig last på fartyget alls – men man kan fråga sig varför ‘Arctic Sea’ ännu inte angjort Maltesisk hamn mer än två månader efter att det bordats. I artikeln i Rysslands Röst får man av vinklingen snarast uppfattningen att detta orsakats av att de maltesiska myndigheterna inte gett sitt tillstånd ännu.

I sak är allt som står i artikeln sant, även om man får en annan bild av skeendet i en motsvarande artikel i Times of Malta – där det tydligare framgår att anledningen att fartyget fortfarande befinner sig till sjöss helt och hållet beror på att de ryska myndigheterna hittills inte behagat lämna över skeppet till de maltesiska myndigheterna.

Man kan inte annat än undra varför det skall behöva ta två månader att säkra de bevis som hörde kidnappningen till och sedan konstatera att skeppet är tomt.

Jag är normalt sett inte mycket för konspirationsteorier, men här finns tillräckligt med frågetecken och indicier som får mig att känna som om en hel kennel ligger begraven.

Om Morgonsur

Morgonsur förmedlar Magnus Ernströms personliga tankar och åsikter kring i första hand säkerhetspolitik och rättssamhälle, och är oberoende från alla myndigheter, organisationer, politiska partier eller företag.
Detta inlägg publicerades i Rättssamhälle, Säkerhetspolitik och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vart tog ‘Arctic Sea’ vägen?

 1. mr_jim skriver:

  Ryktet på nätet är väl att de fraktade delar till ett rysk S300 luftvärnsystem till Iran. Det fanns något svensk radioprogram som fokuserade på detta, kanske var det kaliber? Nog var det något väldigt skumt. Försökte ryssarna rädda sitt ansikte?

 2. TaggtrådsHawaii skriver:

  Det är ingen fara, vi litar på allas välvilja – inte skulle väl någon komma på tanken att utnyttja ett totalt lednings- och försvarslöst land?

 3. Galileo skriver:

  Vad som egentligen utspelade sig ombord Arctic Sea den 24 juli kommer sannolikt att inom överskådlig framtid förbli ett mysterium. Det är inte helt utan anledning ”maskirovka” anses vara en rysk paradgren.

  MEN oavsett vad som inträffade 9 Nm ost Ölands norra denna sommarkväll så utspelade det sig ovedersägeligen på svenskt territorialhav, d v s inom Svea Rikes gränser, med allt vad det innebär beträffande juridiskt ansvar.

  Mot denna bakgrund framstår svenska myndigheters agerande och den kompakta tystnad som omgivit ärendet från svenskt officiellt håll som det i särklass märkligaste i denna tragikomiska burlesque.

  Vid en jämförelse framstår ryssarnas agerande rent av som ett under av logik och rationalitet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s